Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα… τρικλοποδιά στο Χρηματιστήριο

Δεν άρεσαν οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό Νότο. Εξανεμίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του Γενικού Δείκτη. Υπεραπόδοση για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Jumbo και MIG. Τι φέρνει η συνέχεια.

Συνεδρίαση "copy paste" της χθεσινής (δεύτερο συνεχόμενο "gravestone doji"), που εξέθεσε και σήμερα τους όποιους αγοραστές και ιδιαίτερα όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας και πλέον "τα τμήματα προσευχής στις ΑΧΕ είναι φουλ επανδρωμένα", με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να περιμένουν τα χειρότερα!

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο όψεις, καθώς μετά το πρώτο διστακτικό ξεκίνημα και την πτωτική "ουρά" που έφερε τον Δείκτη στα χαμηλά ημέρας, τα "ηνία" της Αγοράς αφέθηκαν στους αγοραστές, στον απόηχο της χθεσινής κίνησης της Κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την τρέχουσα Βουλή και μάλιστα αμέσως μετά την έναρξη των διαδικασιών στις 6 Οκτωβρίου.

Η κίνηση αυτή είχε σαν στόχο να διαλύσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, να συσπειρώσει τους βουλευτές της, να δείξει πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κερδίσει λίγο χρόνο. Με την ίδια κίνηση θα κάνει μία πρώτη ανιχνευτική κίνηση στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, όμως ο Φεβρουάριος δεν είναι μακριά και αυτό το τελευταίο διαπίστωσε πολύ γρήγορα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά τον πρώτο "ενθουσιασμό" για απομάκρυνση των απόλυτα πρόωρων εκλογών.

Όμως πριν προλάβουν να κοπάσουν οι Κυβερνητικοί "πανηγυρισμοί", ήλθε το επόμενο χτύπημα για τον Κυβερνητικό συνασπισμό και αυτό δεν ήταν από κάποια νέα δημοσκόπηση, αλλά από τις δηλώσεις Draghi, όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων που θα διαρκέσει δύο χρόνια (ύψους περίπου 1 δισ ευρώ):

"Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε Χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από "ΒΒΒ-", όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι Χώρες αυτές θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε." τόνισε.

Οι δηλώσεις Draghi δεν ικανοποίησαν τις Αγορές με τις περισσότερες πιέσεις να σημειώνονται στις τραπεζικές μετοχές Ιταλίας και Ισπανίας και τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Εννοείται ότι οι παραπάνω δηλώσεις Draghi, για την Ελλάδα ικανοποίησαν, εν μέρει, τους ξένους παίκτες στο Χ.Α. που θα ήθελαν η Χώρα να συνεχίσει να πορεύεται υπό κάποια μορφή "εποπτείας", όμως έως ένα βαθμό έρχονται σε αντιδιαστολή με τις συνεχόμενες δηλώσεις της Κυβέρνησης για άμεση απεμπλοκή από μνημόνια.

Παράλληλα, οι όροι αγοράς ABS και καλυμένων ομολογιών είναι αρκετά σφιχτοί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα στην αγορά.

Έτσι, μετά τις 16.11 άρχισε και σήμερα να διαμορφώνεται το χθεσινό σκηνικό το οποίο επιβεβαίωσε αφ΄ ενός την δυναμική των εν δυνάμει πωλητών (παραμένουν σε ρόλο "big brother") και αφ΄ ετέρου τον απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των λίγων αγοραστών οι οποίοι δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να αλλάξουν "στρατόπεδο" αν διαπιστώσουν ενδείξεις αλλαγής του γενικότερου κλίματος.

Στη σημερινή αλλαγή της τάσης, ρόλο "σηματωρού" έπαιξε η ΔΕΗ (ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), ενώ ακολούθησαν Ελ. Πετρέλαια και Viohalco, ενώ προς το τέλος κινητοποιήθηκαν οι πωλητές σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τραπεζικές μετοχές, σήμερα, επέδειξαν σαφώς επιφυλακτικότερη στάση και διαθέσεις σχετικών ρευστοποιήσεων, καθώς Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς ήταν από τους λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους που τερμάτισαν την χθεσινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι ΕΕΕ, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Μέτκα. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω τίτλους είχαν πιεστεί σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Προβλημάτισε έντονα η αδυναμία αντίδρασης για ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ που φαίνεται να έχουν συστηματικό πωλητή, μαζί με τις ΔΕΗ και Viohalco.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ακόμα πιο ανησυχητικό, την παρούσα φάση για το Χ.Α., είναι το γεγονός ότι έχουν γυρίσει σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση και οι μεγάλες διεθνείς Αγορές και κάθε ανοδική αντίδραση βγάζει πωλητές (!)

