Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Γιατί απέφυγε τα χειρότερα

Σχετικά ψύχραιμη η αντίδραση του Γενικού Δείκτη μετά την δεύτερη ψηφοφορία για τον ΠτΔ. Απώλειες άνω του 4% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή. Στο κόκκινο Εθνική, Alpha. Νέο ιστορικό χαμηλό για Τρ. Αττικής Bιοχάλκο. Kέρδη κατέγραψαν ΟΤΕ, Folli Follie.

Η δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή για εκλογή ΠτΔ, όχι μόνο δεν πρόσθεσε ορατότητα, αλλά κατά γενική ομολογία έδωσε περαιτέρω δυναμική στην προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ξένων Μέσων Ενημέρωσης με τίτλους όπως: "Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις κάλπες καθώς ο Σαμαράς έχασε και την 2η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου", "η Ελληνική πολιτική σκηνή γίνεται πηγή ανησυχίας για τις Χρηματαγορές για μια ακόμα φορά". Απόλυτα ενδεικτικό και το δημοσίευμα των Financial Times που μεταξύ άλλων αναφέρει: " Το Κοινοβούλιο της Ελλάδας απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας την Τρίτη, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών.

"O Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου - που κατέγραφε άνοδο 18% τον Μάρτιο, όταν υπήρχε αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης - σημειώνει τώρα απώλειες 26% στο 2014, που είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση στον Κόσμο μετά τη Ρωσία και την Πορτογαλία.", σημειώνει το Bloomberg.

Παρά ταύτα το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να δείχνει αρκετά ψύχραιμο και μάλιστα "αναδύθηκε" από τα χαμηλά ημέρας, όταν ο Γενικός Δείκτης (Δείτε το διάγραμμα παρακάτω) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 845,07 μονάδες (-2,62%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 98,42 μονάδες (-4,76%). Αυτό ήταν προς γενική έκπληξη, καθώς η "μεγάλη απορία" είναι το ποιοι επέλεξαν να κρατήσουν "χαρτιά", όταν ακολουθεί σημαντικός αριθμός αργιών και τι ξέρουν (!)

Από την άλλη, το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο Τραπεζικός, μετά το πρώτο 5λεπτο κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες για "φτιασιδώματα" των αποτιμήσεων και για δημιουργία "νέων μαξιλαριών", στις αποτιμήσεις, έχουν εγκαταλειφθεί και όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς στην συνεδρίαση της 29ης τρέχοντος, κατά την διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί και η τρίτη και αποφασιστική ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι παίκτες στις διεθνείς Αγορές έχουν περάσει σε φάση διακοπών και φυσικά το ίδιο ισχύει και για μερίδα των θεσμικών από το εξωτερικό που επενδύουν στο Χ.Α. και από την άλλη, κατά γενική ομολογία οι πρώτοι τίτλοι που θα κινηθούν χαμηλότερα είναι οι Τραπεζικοί, αλλά και οι μετοχές των ΔΕΚΟ, μία πρώτη ματιά στα χαμηλά ημέρας οδηγεί σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, μαζί με το γεγονός ότι 10 τίτλοι του 25αρη  δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Έτσι, η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4540 ευρώ (-5,02%), της Εθνικής μέχρι τα 1,48 ευρώ (-6,33%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,9370 ευρώ (-6,3%), της ΔΕΗ μέχρι τα 5,80 ευρώ (-6,3%) και της ΕΥΔΑΠ μέχρι τα 6,10 ευρώ (-6,15%).

Εκτός από τις ενδοσυνεδριακές "δοκιμαστικές βουτιές" αξίζει να σημειωθεί ότι σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι μετοχές της Τρ. Αττικής και της "νέας" Viohalco, αλλά και ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε κάτι, στα μέχρι στιγμής γνωστά τεχνικά δεδομένα. Έτσι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 275 μονάδες παραμένουν το "stop loss" στους "long", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 270 μονάδες (άγνωστο αν θα κρατήσει σε περίπτωση επιτάχυνσης της πτώσης). Το 284 συνεχίζει να είναι κύρια αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 290 επίπεδο.

Από την άλλη, άνοιξε και πάλι το discount στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ επέστρεψαν, ελαφρώς, οι πιέσεις και στην Αγορά ομολόγων. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους έχει ανέβει στο 8,20%, του 5ετους στο 8,73% και του 3ετους στο 9,17%.

