Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το έργο σήμερα παίχτηκε... ανάποδα

Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη. Σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων αλλά και προβληματισμός για τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 21 ημερών. Ποιοι είναι οι σηματωροί για τους βασικούς δείκτες. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Διαφορετικής κατάληξης ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τα λίγα ενεργά, στο Χ.Α., χαρτοφυλάκια επέλεξαν "να παίξουν το έργο ανάποδα", προσπαθώντας να συντηρήσουν το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Έτσι και ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε από το υψηλό ημέρας των 960,68 μονάδων (+2,28%) και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (μαζί του και 8 από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές) των 942,7 μονάδων με οριακά κέρδη 0,37%, σήμερα η συνεδρίαση είχε διαφορετική εξέλιξη με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα από 19 έως και 27/8, όταν και συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν την υπάρχουσα μεταβλητότητα, σταθερά φθίνουσα τροχιά δείχνει να ακολουθεί ο τζίρος.

Ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, ενώ συμπληρώθηκαν τρεις φθίνουσες συνεδριάσεις με την μικτή αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Σταθερή και η "μεγάλη εικόνα" του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 961 μονάδων, ενώ σήμερα σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 961,27 μονάδες για να υποχωρήσει και να κλείσει σχετικά χαμηλότερα, δίνοντας μία πρώτη εντύπωση αδυναμίας κίνησης υψηλότερα των 962 μονάδων.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνουν ότι η τελευταία ανοδική "αναλαμπή" οφείλεται στις χαμηλές προσδοκίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να προκύψει κάποια θετική εξέλιξη, είτε από το Eurogroup, είτε από τις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Για τους βραχυχρόνιους αγοραστές το σημείο κλειδί μιας πιθανής ανοδικής συνέχειας είναι η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της ζώνης των 985 με 995 μονάδες, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την "αντιμετώπιση" της περιοχής των 1015 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί θα ανοίξει ανοδικό παράθυρο για το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1035 με 1060 μονάδων.

Αντιθέτως για τους βραχυχρόνιους πωλητές το σημείο κλειδί απελευθέρωσης των καθοδικών δυνάμεων εντοπίζεται στις 930 μονάδες.

Για τον FTSE25, όσο ο εν λόγω δείκτης δε μπορεί να "πατήσει" πάνω από τις 325 μονάδες τόσο θα υποσκάπτεται το ανοδικό σενάριο δίνοντας πόντους στους "Bears" και στο "κύλισμα" προς τις 300 με 294 μονάδες.

Για τους περισσότερο συντηρητικούς, σημεία "σηματωροί" είναι οι 1179 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 354 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. παραμένουν χαμηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα, δεν συντρέχει κανένας λόγος επανεξέτασης της επενδυτικής τους στρατηγικής.

Οπωσδήποτε η συνεχής στασιμότητα χαμηλότερα των 980 μονάδων ενισχύει το σενάριο βίαιης καθοδικής εκτόνωσης χαμηλότερα των 910 μονάδων.

Προχωρώντας χαμηλότερα των βασικών δεικτών και του ταμπλώ του FTSE25, η εικόνα διαγράφεται από απογοητευτική, έως απόλυτα αποκαρδιωτική, καθώς τίποτε απολύτως δεν θυμίζει "ζωντανή" Αγορά, πλην ελαχίστων "φωτεινών" εξαιρέσεων.

Ακόμα και η Αγορά του 2000 - 2003 που χαρακτηρίστηκε από συνεχή πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, είχε κάποιους εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση που συντηρούσαν το όποιο ενδιαφέρον.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ συνεχίζει να βυθίζεται στη συναλλακτική απαξίωση και όσοι τίτλοι "αφυπνίζονται" συναλλακτικά, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις είναι λόγω κάποιας μικρής πώλησης, που όμως είναι απόλυτα ικανή να στείλει την αποτίμηση έως και στο ανώτατο όριο ημερήσιας πτώσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.30 και μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, 116 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 49 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια.

