Sell off σε χρηματιστήριο - ομόλογα έφεραν οι κάλπες

Περιορίζονται οι βαριές απώλειες στην αγορά, που έφτασαν το -11% λίγο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ισχυρές πιέσεις σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Για εκλογές (και) το ΧΑ, με εικόνα κατάρρευσης στο ταμπλό για το σύνολο των μετοχών της μεγάλης, μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Με... βύθιση έως 11% του Γενικού Δείκτη προς τις 765/760 μονάδες νωρίτερα, με τον τραπεζικό δείκτη στο μείον 15,42% κοντά στο «ιστορικό χαμηλό» του κλαδικού δείκτη, το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της προεκλογικής περιόδου.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται προς τις 790 μονάδες, με τις απώλειες να περιορίζονται στο 7-7,5%. 

Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 3ετούς τίτλου να εκτινάσσεται μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, ξεπερνώντας νωρίτερα το 11%. Σημαντική ενίσχυση 30 μονάδων βάσης και για την απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία διαμορφώνεται στο 8,82%.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πριν λίγο, πως η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να θεωρείται ως η πρώτη μίας περιόδου που από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, γεγονότα προοιωνίζεται ως η «αγριότερη» των τελευταίων ετών. Με ότι αυτό προοιωνίζεται (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Το ΧΑ εισέρχεται σε μία περίοδο που θα δοκιμασθούν αντοχές σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας, της κοινωνίας, των υφιστάμενων ισορροπιών. Θα είναι μία προεκλογική περίοδος κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι θα μετέλθουν όλων των μέσων που έχουν στη διάθεση τους.

Σε βαθύ κόκκινο το...ταμπλό, με συνεχείς ρευστοποιήσεις που ξεκινούν από τις τράπεζες αλλά διαχέονται σε... δίκαιους και αδίκους με ποσοστά διψήφια και πλήρως απαξιωτικά, ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις.

Στα νέα ιστορικά χαμηλά τους οι πωλήσεις στις μετοχές της Εθνικής 1,28 ευρώ (-17,55%), της Eurobank στα 0,162 (-21,55%) ενδεικτικά του κλίματος, που επικρατεί τα τελευταία 10-15΄ της συνεδρίασης.

Λίγο μετά τις 12.30 η αξία των συναλλαγών έχει ξεπεράσει ήδη τα 48 εκατ. ευρώ από τα οποία το 47% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών...

Χρηματιστηριακός παράγων υποστήριζε πως η ένταση των ρευστοποιήσεων αποδίδεται και στην αλλαγή σχεδιασμού, τακτικής που επήλθε και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Ξένοι αλλά και έλληνες διαχειριστές, εμπλεκόμενοι προεξοφλούν ήδη πως στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα ασκηθούν ακόμη και «εκβιασμοί» από πολλές πλευρές, αυξάνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας της αγοράς.

Εντολές πώλησης, που είχαν δοθεί από την προσυνεδρίαση, νέες που δόθηκαν λίγο πριν την διαδικασία εκλογής αλλά κυρίως, εντολές που ενεργοποιήθηκαν για λογαριασμό κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων δημιουργούν πλέον ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά.

Η σημερινή εικόνα του ΧΑ θα αναδειχθεί ανάλογα από τους πολιτικούς μονομάχους, θα κάνει το γύρο του κόσμου, θα είναι στα ξένα ΜΜΕ, θα προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις των ξένων εν όψει- πλέον- της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας. Αυτό υποστήριζαν χρηματιστηριακοί κύκλοι, που έβλεπαν πίσω από το sell off και άλλα συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση και το ΧΑ εισήλθε ήδη στην προεκλογική δίνη, που αποτυπώνεται πλέον στο ταμπλό.

Κατά 15,79% βυθίζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 8 ευρώ, στο μείον 9,16% στα 8,63 ευρώ του ΟΤΕ, στα χαμηλά των 4,99 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ...

Ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές λίγο μετά τις 12.45 με το 46% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, στοιχείο πως οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις έχουν διαχυθεί στο σύνολο της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Φυγή κεφαλαίων, που μέχρι την τελευταία στιγμή ευελπιστούσαν σε μία έκπληξη της... τελευταίας στιγμής, κεφάλαια που απλά δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε μία πρωτόγνωρη προεκλογική περίοδο, διαχειριστές που είναι σίγουροι ότι θα βρουν ευκαιρίες φθηνότερα και αναγκαστικές πωλήσεις (λόγω κωδικών μόχλευσης κ.λπ) πωλητές/short στα Παράγωγα εντείνουν την εικόνα της αγοράς.

Νωρίτερα η μετοχή της δεικτοβαρούς CC/HBC διόρθωνε 2,33% στα 15,54 ευρώ, στη μετοχή του Μυτιληναίου οι πωλήσεις έφταναν μέχρι τα 4,35 ευρώ, στην ΓΕΚ/Τέρνα μέχρι τα 1,85 ευρώ, στα ΕΧΑΕ μέχρι τα 4,50 ευρώ, στον ΤΙΤΑΝα έως τα 18,12 ευρώ (-8,80%). Στα 1,87 ευρώ με - 11,27% η ΤΕΝΕΡΓ, στα 7,20 η Grivalia, στα 6,64 ευρώ (-8,65%) η μετοχή της ΑΡΑΙΓ.

Την ίδια ώρα διευρύνονταν οι απώλειες και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον DAX να υποχωρεί έως 1,45% χαμηλότερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v