Με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα μόλις δύο συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 1,07% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαίες απώλειες 1,15%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 33% και διαμορφώθηκε στα 63,5 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 26,62% και ο Τραπεζικός απώλειες 43,82%.

 

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου "ξεχώρισε" το -1,12% για τον δείκτη ASX 200 και το -3,03% για την Shanghai, με το κλίμα να επιβαρύνεται ύστερα από προειδοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Χώρας για πιθανή χειραγώγηση της Αγοράς από το διάστημα που συνενώθηκαν τα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Κλειστή παρέμεινε η Αγορά στο Τόκιο (γενέθλια του Αυτοκράτορα). Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ η ίδια εικόνα φαίνεται να επικρατεί και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 18000 μονάδων.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη, στην αρχική μέτρηση, βελτιώθηκε στο μείον 10,9 τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με μείον 11,5 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα διαμορφωθεί στο -11, σύμφωνα με έρευνα της "The Wall Street Journal".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,7% τον Νοέμβριο, επί τρίτο μήνα στους τελευταίους τέσσερις. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 3% στις παραγγελίες.

Το Δεκέμβριο ο τελικός δείκτης εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ,που καταρτίζεται από την Thomson Reuters και το University of Michigan, υποχώρησε οριακά στις 93,6 μονάδες από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έκαναν λόγο για 93,8 μονάδες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης για το μήνα Δεκέμβριο ήταν κοντά στις εκτιμήσεις που είχαν διατυπώσει οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" για 93,8 μονάδες. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκα κατά 0.4%. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε 0,5% το Νοέμβριο. 

Οι πρωταγωνιστές του ΧΑ

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "Jumbo" ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το έκτακτο μέρισμα χρήσεως 2013, € 0,18 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,162 ανά μετοχή).

Στα 9,3 ευρώ από 10 προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο της Αεροπορίας Αιγαίου η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform". 

Στα 21,1 ευρώ από 26,5 προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΛΠ η Alpha Finance, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform". 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 10.35 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 845,07 μονάδες (-2,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 852,98 (-1,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 853,2 μονάδες με απώλειες 1,69%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, συρρικνώθηκε στα 61,9 εκατ. από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ). Τρεις τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ) "απασχόλησαν" το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 77705875 τίτλοι.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Viohalco, Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Ελλάκτωρ, Μέτκα και Τιτάν.
Χαμηλότερα του 25αρη, εξέπληξε το +9,48% για τους Ευρωσυμβούλους, με πυκνές συναλλαγές στα 1,21 και 1,25 ευρώ, κινητικότητα σε Ιντρακόμ, Q&R και Moda Bagno, συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Frigoglass, ενώ από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,70 ευρώ (κλείσιμο 26/11) ο Σφακιανάκης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 268,57%, με ελαχιστότατες συναλλαγές (!)

Ανακατατάξεων συνέχει και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την "άφιξη" να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (5,918 δισ), Alpha Bank (5,873 δισ), EEE (5,85 δισ) και Εθνική 5,476 δισ ευρώ.

Οι αργίες λόγω εορτών

Για όσους ενδιαφέρονται για τις επόμενες αργίες, μέχρι το τέλος του χρόνου, στις διεθνείς Αγορές αυτές καθορίζονται ως εξής: Στην Wall Street, αύριο οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν στις 20.00, ώρα Ελλάδος. Το NYSE θα παραμείνει κλειστό τα Χριστούγεννα για να ανοίξει ξανά την Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου, με κανονικό ωράριο. Οι συναλλαγές στην Wall Street θα διεξαχθούν σύμφωνα με το καθιερωμένο ωράριο την 31η Δεκεμβρίου, ενώ η Αγορά θα παραμείνει κλειστή την Πρωτοχρονιά.

Στην Ευρώπη, αύριο τα Χρηματιστήρια Βρετανίας και Γαλλίας θα κλείσουν στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Γερμανία και Ιταλία θα παραμείνουν κλειστές όλη την ημέρα. Τα Ευρωπαϊκά ταμπλώ δεν θα καταγράψουν μεταβολές νωρίτερα από τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου. Η Γερμανία θα παραμείνει κλειστή και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, που δεν θεωρείται αργία για το Παρίσι.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

To αποτέλεσμα της 2ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου (168 υπέρ του Σταύρου Δήμα με εκτίμηση να ανέλθουν μέχρι 170), επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. 
 