Δεν άλλαξε η "σειρά αφίξεως" στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: Στην πρώτη θέση η Πειραιώς (7,2 δισ), ακολουθούμενη από Εθνική (7,1 δισ) και Alpha Bank (6,84 δισ). Στην τέταρτη θέση η ΕΕΕ (6,49 δισ ευρώ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως η μικτή αξία συναλλαγών βαίνει μειούμενη, γεγονός που φανερώνει την απροθυμία περαιτέρω επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, αλλά και την ανυπαρξία ουσιαστικών αγοραστών μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Οι χθεσινές πωλήσεις της τελευταίας ώρας σε Δεικτοβαρείς τίτλους, έδωσαν την εντύπωση πωλητών που απλά περιμένουν σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις για να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη, ακινησία και έλλειψη διάθεσης αποκλιμάκωσης των πιέσεων, σε Ελληνικούς τίτλους, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων, δίνοντας την εντύπωση ότι οι Αγορές τιμολόγησαν την αξία του Ελληνικού 10ετους στο 8%, σε περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση προτιμήσει να δανειστεί από τις Αγορές.

Το περιβάλλον αυτό, σε συνδυασμό με την "χαμηλή ορατότητα", όσον αφορά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, δικαιολογεί απόλυτα την απόσταση την οποία συνεχίζουν να τηρούν οι εν δυνάμει αγοραστές, από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., με καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και με δεδομένο ότι οι Τράπεζες, η μία μετά την άλλη, διαψεύδουν τα σενάρια για άμεση προσφυγή σε ΑΜΚ, δεν αποκλείεται η επιστροφή των πωλητών να συνδυαστεί με πιέσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, στους οποίους το Ελληνικό Δημόσια διατηρεί σημαντικά μετοχικά ποσοστά.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Nikkei (+0,44%, καταγράφοντας υψηλό 7 ετών. Το αδύναμο γιεν στηρίζει το ράλι των Ιαπωνικών μετοχών), Sensex 30 (+0,20%).

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης, με τους αναλυτές να τιμολογούν θετικά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που επανέφεραν τη Γερουσία υπό τον έλεγχο των "φιλικών προς τις Επιχειρήσεις Ρεπουμπλικάνων".

Πιέζεται το ευρώ (χαμηλότερα από τα 1,25 δολάρια), ενώ συντρίβονται τα πολύτιμα μέταλλα.

Μεγάλες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται ο χρυσός δείχνοντας ότι δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα $1.100 και τα $1.046 (χαμηλά 2010).

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές τα hedge funds προχωρούν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις στα πολύτιμα μέταλλα καθώς στρέφονται προς το δολάριο και είναι ξεκάθαρο πως η τελευταίας απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Το ασήμι ακολουθεί τις μεγάλες απώλειες του κίτρινου μετάλλου, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης, που αποτυπώνει συνολικά τις δραστηριότητες του Ιδιωτικού τομέα, ανέκαμψε τον Οκτώβριο στο 52,1 από 52 το Σεπτέμβριο, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών.

Πτώση 1,3% σημείωσαν οι Λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η πτώση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση των πωλήσεων κατά 1% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε τον Οκτώβριο ο ρυθμός των προσλήψεων στον Αμερικανικό Ιδιωτικό τομέα, με τους εργοδότες να προσθέτουν 230.000 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε η Automatic Data Processing. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για 220.000 νέες θέσεις τον Οκτώβριο.

Συνέχισε να αναπτύσσεται τον Οκτώβριο ο κλάδος των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αν και ο ρυθμός της επέκτασης επιβράδυνε σε χαμηλό έξι μηνών. Ο τελικός δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 57,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, χάνοντας ταυτόχρονα την αρχική εκτίμηση στις 57,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2% (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία).

Συνεχίστηκε το μπαράζ "εισαγόμενων" και εγχώριων εκθέσεων, με την Alpha Bank να έχει την τιμητική της (λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου), αλλά στην παρούσα φάση το Χ.Α. δείχνει παγερά αδιάφορο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων. σημειώνεται μία βραχύβια ανοδική αντίδραση, αλλά και "συνωστισμός στην θύρα εξόδου", μόλις αλλάξει το γενικότερο κλίμα.

Χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 0,8 από 0,9 ευρώ θέτει η Morgan Stanley για την Alpha μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει "overweight" για την Τράπεζα, καθώς το πρόσφατο "sell-off" αφήνει ελκυστικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή.

Η UBS, από την πλευρά της, σε έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή, επαναδιατυπώνει την προτίμησή της στην Alpha από τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ κόβει την τιμή - στόχο στα 0,7 από 0,73 ευρώ.