Από την άλλη, ο σημερινός τζίρος στο Χ.Α. (ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) καταδεικνύει τις έντονες διαθέσεις αποεπένδυσης αρκετών χαρτοφυλακίων που εκμεταλλεύονται κάθε διάθεση αντίδρασης και στο τέλος "κερδίζουν τις εντυπώσεις".

Σε μία τέτοια κατάσταση, η τεχνική ανάλυση σε επιμέρους τίτλους έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριστούν επίπεδα στήριξης για κάθε τίτλο ξεχωριστά, ενώ πλέον ακόμα και στο trading, λόγω του μεγάλου volatility, χρειάζονται πολύ συγκεκριμένοι κανόνες.

Συμπερασματικά, η αναχαίτιση αυτής της εσωστρέφειας δεν φαίνεται επί του παρόντος εφικτή και το Χ.Α. αρκείται σε σπασμωδικές ενδοσυνεδριακές κινήσεις που προέρχονται από τοπικές καθοδικές υπερβολές. Η Αγορά έχει περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση να συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, παρά να "χτίσει" μια πειστική ανοδική αντίδραση και πολύ περισσότερο να αλλάξει η δυναμική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και την τεχνική του εικόνα, ο Ανδρέας Κόρδας αναφέρει:

"Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη αναφορά μας για την πορεία του Γενικού Δείκτη, ότι η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί αφενός να βρει την απαραίτητη ρευστότητα και ψυχραιμία για να συγκρατήσει τους πωλητές, όταν αυτοί εμφανίζονται αρκετά επιθετικά και αφετέρου κάθε ανοδική προσπάθεια (σαν αυτή που βιώσαμε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου), να την διατηρήσει κα να παραμείνει στα υψηλότερα σημεία της κίνησης, ή έστω κοντά, ή πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονται τα όρια του ανοδικού momentum.

Στην παρούσα φάση τα όρια της ανοδικής τάσης, είναι το διάστημα 1120 – 1135, κάτω από τα οποία δεν τίθεται (τεχνικά) θέμα, για την μεσοπρόθεσμη τάση, η οποία παραμένει πτωτική.

Σε αυτό το χρονικό σημείο έχουμε 3 θέματα στην ατζέντα που μας προβληματίζουν, για το εάν η εικόνα θα αναστραφεί.
Επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει τόση σημασία, αλλά και μόνο οι ένταση των συζητήσεων και των πολιτικών θεμάτων στα ΜΜΕ, είναι αρκετές ώστε το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σε φάση προεκλογικής φημολογίας. Η πολιτική αστάθεια δεν είναι σύμμαχος του Χρηματιστηρίου.

Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε βρίσκεται σε φάση γρήγορης ανάρρωσης, ή ανάπτυξης. Σε μία Χώρα που η ανεργία συνεχίζει να είναι ακόμα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να συζητάμε για τραγική βελτίωση των δεδομένων των Επιχειρήσεων. Το πρόβλημα που απασχολεί δεν είναι το μέγεθος της κερδοφορίας τους, αλλά η επιβίωση τους και η διαχείριση των προβλημάτων ρευστότητας, δανειακών και άλλων υποχρεώσεων".

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή τμήματος διεθνών Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι ξένες Αγορές κάνουν πλέον την αναμενόμενη διόρθωση και ήδη υποχωρούν σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά. Αυτό μπορεί και να συνεχίσει αλλά και να γενικευτεί και δεν διαφαίνεται άμεσα, με ποιο τόσο καλό νέο το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα καταφέρει να αυτονομηθεί μόνιμα, ή προσωρινά, σε μια ενδεχόμενη πτώση στο εξωτερικό.

"Καταλήγοντας, είμαστε σε επιφυλακή και ελπίζουμε σε μία ανοδική διάσπαση του επίπεδου που αναφέραμε σε συνδυασμό με αύξηση των συναλλαγών, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και πτωτική διάσπαση του 1050, πιθανόν να θέσει το Χ.Α. σε μακροχρόνια ταλαιπωρία και τον Γενικό Δείκτη να αντιμετωπίσει τριψήφιο νούμερο ξανά" αναφέρει ο κ. Κόρδας.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το 2,61% του Ιαπωνικού Nikkei, μετά τις σημαντικές χθεσινοβραδινές απώλειες στην Wall Street και την ενδυνάμωση του γιεν (οι Αγορές στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν κλειστές λόγω εθνικής εορτής). Επιμένουν στο "κόκκινο" τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που δεν βρήκαν "στήριγμα" στις δηλώσεις Draghi, ενώ επιφυλακτικά χαμηλότερα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο NYSE.

