ΧΑ: Με τζίρο - ψίχουλα το ντεμπούτο της χρονιάς

Ελαμψαν δια της... απουσίας τους οι επενδυτές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, με τον τζίρο να «προσγειώνεται» στα 30 εκατ. ευρώ. Στις 836 μονάδες ανήλθε ο Γενικός Δείκτης. Ξεχώρισαν οι τίτλοι των Aegean, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Viohalco. Ράλι για Forthnet. Πιέσεις για Coca Cola. Τι έγινε στην αγορά παραγώγων.

Κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και τις αρχικές εκτιμήσεις, αποφάσισε να κινηθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με μία κίνηση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους προσπάθησε να κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, κάνοντας "ποδαρικό" με θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια περαιτέρω καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, έπιασε σχεδόν όλο το εύρος του 25αρη, αφού με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση μόνο οι Τιτάν (-0,83%), ΕΕΕ (-2,74%), Ελ. Πετρέλαια (-0,26%), Grivalia (-0,79%), Jumbo (-0,94%).

Από τους "πράσινους" τίτλους ξεχώρισαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+6,23%), Πειραιώς (+4,95%), ΟΠΑΠ (+4,38%), Viohalco (+4,84%). Από τα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, η Forthnet με άνοδο 18,9%. 

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η περίπου κάθετη, ενδοσυνεδριακή διόρθωση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε οριακά αρνητικό πρόσημο, όχι μόνο έγινε με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, αλλά κατέδειξε το πόσο ελάχιστες "αντοχές" είχαν οι λίγοι αγοραστές και πόσο εύκολα διασπώνται οι γραμμές τους και αυτοί υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης "διακριτικό παρών" έδωσαν οι εν δυνάμει πωλητές κατά τις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει πέντε μονάδες χαμηλότερα, από τις τιμές που "έγραφε" στις 17.00.

Από εκεί και πέρα, το σημερινό τελικό, θετικό, πρόσημο του Γενικού Δείκτη, απλά σημειολογικό χαρακτήρα έχει και όλα θα "παιχτούν" στις συνεδριάσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και κυρίως στην συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν και θα έχει επιστρέψει στα "desks" το σύνολο των ξένων διαχειριστών, η απουσία των οποίων ασφαλώς και διευκόλυνε το "έργο" όσων ήθελαν σήμερα ένα θετικό ξεκίνημα που θα βοηθούσε και στην καλυτέρευση των αποτιμήσεων.

Συντριπτικά περισσότεροι οι απαισιόδοξοι, στις τάξεις των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνουν ότι "είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς το πότε η Αγορά θα μπορούσε να πιάσει πάτο και με βάση το χειρότερο σενάριο, αναμένεται minimum πτώση 25% στην Αγορά από τα σημερινά επίπεδα, κάτι που συνεπάγεται κεφαλαιοποίηση μόλις 22% ως ποσοστό του ΑΕΠ (έναντι του ιστορικού μέσου όρου στο 55%), ένα εξαιρετικά χαμηλό Ρ/Ε 2015 και σημαντικές μειώσεις στα ίδια κεφάλαια.

Βέβαια υπάρχει και η λιγότερο "καταστροφική" σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα από τα ξένα funds συνεχίζουν να διακρατούν τις θέσεις τους, καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλες και σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά σαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι πολύ δύσκολο να ρευστοποιηθούν. Έτσι, κάθε προσπάθεια επιθετικής "εξόδου" μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις παντελώς ανεξέλεγκτες.

Πολλά πράγματα για την διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα έρχονται από την Αγορά ομολόγων, αλλά και από τα Τραπεζικά γκισέ.

"Οι Έλληνες σήκωσαν 2,5 δισ. ευρώ από τις Τράπεζες μόνο τον Δεκέμβριο", σύμφωνα με την Γερμανική "Die Welt". "Αν και αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως 'bank run' οι Τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο" αναφέρει η "Die Welt".

Από την άλλη, ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ομόλογα των Χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύθηκε για νέα μέτρα κατά του αποπληθωρισμού από τις αρχές του 2015. Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου.

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων σημειώνεται και στα Ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετές 9,39%, 54ετές 10,11% και 3ετές στα 11,83%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς συνοδεύτηκε από εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Χαμηλές συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να δείχνουν ελαφρώς προβληματισμένοι για τις "αντοχές" της spot Αγοράς και να σπεύδουν σε αξιοπρόσεκτη μείωση της υπάρχουσας υποτίμησης, για το συμβόλαιο του δείκτη λήξεως Ιανουαρίου.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Υποτονικά κινήθηκαν οι Ασιατικές Αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, ενώ κλειστά ήταν τα Χρηματιστήρια στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Επιφυλακτικότητα και εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Με απώλειες ξεκινά η νέα χρονιά για το ευρώ που υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών μετά τις πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Πιέσεις και στο πετρέλαιο. Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας σημείωσε ιστορικό υψηλό, το 2014, φτάνοντας τα 10,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, όπως μετέδωσε το το Reuters επικαλούμενο στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας. Η παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,7% από το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στα 10,67 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίσης ιστορικό υψηλό από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν σε νέο υψηλό στους 22,6 εκατ. τόνους (452.000 βαρέλια την ημέρα), μέγεθος ενισχυμένο κατά 43% σε ετήσια βάση, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διαφοροποιήσει την πελατειακή της βάση.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, βελτιώθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αν και τα στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα σε μεγάλες Οικονομίες όπως η Γαλλική και η Ιταλική συνεχίζει να συρρικνώνεται. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, υποχωρώντας ελαφρώς από την αρχική εκτίμηση που τον τοποθετούσε στις 50,8 μονάδες αλλά ενισχυμένος από τον προηγούμενο μήνα (50,1 μονάδες).

