Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τέσσερις λόγοι για το rebound

Με πρωταγωνιστή τις τράπεζες που είχαν δεχτεί ισχυρές πιέσεις τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η σημερινή ανοδική αντίδραση. Διψήφια κέρδη για Alpha, ETE, Eurobank. Ποιους «πυροβόλησαν» οι πωλητές. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Τα κρίσιμα όρια για ΓΔ, FT25 και τράπεζες.

Οι συντριπτικές απώλειες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, η "πυροσβεστική" δήλωση Δραγασάκη, η "αλλαγή πλεύσης" της Morgan Stanley, όσον αφορά τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, η άμβλυνση των πρωινών πιέσεων στην Αγορά ομολόγων, αλλά και οι φήμες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς σύμφωνα με τις οποίες στις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σφοδρές "εισαγόμενες" πιέσεις προκειμένου η Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ήταν μερικοί από τους λόγους που έφεραν την ανοδική αντίδραση, παρά την "απειλή" από την S&P για πιθανή υποβάθμιση της Οικονομίας.

Όπως ήταν φυσικό, της αντίδρασης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, που είχε υποστεί και τις συντριπτικότερες απώλειες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ ανοδικά αντέδρασαν και τα "εξαϋλωμένα" Τραπεζικά warrants.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 43,81%, ο τίτλος της Alpha Bank "μέτραγε" απώλειες 41,85%, της Εθνικής απώλειες 42,81%, της Eurobank απώλειες 42,2% και της Πειραιώς αθροιστικές απώλειες 48,71%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι τίτλοι των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς είχαν κλείσει σε νέα ιστορικά χαμηλά!

Οι σημερινοί αγοραστές βρήκαν "στήριγμα" στις χθεσινές δηλώσεις Δραγασάκη, σύμφωνα με τις οποίες "δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων στις Τράπεζες", όμως μία δεύτερη ανάγνωση διαπιστώνει ότι αυτή η δήλωση δεν ακυρώνει τα σενάρια για πιθανές αλλαγές στα διοικητικά σχήματα, έστω και μετά από διαβουλεύσεις, ενώ και όλα τα υπόλοιπα μέτωπα για τον κλάδο παραμένουν ανοιχτά.

Από την άλλη, σε αλλαγή θεώρησης για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο προχώρησε η Morgan Stanley, προβλέποντας περιθώριο ανόδου ...100% για τους τίτλους. 

Συγκεχυμένα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς το πρωί οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές με την απόδοση του Ελληνικού 3ετους να ξεπερνά το 18%, όμως στην συνέχεια οι πιέσεις αμβλύνθηκαν και αυτό έδωσε ένα ακόμα στήριγμα στην ψυχολογία των σημερινών "παράτολμων" αγοραστών, στην Αγορά του Χ.Α.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους έχει περιοριστεί στο 10,16%, του 5ετους στο 13,21% και του 3ετους στο 16,88%.

Συνεχίζεται η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, όπου μπορεί να διατηρούν σε υψηλά επίπεδε τις συναλλαγές, όμως επιλέγουν απλά να ακολουθήσουν την κίνηση της spot Αγοράς, χωρίς να ανοίξουν την υποτίμηση, ή να γυρίσουν το συμβόλαιο του δείκτη σε ευδιάκριτο premium.

Από την άλλη και παρά τις ανεπιβεβαίωτες φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση θα πιεστεί να "αλλάξει πλεύση" στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, μόνο αλγεινές ήταν οι εντυπώσεις που δημιούργησαν οι απανωτές εξαγγελίες από Υπουργούς οι οποίοι βιάστηκαν να ικανοποιήσουν το κομματικό τους ακροατήριο, πριν ακόμα ανακοινωθούν επισήμως οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να τονίζουν ότι "η λύση είναι να μην κάνει κανείς τα πράγματα που συνήθισε προ κρίσης".

Άλλωστε, αυτό ήταν το πνεύμα και της υποβάθμισης των προοπτικών της οικονομίας από την S&P. Η S&P τοποθέτησε την αξιολόγηση "Β" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative).

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα Κυβέρνηση, τη στιγμή που ο Κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. 