Αδυναμία αντίδρασης από το πετρέλαιο που σημειώνει χαμηλά 18 μηνών, καθώς τα νέα ότι η Κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, μείωσε την τιμή πώλησης, απωθούν ακόμα και τους traders.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία από την διπλή δημοπρασία ομολόγων στην οποία προχώρησε σήμερα, με ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, νέα πτώση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000 και διαμορφώθηκαν στις 287.000 αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 297.000.

Οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών στα Αμερικανικά εργοστάσια μειώθηκαν κατά 10,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν 9,7%, μετά την εκτίναξη 10,5% που είχε εμφανιστεί τον Ιούλιο.

Οι διεθνείς επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής στο έτος, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κορυφαίων οικονομολόγων, ότι η αύξηση των χρεών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, θα δημιουργήσει προβλήματα. Το Institute of International Finance αναβάθμισε την πρόβλεψη για τις ροές κεφαλαίων προς της αναδυόμενες Αγορές, για το σύνολο του έτους 2014, κατά 130 δισ. δολ. στα 1.162 δισ. δολ. Οι επενδυτικές εισροές στο 2015 αναμένεται να διαμορφωθούν σε ανάλογα επίπεδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε περίπου 44 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των Asset-Backed Securities (ABS) και των καλυμμένων ομολόγων που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες, αναφέρει η Citigroup, με αφορμή την απόφαση Ντράγκι για αγορές τίτλων από Ελλάδα και Κύπρο. Η Citi αναφέρει ότι το ποσό των 44 δισ. αντιστοιχεί στο 12,5% του συνολικού ενεργητικού των τεσσάρων Τραπεζών με βάση τους ισολογισμούς του 2013. Σε ότι αφορά τις Τράπεζες ξεχωριστά, το σύνολο των ABS-καλυμμένων ομολόγων ανέρχεται στα 22 δισ. για την Εθνική, στα 8 δισ. για την Alpha, στα 7,2 δισ. για την Πειραιώς και στα 7,2 δισ. για τη Eurobank. Tονίζει, ωστόσο, ότι μόνο τα ABS που έχουν υψηλή βαθμολόγηση θα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, όμως γρήγορα εμφανίστηκε πτωτική "ουρά" που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 1051,22 μονάδες (-0,71%).

Από εκεί και πέρα πήραν πρωτοβουλίες οι αγοραστές που μετά τις 11.44 γύρισαν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο και τον βοήθησαν να αναρριχηθεί μέχρι τις 1086,35 μονάδες (+2,6%). Νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση και επιστροφή στο "κόκκινο" μετά τις 16.48. Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1055,53 (-0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1058,65 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%.

Πτωτική η "μεγαλύτερη εικόνα της Αγοράς", καθώς η λήξη της συνεδρίασης βρήκε 60 ανοδικές μετοχές να "αντιπαρατίθενται" με 72 πτωτικές.

Από τους τίτλους του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΕΕΕ, Τιτάν και Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας με κέρδη 5,58%, ενώ στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Από τους θετικούς, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές, ξεχώρισε το +4,17% για τον ΟΠΑΠ και το +5,3% για την Jumbo. Και οι δύο τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 11,21 ευρώ (+6,16%) και 10,77 ευρώ (+7,7%), αντίστοιχα.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 139,5 εκατ. από τα οποία τα 14 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΠΡΟ).

Έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τίποτα το ιδιαίτερο χαμηλότερα του 25αρη, όπου 20 μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα του ΟΛΘ, που με λίγες συναλλαγές έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 10 μηνών (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που κατέληξε σε αμετάβλητο κλείσιμο.
Παρά το volatility, μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.401 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.622, 10.908 για τον Οκτώβριο, 284 για τον Νοέμβριο και 430 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 343,25) κινήθηκε μεταξύ 341,25 και 354,25 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,40%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (46.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.880), ΔΕΗ (3.695), Alpha Bank (7.076), Εθνική (5.714), Πειραιώς (14.969), Eurobank (12.133), Μυτιληναίο (594), ΕΧΑΕ (2.139), ΟΠΑΠ (1.144), MIG (2.826), ΓΕΚ (295), Ελ. Πετρέλαια (629), Τιτάνα (107), Ελλάκτωρα (179), Σωλ. Κορίνθου (120), Folli Follie Group (118), Jumbo (218).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε στα επίπεδα του 36%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1.062 δικαιώματα, (403 δικαιώματα αγοράς και 659 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.480.375 τεμ.), Εθνική (1.742.443 τεμ.), Πειραιώς (37.486.384 τεμ.), Eurobank (9.191.067 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v