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 54,8 μονάδες τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας ωστόσο την αρχική εκτίμηση που τοποθετούσε τον δείκτη στις 53,7 μονάδες. Το τελευταίο μέγεθος σηματοδοτεί τα πιο αδύναμα επίπεδα στον κλάδο της μεταποίησης από τον περασμένο Ιανουάριο.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το "Institute of Supply Management", ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 55,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 58,7 τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την χειρότερη μέτρηση των τελευταίων έξι μηνών. Οι οικονομολόγοι του Marketwatch προέβλεπαν πτώση στις 57,5 μονάδες.

Υποχώρησαν τον Νοέμβριο οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα, όπως έδειξαν τα Κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι δαπάνες υποχώρησαν 0,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 975 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Φαίνεται πως τελικά θα είναι μια 'χαμένη δεκαετία'. Καθώς η Ευρωζώνη εισέρχεται στο όγδοο έτος ύφεσης που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2008, μόνο οι αληθινά αισιόδοξοι πιστεύουν πως το μπλοκ θα βρει τρόπο ταχύτερης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια" αναφέρει, μεταξύ άλλων, η "WSJ".

"Η αποχώρηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και την ευρύτερη ΕΕ. Η Ελλάδα όμως, δεν είναι η μόνη με σημαντική άνοδο στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν επίσης εκλογές το 2015" σημειώνει το CNN και προειδοποιεί: "Οι 'ευρωκράτες' στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η πιθανή αναταραχή στην Ελλάδα θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην Ισπανία και την Πορτογαλία στην αναζήτηση ασφάλειας. Το αποτέλεσμα όμως, θα μπορούσε να είναι ακριβώς το αντίθετο".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις δίνοντας μία πρώτη κίνηση έως τις 835,99 μονάδες (10.48, +1,19%).

Μικρή κινητοποίηση των εν δυνάμει πωλητών, όχι μόνο επέφερε σύγχυση στις τάξεις των λίγων αγοραστών, αλλά ο Δείκτης σε μία περίπου κάθετη κίνηση έχασε όλα τα αρχικές κέρδη και προσγειώθηκε στις 824,51 μονάδες (-0,20%).

Ανακωχή πωλήσεων και νέα ενεργοποίηση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Δείκτη σε θετικό πρόσημο και την διεκδίκηση νέων υψηλών, με αποτέλεσμα την αναρρίχηση μέχρι τις 841,54 μονάδες (+1,86%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 841,48 (+1,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 836,24 μονάδες με κέρδη 1,22%.

Ο φτωχός τζίρος περιορίστηκε στα 30,7 εκατ. από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΦΟΡΘ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ). Κατά την σημερινή συνεδρίαση διακινήθηκαν, συνολικά, 44231914 τίτλοι.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και Grivalia.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Jumbo και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco.

Ανακατατάξεων συνέχεια στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την πρώτη τετράδα να διαμορφώνεται ως εξής: Alpha Bank (6,052 δισ), Πειραιώς (5,827 δισ), ΕΕΕ (5,608 δισ), Εθνική (5,229 δισ).

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το θετικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων με αποτέλεσμα την ικανοποιητική τελική εικόνα, με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 24 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες (αρκετοί από τους θετικούς πρωταγωνιστές με ελάχιστες συναλλαγές).

Επιμένουν στην αντίδρασή τους από τα πρόσφατα (για αρκετούς ιστορικά) χαμηλά οι Κέκροψ, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Άνεμος, Frigoglass, Intralot, Lamda Development.

Άξια λόγου και η κίνηση στην Χαλκόρ, όπου μετά τις πρώτες "ανοιχτές" εντολές αγοράς συνολικά 72 τεμ. βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,3670 ευρώ (+22,33%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,3190 ευρώ (+6,33%) με συνολικό όγκο 483 τεμ.

Από την άλλη, ίσως αξίζει μεγαλύτερης παρατήρησης η κίνηση που συντελείται στην Forthnet (+18,89%). Μετά το "πακέτο" των 550000 τεμ. που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και στα 0,8700 ευρώ, σήμερα σημειώθηκε και δεύτερο "πακέτο" 550000 τεμ. στην τιμή των 0,8732 ευρώ.

--ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρονιά και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν περαιτέρω μείωση, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.291 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.756, 2.496 για τον Ιανουάριο, 260 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 262,5) κινήθηκε μεταξύ 253 και 263 μονάδων μειώνοντας την υποτίμηση στο 1,85%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (210.000 Alpha Bank, 17.265 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (274), ΔΕΗ (426), Alpha Bank (1.566), Εθνική (2.689), Πειραιώς (599), Eurobank (454), MIG (358), ΓΕΚ (175), ΟΠΑΠ (237).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ισχνή ήταν η κινητικότητα και στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού μόνο 141 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (71 calls και 70 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 65%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (38.185.384 τεμ.), Eurobank (9.258.815 τεμ.), Εθνική (1.724.272 τεμ.), Πειραιώς (26.851.955 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v