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές εκτιμώντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Βρυξελλών θα διαρκέσουν αρκετό καιρό και αυτό θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω την εικόνα στα Ελληνικά ομόλογα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που επισημαίνει ότι παραδοσιακά, στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τις κινήσεις οδηγεί ο Τραπεζικός Δείκτης και ακολουθεί με σχετική χρονοκαθυστέρηση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι ο FTSE25, "χρωστάει" μία "βουτιά" προς νέα χαμηλά και μία πρόγευση έδωσε η σημερινή συνεδρίαση με την παρουσία μόνιμου και αρκετά επιθετικού πωλητή σε ΟΤΕ (-2,19%) και Jumbo (-6,39%).

Με τον Τραπεζικό κλάδο να "παίρνει ανάσες", το πλάνο στο "rotation" των σημερινό πωλήσεων είχε και Grivalia (-2,44%), Motor Oil (-2,46%), Folli Follie Group (-1,89%) και Ελλάκτωρα (-3,26%), παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων (!)

Στην περίπτωση του ΟΤΕ απόλυτα κρίσιμη θεωρείται η στήριξη των 7,50 ευρώ, πριν ο τίτλος κινηθεί προς τα 6,00 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Jumbo η απώλεια του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 9,00 ευρώ, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, μπορεί να οδηγήσει προς τα 8,00 ευρώ.

Από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφθασαν να σημειώνουν οι "καταπιεσμένοι" των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3330 ευρώ (+22,88%), της Εθνικής μέχρι τα 0,9550 ευρώ (+14,37%), της Eurobank μέχρι τα 0,1210 ευρώ (+21%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5540 ευρώ (+11,24%) και της ΔΕΗ μέχρι τα 4,81 ευρώ (+8,09%).

Ο Τραπεζικός δείκτης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο έφθασε μέχρι τις 62,17 μονάδες (+15,26%) και έκλεισε στις 60,9 μονάδες με κέρδη 12,9%.

Με τους περισσότερους αναλυτές να δηλώνουν απόλυτα αναρμόδιοι στο να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 223 μονάδες θεωρούνται μία ελάχιστη διόρθωση στο εν εξελίξει πτωτικό κύμα, με την επόμενη αντίσταση (με βάση τα ημερήσια διαγράμματα) να εντοπίζεται στις 227 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, τελευταίο "προπύργιο" θεωρείται η ζώνη 180 - 170.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχει κάνει μία πρώτη αντίσταση στην ζώνη 68 - 70, ενώ για την Alpha Bank η πρώτη σημαντική αντίσταση οριοθετείται στα 0,35 ευρώ και για την Εθνική στο 1,00 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης, μετά τις 750 μονάδες, εντοπίζονται στις 690 και στις 640 με 625 μονάδες, όπου και θα δοθεί η μεγάλη "μάχη" μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών, καθώς από εκεί και κάτω ανοίγει και το τεχνικό κεφάλαιο καταγραφής τιμών χαμηλότερα των 500 μονάδων, βάζοντας την Αγορά σε ένα κύκλο έντονης επενδυτικής δυσπραγίας (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αλλαγή στο όλο μεσομακροπροπρόθεσμο σκηνικό πτώσης, μπορεί να προκληθεί μόνο με την ανοδική επανείσοδο του Γενικού Δείκτη, με ισχυρό καταλύτη, πάνω από τις 930 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ίσως χρειάζεται "δεύτερη ανάγνωση" η απόφαση του Χ.Α. να splitαρει το Δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ) και FTSE/ΧΑ-ΧΑΚ Τραπεζικός Δείκτης (FTSEB), πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 10, μετά το πέρας των συναλλαγών της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με τους αθεράπευτα απαισιόδοξους, "η απόφαση αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στο άμεσο μέλλον"!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

Ευτυχώς βγήκε Κυβέρνηση και μάλιστα κινείται πολύ γρήγορα, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος, αλλά με θέσεις που θυμίζουν προεκλογική περίοδο, οπότε το Χρηματιστήριο κατέρρευσε ενώ τα spreads απογειώθηκαν.

Ειδικά οι Τραπεζικές μετοχές βιώνουν μια συνεχή απαξίωση που σχεδόν μηδένισε τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών που τις εμπιστεύτηκαν για πολλοστή φορά, κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και των warrants.

