Χρηματιστήριο: Ποδαρικό με άνοδο.... άνευ τζίρου

Επιχείρηση ανάκαμψης στην πρώτη συνεδρίαση του έτους με τον χαμηλό τζίρο να αποτυπώνει την απουσία των επενδυτών από το ταμπλό. Ανοδική κίνηση για Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Aegean. Πτωτικά ο τίτλος της Coca Cola.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν να σταθεροποιούνται σε αρνητικό έδαφος, οι λίγοι αγοραστές επέστρεψαν στο ταμπλό του Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, αλλά να δείχνει ότι διεκδικεί νεώτερα υψηλά ημέρας (!)

Αυτά βέβαια με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, καθώς λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο τζίρος βρίσκεται στα 22 εκατ. από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΟΡΘ, ΕΥΡΩΒ).

Την κίνηση της spot Αγοράς ακολουθούν και όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, όμως προς το παρόν δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να σμικρύνουν το μεγάλο discount που έχει διαμορφωθεί από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, παρά τις ισχνές συναλλαγές.

Είναι πασιφανές ότι οι περισσότεροι των ξένων διαχειριστών απουσιάζουν από τα desks και αυτό δείχνει να διευκολύνει το "έργο" όσων θα ήθελαν να διαμορφώσουν σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις, πριν τις "δύσκολες" μέρες που αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.

Της ανοδικής προσπάθειας ηγούνται οι Alpha Bank (+2,14%), Πειραιώς (+3,3%), Αεροπορία Αιγαίου (+4,93%), Viohalco (+2,15%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,7%), ΔΕΗ (+2,41%), ΕΧΑΕ (+3,66%), Μυτιληναίος (+2,16%), ΟΠΑΠ (+3,26%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,72%).

Σε θετικό έδαφος πέρασαν και οι Τιτάν, Εθνική και Folli Follie Group που υποχωρούσαν νωρίτερα.

Αντίθετα, ενδείξεις αδυναμίας να συμμετέχει στην ανοδική προσπάθεια δείχνει η ΕΕΕ (-1,72%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το σχετικά θετικό κλίμα θέλουν να εκμεταλλευτούν οι Κέκροψ, Σιδενόρ, ΕΤΕΤΠ. ΑΛΦΑΤΠ, Άνεμος, Ιντρακόμ και Intralot.

Να σημειωθεί ότι η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έχει βελτιώσει την μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται στο 3 προς 1, ενώ 20 τίτλοι (όχι όλοι με πειστικές συναλλαγές) σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Η προηγούμενη, περίπου κάθετη, ενδοσυνεδριακή διόρθωση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 824,51 μονάδες (-0,20%) δείχνει ότι δεν επιτρέπεται "εφησυχασμός", καθώς η προηγούμενη "επικράτηση" των πωλητών όχι μόνο έγινε με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, αλλά κατέδειξε το πόσο ελάχιστες "αντοχές" έχουν οι λίγοι αγοραστές και πόσο εύκολα διασπώνται οι γραμμές τους και αυτοί υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, το σημερινό τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, απλά σημειολογικό χαρακτήρα θα έχει, όσον αφορά το "ποδαρικό" της νέας χρονιάς και όλα θα "παιχτούν" στις συνεδριάσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και κυρίως από την συνεδρίαση της Τετάρτης.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v