Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι προσδοκίες από τον Ντράγκι σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων «κλειδί» για τη συνέχεια. Πώς διαμορφώνονται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και αντιστάσεις.

Σταθεροποίηση ευρωαγορών μετά το πολυήμερο σερί, «χωνεύει» τα ρεκόρ η Wall Street και στο Χ.Α. το 7 στα 7 διασώθηκε οριακά στο κλείσιμο.

Στις 1.177,49 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό ημέρας στις 1.184,36, που εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν σε σημείο αναφοράς τις 1.185 μονάδες. Επίπεδο που σήμερα-αύριο θα φανεί εάν θα λειτουργήσει ως αντίσταση, οπότε η αγορά διορθώνει προς τα πρώτα χαμηλότερα σημεία βραχυπρόθεσμης στήριξης ή ως στήριξη, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να στοχοθετεί την κίνηση του Γ.Δ. προς τις 1.220 μονάδες.

Ανάλογα για τον FΤ 25 (στις 381,36 με υψηλό ημέρας στις 384,05 μονάδες), οι 385 μονάδες λειτουργούν ως αντίσταση ή στήριξη με στόχο τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης προς τις 405-410 μονάδες.

Τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου καλλιεργούνται προσδοκίες για κίνηση-ματ του Μ. Ντράγκι στις 5 Σεπτεμβρίου, για τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο (σε πολιτικό πεδίο), τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου και για τις επιχειρηματικές ενέργειες σε διάφορα μέτωπα.

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για σημαντική εισροή κεφαλαίων η επικείμενη αναδιάρθρωση της σύνθεσης-στάθμισης των δεικτών MSCI, με τα νέα μέτρα να ισχύουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, την πρώτη του Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση των μεγεθών του ΟΠΑΠ λίγο ως πολύ είχε προεξοφληθεί από την αγορά, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 12,25 ευρώ, με μικρές απώλειες και μέτριες ρευστοποιήσεις κυρίως βραχυμεσοπρόθεσμων θέσεων. Σχετικά σημειώνεται πως η συνεχής ανάκαμψη των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού, η εντυπωσιακή εκκίνηση των Ελληνικών Λαχείων και οι συνεχείς παρεμβάσεις για μείωση του λειτουργικού κόστους στήριξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο. Στα 3,91 δισ. ευρώ η αποτίμηση του Οργανισμού.

Διήμερο τραπεζών σήμερα-αύριο, καθώς και οι 4 συστημικές ανακοινώνουν τα εξάμηνά τους, ενώ ο κλάδος έχει τρέξει με 4,94% σε διάστημα εβδομάδας, η Εθνική με 3,88%, η Πειραιώς με 6,94%, η Alpha Bank με 2,06% και με 6,98% η Eurobank, πάντα το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι ρευστοποιήσεις που έγιναν εχθές από τα 2,75 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ εξασθενούν το ενδεχόμενο άμεσης συνέχισης με στόχο τα 2,80 ευρώ, οπότε ίσως χρειαστεί να κατοχυρωθούν θέσεις σε αυτά τα επίπεδα (ανάλογα και με την τάση που θα δημιουργηθεί λόγω των αποτελεσμάτων)  Ας περιμένουμε όμως λίγο...

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται η δημοσκόπηση του Reuters με τις προβλέψεις 8 αναλυτών (ΗSBC, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Εθνική Χρηματιστηριακή, Piraeus Securities, Euroxx Securities, Eurobank Equities, Axia Ventures και Alpha Finance) για τα μεγέθη των ομίλων.

Στα 8,10 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με τον όμιλο να εμφανίζει συρρίκνωση ζημιών το πρώτο εξάμηνο. Στα 61,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα EBITDA της εισηγμένης, με τον τζίρο στα 4,52 δισ. ευρώ. Βελτίωση μεγεθών στο β΄ εξάμηνο αναμένει η εταιρία.

Επαναφορά του περιθωρίου κέρδους της ΙΚΕΑ σε συμβατό με τις δυνατότητες του concept επίπεδο αναμένει ο όμιλος Φουρλή. Θετικές προσδοκίες για το β΄ εξάμηνο εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος η μείωση του δανεισμού στο τέλος της χρήσης.

Τεχνικά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) κάνει λόγο για διατήρηση δυνάμεων, θεωρεί τις 379 μονάδες κύρια στήριξη του 25άρη, με χαμηλότερες στις 373 και στις 369 μονάδες. Βρίσκει ενδιαφέρουσα τη μετοχή των ΕΧΑΕ όσο διατηρείται πάνω από τα 7,17 ευρώ (στα 7,27 ευρώ η μετοχή) και θεωρεί τα 6,60 ευρώ κρίσιμη αντίσταση για τον Μυτιληναίο με στήριξη στα 6,20 ευρώ.

Για τη μετοχή της Eurobank, εάν διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση αντίδρασης, στόχος παραμένει το 0,364 ευρώ, ενώ εάν για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαιωθούν τα 3,50 ευρώ ως στήριξη υπάρχει περιθώριο αντίδρασης προς τα 4,10-4,15 ευρώ.

Όμως σε γενικές γραμμές πρώτα να έχουμε κάποιες ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση και ανάλογα κινούμεθα.

Ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary) εκτιμά πως εάν λάβει χώρα αξιόλογη πτωτική διόρθωση με αφετηρία τις 1.185 μονάδες, τότε τα πιθανότερα πέρατα αυτής είναι οι 1.152, οι 1.120, οι 1.082 και οι 1.062 μονάδες, μετρώντας πάντα τον Γενικό Δείκτη.

Στα παράγωγα νηνεμία καθώς σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 377,75 και των 384,25 μονάδων, ενώ τα ΣΜΕ Οκτωβρίου ήταν διαπραγματεύσιμα με premium της τάξεως του 0,2%.

Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές και δεν ξεπέρασαν τα 4.800 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 46.614 συμβολαίων. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 22.473 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ενισχύθηκε 2,89%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v