Επίσης σημαντικές πιέσεις υπέστησαν μετοχές που εμπλέκονται με τις αποκρατικοποιήσεις όπως ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και άλλες. Σύντομα η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη και το μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι το μοντέλο της νέας Κυβέρνησης, να προβλέπει την ύπαρξη κάποιου Χρηματιστηρίου και Αγορών, καθώς είναι διακηρυγμένη αρχή ότι παραμένουμε στην (εν πολλοίς καπιταλιστική) Ευρώπη (!)

Σε κάθε περίπτωση οι Αγορές δεν πρόκειται να ασχοληθούν με "πρωτότυπες ενδυματολογικές επιλογές" και "κλισέ" δηλώσεις για ενότητα και το γενικό καλό, αλλά με την ουσία.

"Και καλώς ή κακώς, οι Αγορές κινούνται εξαιρετικά γρήγορα" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Πάνος Δάντης

"Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα χρειάστηκαν λίγες ώρες για να αρχίσουν οι δηλώσεις των νέων αξιωματούχων για την πολιτική που θα ακολουθήσουν και τους στόχους που έχει θέσει η νέα Κυβέρνηση" αναφέρει ο Πάνος Δάντης.

Βέβαια η αντίδραση των Αγορών ήταν άμεση, καθώς η στροφή που επιχειρείται είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Χώρας απέναντι στους Εταίρους της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Προφανώς λόγω "ιδεολογικού ενθουσιασμού" πολλοί νέοι Υπουργοί ξέχασαν ότι οι Αγορές πρώτα "πυροβολούν" και μετά ρωτάνε τι έγινε και ήδη ήρθε η πρώτη προειδοποίηση από τον οίκο S&P και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Σε ένα περιβάλλον απόλυτα παγκοσμιοποιημένο, που μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πολλά νέα Κυβερνητικά στελέχη τι σημαίνει, όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και τα προς επένδυση κεφάλαια δεν είναι άπειρα αλλά επιλεκτικά, στροφή σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών θα οδηγήσουν σε απόλυτη περιθωριοποίηση την Χώρα.

Οι Τράπεζες που αποτελούν και τον άμεσα θιγόμενο κλάδο και αντανακλούν την υγεία μιας Οικονομίας, μια και δεν υπάρχουν άλλες εισηγμένες του Χρηματοοικονομικού Κλάδου, έγραψαν νέα χαμηλά με συνεχόμενα "sell off" ακολουθούμενες από τις "πολύπαθες" Κρατικές εταιρείες που θα "επανακρατικοποιηθούν".

Η εικόνα τεχνικά δεν είναι καλή. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 200 και 165 μονάδες στον FTSE25, η προσέγγιση των οποίων δεν θα αργήσει αν δεν αλλάξουν ρότα αρκετοί στην νέα Κυβέρνηση. Βέβαια ελλοχεύουν πολλοί σοβαρότεροι κίνδυνοι από την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους στους επόμενους μήνες θα βρεθούν στο "κόκκινο", χωρίς την δόση των 7,2 δισ της τρόικας, ενώ σε μια απόλυτα εξαντλημένη φοροδοτικά και οικονομικά Κοινωνία κάθε πισωγύρισμα έχει ανυπολόγιστο κόστος.

Με τις διεθνείς Αγορές να έχουν την προσοχή τους στο QE της ΕΚΤ και στην τιμή του πετρελαίου, το Ουκρανικό θέμα ανοικτό και τους Αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης, το διεθνές περιβάλλον είναι το πλέον ακατάλληλο για άστοχες ενέργειες.

"Η σημερινή αντίδραση του Χ.Α. ήταν καθαρά τεχνική, εξαιτίας της πίεσης των προηγούμενων ημερών και δυστυχώς από τους πρώην άσχετους περί των Αγορών φαίνεται ότι έχουμε περάσει στους νυν εχθρούς των Αγορών (!) Ανεπτυγμένη Οικονομία, ή πολίτες που ευημερούν, με διαλυμένη Κεφαλαιαγορά δεν υπάρχει πουθενά στον Κόσμο, όπως και Οικονομία ευημερούσα με διαλυμένο Τραπεζικό Σύστημα πάλι δεν υφίσταται" τονίζει ο CEO της Alfa Alliance.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Στην πλευρά των "πράσινων| οι ASX 200 (+0,41%), Sensex 30 (+0,41%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Nikkei, Hang Seng, Shanghai, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve πως παραμένει υπομονετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων τοποθετώντας μια τέτοια κίνηση περί τα μέσα του έτους. Η Fed τόνισε ότι αναγνωρίζει τους κινδύνους από την Παγκόσμια Οικονομία, σημειώνοντας πως θα λάβει υπόψη τις μετρήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις στην απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων.

