Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εξαερώνονται τα πρωινά κέρδη

Περιορίζονται τα κέρδη στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη, αφού δοκίμασε επίπεδα πάνω από τις 1.090 μονάδες, να επιστρέφει κάτω από τις 1.070 μονάδες. Υπεραπόδοση για τράπεζες, «βαρίδι» ο τίτλος της ΔΕΗ. Έχασε τα κέρδη του ο ΟΠΑΠ, πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Έχοντας χάσει μεγάλο μέρος των αρχικών κερδών το Χ.Α. κυμαίνεται στα χαμηλά ημέρας. Με μερίδα των βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν, κάτω από τις 1.070 μονάδες ο Γενικός, προς τις 347 ο FT25 με τον τραπεζικό προς τις 148 μονάδες.

Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν πως οι συγκεκριμένες τιμές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν άμεσα, δίνοντας την εκτίμηση της στήριξης προκειμένου να διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη αντίδραση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί έως τις 1.115-1.120 μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα δικαιολογείται και τεχνικά μία βραχύβια κίνηση της αγοράς (από τα χαμηλά της Δευτέρας) χωρίς να μεταβάλλεται η ευρύτερη τάση, που παραμένει πτωτική.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών τιμών, που σημειώθηκαν στο διάστημα 13.25-13.35 με τοπικούς πυθμένες θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και πάλι εντολές αγοράς σε τραπεζικά χαρτιά, στις 2 από τις 3 μετοχές της 3άδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης, που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο, κυμαίνεται από τις 148,40 έως τις 151,94 μονάδες με ζητούμενο κλείσιμο έστω και οριακά πάνω από τις 150, δηλαδή να βρεθεί εντός του εύρους των 150-155 μονάδων.

Το γεγονός πως το παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες θεωρείται σε αυτή τη φάση υπέρ του ανοδικού σεναρίου με το 55-58% να έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Σε απόσταση... αναπνοής η διαφορά των Πειραιώς - ΕΤΕ με την πρώτη στα 8,48 και τη δεύτερη στα 8,44 δισ. ευρώ αλλά με την πρωτιά να έχει «αλλάξει χέρια» στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Για τη μετοχή της Πειραιώς επιβεβαιώνεται το βραχυπρόθεσμο προβάδισμά της, καθώς ενισχύεται 7,69% σε διάστημα εβδομάδας, ενώ για την ΕΤΕ αυτό που μετράει είναι η επιβεβαίωση των 2,20 ευρώ. Στο 0,643 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με την αποτίμηση στα 8,22 δισ. ευρώ να πλησιάζει με αξιώσεις τις ΕΤΕ και Πειραιώς.

Από τις μετοχές της 3άδας η ΔΕΗ πληρώνει τις συνέπειες της εκτίναξης των οφειλών σε περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί τις πωλήσεις που έχουν ενταθεί τα τελευταία 30-45΄.

Η μετοχή της ΔΕΗ από τα 9,68 υποχώρησε στο χαμηλό των 9,10 ευρώ με την προσέγγιση και των 9 ευρώ να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα (και από τεχνική πλευρά).

Έχασε τα κέρδη του ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που κινείται και πάλι στα 10,35 ευρώ, ενώ οι αγοραστές επιμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα σε ΟΤΕ (10,47-10,85 ευρώ).

Στο ταμπλό η μερική αλλαγή του σκηνικού είναι εμφανής καθώς οι 9 από τις 25 μετοχές του δείκτη είναι στο κόκκινο, η ΔΕΗ δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχωρούν μέχρι το χαμηλό έτους των 5,08-5,07 ευρώ. Έως τα 3,04 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς συνεχίζεται η ρευστοποίηση θέσης ξένου χαρτοφυλακίου και να προβληματίζει με το ενδεχόμενο απώλειας των 3 ευρώ.

Από τα 6,34 της αρχής στα 6,18 ευρώ πριν από λίγο η μετοχή του Μυτιληναίου, από τα 3,19 στα 3,09 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, από τα 6,24 στα 6 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Διολίσθηση μετοχών-σηματωρών ενδεικτική όχι μόνο του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα των όποιων κινήσεων γίνονται στο Χ.Α., αλλά και της γενικότερης ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο-πολιτικές εξελίξεις και που εύλογα δεν αίρεται μόνο με την πρόθεση της ΕΚΤ να διευρύνει τα κριτήρια επιλογής ενεχύρων για τις τράπεζες.

Ο τζίρος ξεπερνούσε τα 90 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο (15.30) από τα οποία το 57% στις τράπεζες.

Στο 60/51 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών μετοχών όταν στην πρώτη συνεδριακή αναφορά μας οι μετοχές με διόρθωση περιορίζονταν μόλις στις 7 έναντι 65 και στις 72 προς 26 στις 12.52.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v