Απομένει, πλέον, η 3η ψηφοφορία της Δευτέρας 29/12 και η πιθανότητα να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί καθώς το σενάριο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων δεν βρίσκει ανταπόκριση, ενώ η προσέγγιση του στόχου προϋποθέτει  ταυτόχρονη μεταστροφή της στάσης από βουλευτές της ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ  από κοινού με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Είναι φανερό λοιπόν ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο άμεσο μέλλον έχει  πλέον εμφανές προβάδισμα…
 
Το Χρηματιστήριο, ωστόσο, τηρεί ψύχραιμη  στάση εν όψει της ορατής προοπτικής για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
Η βίαιη αποεπένδυση, ανάλογη εκείνης που εκδηλώθηκε όταν αναγγέλθηκε η πρόωρη διαδικασία για εκλογή Προέδρου, δεν επαναλήφθηκε δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι επενδυτές εξωτερικού έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν τις "Ελληνικές θέσεις τους" μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. 
 
Η στάση αναμονής υποβοηθείται από τις εορταστικές ημέρες καθώς οι διαχειριστές τείνουν να απέχουν από τις Αγορές αυτές τις ημέρες, αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επαναξιολογηθεί ενόψει του νέου έτους.
 
Στο εξωτερικό, η Federal ανήγγειλε την πρόθεσή της να μεταφέρει την ανοδική κίνηση των παρεμβατικών επιτοκίων της για το 2ο τρίμηνο, διαμορφώνοντας ωστόσο τις προϋποθέσεις για ανοδική κίνηση του δολαρίου στο επόμενο διάστημα. Έτσι, το Αμερικανικό νόμισμα επαναφέρει την προοπτική ενίσχυσης της κυριαρχίας του για το μέλλον, διαδικασία που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση, με παράλληλη πιθανή  περαιτέρω μείωση των τοποθετήσεων Αμερικανικών funds στη διατελούσα σε στασιμότητα Ευρώπη.
 
Πλησιάζει, επομένως, η ώρα που η ΕΚΤ πρέπει να δράσει με αποφασιστικότητα για να αποτρέψει την συντήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
 
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία βρήκε βοήθεια από την Κίνα συνάπτοντας άμεσα συμφωνία "swap" ύψους 24 δισ $ προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του νομίσματός της, ενόσω οι εναντίον της κυρώσεις της Δύσης είναι σε ισχύ. Παράλληλα και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, καταδεικνύει ότι το φιλελεύθερο μοντέλο λειτουργίας της Οικονομίας, αν και είναι πολλαπλά υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες (οικονομικές, κοινωνικές κ.α.) δεν έχει αντίπαλο δέος (!)
 
"Το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς. Το Χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της Οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές, με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών.
 
Σε αυτή την περίοδο αντλήθηκαν 8,3 δισ. ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, περίπου 10,8 δισ ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις Κρατικών και εταιρικών ομολόγων ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου (150 εκατ. ευρώ), νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ).
Το δεύτερο "ημίχρονο" του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις.
 
Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής, η Αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια. Την ίδια στιγμή οι ξένες Αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά.
 
Σε μια ήρεμη σχετικά πολιτική περίοδο η Ελληνική κεφαλαιαγορά μέτρησε εισροές που προσέγγισαν τα 20 δισ ευρώ, όχι άσχημα για μια οικονομία που το ΑΕΠ βρίσκεται στα 184 δισ ευρώ.
 
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 48% και διαμορφώθηκαν σε μέση ημερήσια βάση στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα μετοχικά αμοιβαία εμφάνισαν εκροές (43 εκατ. ευρώ) απόρροια της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και της μεταβλητότητας που εμφάνισε η Αγορά στο τέλος της χρονιάς.
 
Οι ξένοι επενδυτές, τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών αύξησαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς από 49,6% στο τέλος του 2013 σε 62,1% στο τέλος Νοεμβρίου (εξαιρουμένου του ΤΧΣ).
 
Τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση που πλέον έχει υιοθετηθεί από τις κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες, σε συνδυασμό με το χαμηλό ενεργειακό κόστος διατηρούν διεθνώς τις προσδοκίες των επενδυτών στο απόγειο και για το 2015. Οι μετοχές φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο αφού αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και εκτιμήσεων για υψηλότερα εταιρικά κέρδη.
 
Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη θα κινηθεί σε μια χρονιά που το πολιτικό ρίσκο θα είναι αυξημένο. Γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Μ. Βρετανία (7/5), στην Τουρκία (13/6), στην Πολωνία (Οκτώβριος), στην Πορτογαλία (11/10) και στην Ισπανία (20/12). Αρκετά πιθανή φαίνεται και η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα στις 25/01 ή την 1/02 εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου την προσεχή Δευτέρα.
 
