Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ σε Αθήνα: Η ευρωζώνη δεν θα δεχτεί όλα τα πλάνα σας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μη θεωρήσει ότι η ευρωζώνη απλώς θα δεχτεί όλες τις υποσχέσεις για άρση μεταρρυθμίσεων. Δουλεύουμε για αμοιβαία επωφελή λύση, λέει η Κομισιόν.

Γιούνκερ σε Αθήνα: Η ευρωζώνη δεν θα δεχτεί όλα τα πλάνα σας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να νομίζει πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην ευρωζώνη ώστε να δεχτεί στο σύνολό τους τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μη θεωρήσει ότι η ευρωζώνη απλώς θα δεχτεί όλες τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα να άρει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι δηλώσεις έγιναν πριν από συνομιλίες με Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.

Να σημειωθεί ότι χθες βρέθηκαν στην Αθήνα οι Τ. Βίζερ (EWG) και Ν. Κοστέλο (εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα). Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ηρθαν στην Αθήνα καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη όπου πηγαίνουν για τη συνεδρίαση του G20.

Στόχος να βοηθήσουν την Αθήνα στην κατάρτιση του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης. 

Κομισιόν: Δουλεύουμε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v