Προσπάθεια θετικού βηματισμού για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, παρά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας.

Προσπαθεί να ανακάμψει το ευρώ, πιέζονται πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Ενισχύθηκε στο 101,2 από 100,6 το Δεκέμβριο. Σημειώνεται πάντως, πως οι αναλυτές ήταν ακόμη πιο αισιόδοξοι καθώς - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μεγαλύτερη ενίσχυση του δείκτη στο 101,5.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν επίσης κινήθηκε ανοδικά, αγγίζοντας το -8,5 τον Ιανουάριο από -10,9 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι προσδοκίες ως προς τον πληθωρισμό απογοητεύουν με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί απότομα στο -3,6 από 2,8 τον προηγούμενο μήνα.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κινήθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας καθώς η σημερινή δημοπρασία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τη Ρώμη να αντλεί 8,25 δισ. ευρώ, στο ανώτερο εύρος του στόχου της. Για τα 10ετή ομόλογα, η μέση απόδοση μειώθηκε στο 1,62% από 1,89% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου. Για τα πενταετή ομόλογα, η μέση απόδοση μειώθηκε στο 0,89% από 0,98% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 43.000 στο εποχικά προσαρμοσμένα μέγεθος των 265.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 300.000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ελκυστική κρίνει η JP Morgan την έκθεση στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα για επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο διεθνής οίκος υιοθετεί σύσταση "overweight" για το 30ετές ομόλογο (λήξης Φεβρουαρίου 2042), τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή η τοποθέτηση προσφέρεται για επενδυτές που μπορούν "να αντέξουν την υψηλή μεταβλητότητα των επομένων εβδομάδων/μηνών".

Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε ελκυστικό σημείο εισόδου, εκτιμά η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή αποδίδει, εν μέρει, την πίεση που υφίσταται η μετοχή του ΟΠΑΠ στις ανησυχίες για μια αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια και θεωρεί ότι η τρέχουσα αποτίμηση του προσφέρει μια ελκυστική ισορροπία μεταξύ ρίσκου και απόδοσης. 

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 711,12 (-0,01%) και 737,15 (+3,66%) μονάδων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 733,26 (+3,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 733,61 μονάδες με κέρδη 3,16%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων έφθασε τα 177,3 εκατ. από τα οποία τα 21,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ). Εντυπωσιακή επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς μόλις έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ) απέσπασαν το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν συνολικά 319949980 τίτλοι από τους οποίους οι 300001798 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθε σε επαφή το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Grivalia. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ (δείχνει να ευνοείται από τις αυξημένες συναλλαγές των τελευταίων ημερών), ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή και το χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την "πεπατημένη" των προηγούμενων συνεδριάσεων και έφερε νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (5,391 δισ), Alpha Bank (4,149 δισ), ΟΤΕ (3,725 δισ), Εθνική (3,321 δισ) και Πειραιώς (3,203 δισ).

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης.
Μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.492 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.870, 19.667 για τον Φεβρουάριο και 213 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 218) κινήθηκε μεταξύ 206,75 και 220,75 μονάδων διατηρώντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,40%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.200 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.078), ΔΕΗ (1.849), Alpha Bank (22.022), Εθνική (9.832), Πειραιώς (17.755), Eurobank (5.810), ΟΠΑΠ (716), Μυτιληναίο (476), MIG (415), Ελλάκτωρα (361), ΕΧΑΕ (110), Jumbo (272), Ελ. Πετρέλαια (107), Τιτάνα (198), Motor Oil (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης οι επενδυτές δήλωσαν απόντες, αφού σημειώθηκαν μόλις 217 τεμάχια (196 calls και 21 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 74%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (44.772.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.987.970 τεμ.), Εθνική (1.599.420 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v