Από το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά θέματα ξεκινάει η προσέγγιση της Ελληνικής Αγοράς το 2015. Κάθε σενάριο διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκεςκαι είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί με διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο.
 
Η προσφυγή στις κάλπες στο ξεκίνημα της χρονιάς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.
 
Οι ξένοι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής η οποία ήδη έχει αποτυπωθεί στην υποχώρηση των συναλλαγών σε ομόλογα και μετοχές. Το επιθυμητό σενάριο για την Αγορά θα είναι η διαμόρφωση μια Κυβέρνησης ή Κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα με επιτυχή τρόπο και θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την ελάφρυνση - επιμήκυνση του χρέους.
 
Το δυσμενές σενάριο είναι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο, με επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού Κυβέρνησης.
 
Η συμπίεση του χρόνου δεν θα είναι μόνο καθοριστική για την διατήρηση της θετικής δυναμικής των δεικτών (ΑΕΠ, Ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού), αλλά και για την εστίαση της Χώρας από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών σε αναδυόμενες Αγορές.  Και τα δύο σενάρια διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες μεταβλητότητας, καθώς ήδη η Αγορά έχει εκτροχιαστεί από τα μεγέθη επιτείνοντας κάποιες επιμέρους υπερβολές στις Ελληνικές μετοχές.
 
Θεμελιωδώς η Αγορά διαπραγματεύεται στις 11 φόρες την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις της Αγοράς ανεβάζουν την κερδοφορία στα 3,5 δισ ευρώ, με σημαντική συνεισφορά και από τον Τραπεζικό κλάδο στον οποίο γίνεται η υπόθεση σταθεροποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Η Αγορά διαπραγματεύεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 14,5 φορών, επομένως σε επίπεδο εκτιμήσεωνη Αγορά παρουσιάζει ελκυστικότητα η οποία απομειώνεται από την αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου (risk premium) τα οποία επικρατούν για τις Ελληνικές αξίες.
 
Σε αυτές τις εταιρείες, καθώς και σε όσες έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να διατηρηθούν ή να χτισθούν σταδιακά θέσεις όσο η κατάσταση παραμένει ασαφής σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση. Οι εταιρείες αυτές θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε μια συγκυρία μεγαλύτερης επενδυτικής ορατότητας.
 
Τεχνικά η Αγορά κλείνει κοντά στο χαμηλό έτους, έχοντας "δει" το υψηλό στα μέσα Μαρτίου στις 1.379 μονάδες. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της Αγοράς από το Σεπτέμβριο και μετά, έχοντας οδηγήσει το Χ.Α. σε συνεχή χαμηλά.
 
Συμπερασματικά το 2015 ξεκινάει απαισιόδοξα τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, έχοντας ακόμα περιθώρια υποχώρησης πριν από κάποια δυναμική ανοδική αντίδραση. Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί και αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία του 2012 θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωμα (ημερήσιοι τζίροι 40 – 50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός Δείκτης αλλάξει πορεία, αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση η οποία μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε μόνιμα με "νότιο" προσανατολισμό και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.889 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.163, 5.404 για τον Ιανουάριο, 579 για τον Φεβρουάριο και 180 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 270,75) κινήθηκε μεταξύ 264,25 και 274,25 μονάδων περιορίζοντας την υποτίμηση στο 1,59%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα.
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (16.610 Τιτάν, 5.000 Viohalco, 5.308 Motor Oil, 18.786 ΓΕΚ, 19.784 Εθνική, 14.379 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.177), ΔΕΗ (729), Alpha Bank (1.859), Εθνική (4.457), Πειραιώς (1.024), Eurobank (816), Μυτιληναίο (196), ΟΠΑΠ (493), MIG (102), Ελλάκτωρα (169), ΓΕΚ (184), Ελ. Πετρέλαια (122), ΕΧΑΕ (137), Jumbo (140).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, χαμηλή εμπορευσιμότητα σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 704 τεμάχια να αλλάζουν χέρια, 651 calls και 53 puts ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα έχει σκαρφαλώσει στο 73%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (37.083.881 τεμ.), Eurobank (9.538.590 τεμ.), Εθνική (2.617.509 τεμ.), Πειραιώς (26.679.586 τεμ.).
 
ΥΓ: Χαρούμενα Χριστούγεννα με Υγεία για όλους (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v