Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Αισιοδοξία για τη συνέχεια από τη διοίκηση

Επαναφορά του περιθωρίου κέρδους της ΙΚΕΑ σε συμβατό με τις δυνατότητες του concept αναμένει ο όμιλος Φουρλή. Θετικές προσδοκίες για το β' εξάμηνο εντός και εκτός Ελλάδας. Στόχος για μείωση δανεισμού στο τέλος της χρήσης.

Φουρλής: Αισιοδοξία για τη συνέχεια από τη διοίκηση

Εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση μεγεθών στο β' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου μισού της χρονιάς.

Ο CEO του ομίλου Απ. Πεταλάς βάσισε την πρόβλεψη αυτή στο γεγονός ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομίας, αλλά και στη «συμπεριφορά» των βασικών λιανικών concept του ομίλου -ΙΚΕΑ και Intersport- κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους της ΙΚΕΑ (37,2% από 34,6% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και υπογράμμισε πως αναμένει περαιτέρω σταδιακή βελτίωση τα προσεχή τρίμηνα σε επίπεδο συμβατό με τη λειτουργία του concept IKEA.

Η ενίσχυση του μικτού περιθωρίου εκτιμά ότι θα προέλθει από πιο «ενεργητικές πωλήσεις» με κατεύθυνση του καταναλωτή σε προϊόντα καλύτερου περιθωρίου κέρδους, από την προσθήκη νέων προϊόντων, αλλά και από τη βελτίωση του μέσου κόστους αγοράς από την InterIKEA.

Σημειώνεται δε ότι στον κατάλογο με τις παγιωμένες τιμές για τη σεζόν 2014-2015 που ήδη άρχισε να κυκλοφορεί, το 50% των προϊόντων διαθέτει αμετάβλητη τιμή, το 30% διατίθεται με ελαφρώς μειωμένες λιανικές τιμές, ενώ το 20% απαρτίζεται από προϊόντα με υψηλότερο κόστος.

Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι η βελτίωση του μικτού περιθωρίου δεν πέρασε στο περιθώριο EBITDA του α' εξαμήνου, καθώς καταγράφηκαν έξοδα εποχικότητας (ισχυρά αποθέματα για την εξυπηρέτηση του β' μέρους της χρονιάς) αλλά και έξοδα marketing για την προώθηση της καμπάνιας σχετικά με τις νέες κουζίνες ΙΚΕΑ.

Η εποχικότητα υπήρξε επίσης η αιτία αύξησης των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, σύμφωνα με τον CFO του ομίλου Γ. Αλεβίζο, η οποία με τη σειρά της επηρέασε τις λειτουργικές ταμειακές ροές (αρνητικές κατά 23,9 εκατ. ευρώ) αλλά και τον καθαρό δανεισμό του ομίλου που διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται στο τέλος της χρήσης οι λειτουργικές ταμειακές ροές να είναι ουδέτερες και το ύψος του καθαρού δανεισμού να ισορροπήσει στα 130 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση από τη χονδρική ηλεκτρικών, επισημάνθηκε ότι θα απελευθερωθούν ταμειακές ροές 10 εκατ. ευρώ εντός του 2014, αλλά θα πρέπει να αποπληρωθούν ισόποσες περίπου οφειλές της εν λόγω δραστηριότητας εντός του 2014.

Η δραστηριότητα της Intersport εξελίχθηκε θετικά στο σύνολο των αγορών όπου διαθέτει παρουσία συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ενώ η ΙΚΕΑ αναπτύχθηκε θετικά σε Κύπρο και Βουλγαρία και περιόρισε το ρυθμό πτώσης των πωλήσεών της εγχωρίως (-3%).

Επιβεβαιώθηκε επίσης από τις δηλώσεις της διοίκησης ότι συνεχίζονται οι επαφές με τη New Look για την εξέλιξη της συνεργασίας των δύο πλευρών αλλά και ότι τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου στη Βουλγαρία (συνεταιρική επένδυση του ομίλου με το γκρουπ DANAOS) θα γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v