Η Deutsche Bank, σε έκθεσή της, διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή στόχο των 0,9 ευρώ, ενώ σημειώνει ότι η Alpha είναι σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη. Προβλέπει επιστροφή σε κερδοφορία το 2015, βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και ως εκ τούτου διανομή μερίσματος.

Η Citi υπογραμμίζει ότι δεν αναμένονται αλλαγές στις εκτιμήσεις του 2015 μετά τα κέρδη Q3 της Τράπεζας ενώ σημειώνει ότι οι τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ενθαρρυντικές από την Αγορά. Διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 0,75 ευρώ.

Η Credit Suisse παραμένει "neutral" για τη μετοχή (έναντι αρνητικής στάσης απέναντι στις Ελληνικές Τράπεζες), ενώ διατηρεί την τιμή - στόχο στα 0,7 ευρώ.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της Alpha δείχνουν ότι η Τράπεζα είναι "στη σωστή κατεύθυνση". Η Alpha παραμένει κορυφαία επιλογή από τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, σημειώνει, τονίζοντας ότι η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της (ΝΑV) διαμορφώνεται στο 0,64 ευρώ.

Τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο στα 0,75 ευρώ διατηρεί η Nomura για την Alpha, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν από το έκτακτο κόστος της εθελουσίας εξόδου αλλά και από την εγγραφή αρνητικού goodwill ύψους 22 εκατ. ευρώ λόγω της απόκτησης του δικτύου της Citi στην Ελλάδα. Ο οίκος επισημαίνει ότι το ρίσκο πρόωρων εκλογών και πολιτικής αβεβαιότητας αναμένεται να επιβαρύνει τους τραπεζικούς τίτλους τους επόμενους μήνες.

Ισχυρά κέρδη θα εμφανίσει η Ελληνικά Χρηματιστήρια στο γ΄ τρίμηνο, λόγω βελτίωσης στον όγκο συναλλαγών του Χ.Α. και ενεργειών περιορισμού κόστους, σημειώνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 7,6 ευρώ και σύσταση "buy".

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Autohellas, στα 10,2 από 9,8 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή.

Στα 9,4 ευρώ, από 7,40 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Μυτιληναίος η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "Buy".

Ζημίες ύψους 30,6 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Intralot στο εννεάμηνο του 2014 προβλέπει η IBG σε report που διατηρεί την τιμή-στόχο των 1,70 ευρώ και την σύσταση "Hold".

Ο τζίρος, σε νέα πτώση, συρρικνώθηκε στα 58,3 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΜΕΤΚ, ΕΥΡΩΒ).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 40 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του FTSE25 "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Εξαίρεση οι Intralot, Folli Follie Group, Τιτάν, που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ο ΟΠΑΠ που κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο".

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας η Grivalia Properties.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Fourlis και η σχετική κινητικότητα στις θυγατρικές του ομίλου Viohalco.

Εντυπωσιακά πράγματα στην μετοχή της Γενικής Τράπεζας, όπου με συνολικό όγκο 49 τεμ. τερμάτισε την συνεδρίαση με απώλειες 19,6%, στα 4,02 ευρώ, όταν η προσφορά της Πειραιώς (για το υπόλοιπο της Γενικής) έχει ανακοινωθεί στα 6,86 ευρώ και λίαν προσφάτως οι γενικές συνελεύσεις των δύο Τραπεζών ενέκριναν το σχέδιο απορρόφησης της Γενικής από την Πειραιώς.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με εντυπωσιακή βύθιση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.555 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.949, 4.613 για τον Νοέμβριο, 336 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 311,5) κινήθηκε μεταξύ 302 και 312,25 μονάδων και έκλεισε με μικρό discount 0,15%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9.800 Eurobank, 5.500 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (531), ΔΕΗ (1.636), Alpha Bank (5.017), Εθνική (3.002), Πειραιώς (3.019), Eurobank (859), Μυτιληναίο (411), ΟΠΑΠ (220), MIG (271), ΓΕΚ (424), Jumbo (121), Τιτάνα (209), Ελλάκτωρα (211).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 36%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα 281 δικαιώματα (176 calls και 105 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.192.712 τεμ.), Πειραιώς (21.852.275 τεμ.), Eurobank (31.612.241 τεμ.), Εθνική (1.773.037 τεμ.), ΔΕΗ (2.198.404 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v