Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη για τον ΓΔ, καθώς η αγορά προεξοφλεί μια συμφωνία με τους δανειστές. Περιορίζεται η αρχική ορμή των αγοραστών. Διψήφια άνοδο καταγράφει η Εθνική. Υψηλά κέρδη και για Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Περιορίζονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που νωρίτερα εκτινάχθηκε πάνω από τις 900 μονάδες, σε ένα εκρηκτικό άνοιγμα με πλήρη επαναφορά του Χ.Α. στα επίπεδα του καταστροφικού διημέρου 9-10 Δεκεμβρίου.

Με συντονισμένες αγορές που είχαν περαστεί στο σύστημα από την προσυνεδρίαση, δείκτες και μετοχές εκτινάχθηκαν σε μία αναμενόμενη κίνηση προεξόφλησης απόρροια των τελευταίων εξελίξεων από το μέτωπο δανειστών - Αθήνας.

Το 19,77% του Τραπεζικού Δείκτη με άμεση επάνοδο στις 900 μονάδες, με το 62% των συνολικών συναλλαγών, δηλαδή περί τα 12 εκατ. ευρώ στις 10.40 και με τις τραπεζικές μετοχές εξαρχής με διψήφια ποσοστά, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αρχή της συνεδρίασης.

Όμως το βασικότερο, κατά την εκτίμησή μας, είναι το γεγονός πως για την αγορά καλύπτεται εξ ολοκλήρου η χαμένη περίοδος από τις 9-10/12, όταν με αφορμή τις τότε πολιτικές εξελίξεις είχε σημειωθεί στο Χ.Α. το δεύτερο χειρότερο ιστορικό ρεκόρ.

Θυμόμαστε το -12,78% της 9ης/12 με την κατάρρευση 100 και πλέον μονάδων του Γ.Δ. σε μία αποφράδα συνεδρίαση, όπου μόνο για τις 4 συστημικές τράπεζες είχε εξαϋλωθεί χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Κατά την άποψή μας, ακριβώς αυτή η επαναφορά στα προ 9-10 Δεκεμβρίου επίπεδα παραπέμπει στην εκτίμηση και διάθεση προεξόφλησης των ισχυρών χεριών πως, εάν τελικά επιτευχθεί «μία κοινά αποδεκτή συμφωνία», κατ' αρχάς το χρηματιστήριο και σταδιακά οι εισηγμένες κι η πραγματική οικονομία θα μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν σε μία κανονικότητα.

Το κλείσιμο του χάσματος αυτής της περιόδου και η δημιουργία σχηματισμών αναστροφής για μετοχές-σηματωρούς και σημαντικούς δείκτες δείχνει πως στο Χ.Α. αποτυπώνεται η προσδοκία επαναφοράς σε έναν πιο ομαλό κύκλο που δεν θα περιορίζεται μόνο στα χρηματιστηριακά.

Το γεγονός των αυξημένων συναλλαγών, συνέχεια των χθεσινών υψηλών τζίρων, επιβεβαιώνει την ενεργότατη παρουσία των λεγόμενων «ισχυρών χεριών». Σημαντικά ξένα αλλά και ισχυρά ελληνικά κεφάλαια και επενδυτικοί πόλοι έχουν και σήμερα εμφατική παρουσία, επιχειρώντας να προεξοφλήσουν θετικά τις εξελίξεις και τον αγώνα δρόμου που διεξάγεται προκειμένου να συγκλίνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα και τη γενικότερη ευωχία των πρώτων 25'-30' της συνεδρίασης, οφείλω να υπενθυμίσω πως για εμάς η μέτρηση έχει ξεκινήσει δύο συνεδριάσεις νωρίτερα, δηλαδή από τα χαμηλά της Τετάρτης και τις 793 μονάδες.

Ανάλογη προσέγγιση γίνεται για τον Τραπεζικό Δείκτη, κλάδο μοχλό αυτής της υπεραντίδρασης, και για την πλειονότητα των μετοχών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και όσων είχαν υπερπιεστεί το προηγούμενο διάστημα.

Το αναφέρουμε αυτό γιατί η άμεση προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 920 μονάδων (και αντίστοιχα των 280 για τον FT 25) είναι λογικό να δικαιολογήσει τις πρώτες ρευστοποιήσεις, με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση ενός μέρους του... ταμείου.

Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, το αποτέλεσμα του οποίου είναι αβέβαιο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει. Απολύτως φυσιολογικά αρκετοί θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, πόσο μάλλον που η τεχνικότητα των συγκεκριμένων περιοχών είναι αδιαμφισβήτητη. Με μέτρο λοιπόν, ανιχνεύοντας τη διακύμανση πέριξ αυτών των αντιστάσεων, συνεκτιμώντας πως ουσιαστικά η αγορά επιχειρείται να επανέλθει σε προ τριμήνου ανώτερες τιμές.

Έως το 0,417 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, δεύτερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στο 0,42 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές. Στα υπόψη η μόχλευση που επιχειρείται και στα τρία warrants των Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς. Έως το 1,42 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, βλέποντας πλέον και το 1,60 ευρώ, ενώ έως το 0,768 με στόχο το 0,80 ευρώ αντέδρασε η Πειραιώς. Συνεχίζεται, υπό νέα διοίκηση, η προσπάθεια απεγκλωβισμού στη Eurobank με την τιμή της μετοχής να διπλώνει από το ελάχιστο του 0,10 ευρώ (στις 28/1).

Θυμίζω πως στο διήμερο 28-29 Ιανουαρίου σημειώθηκαν ιστορικά χαμηλά για ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank, γεγονός που δικαιολογεί την προσπάθεια δημιουργίας σχηματισμών αναστροφής.

Με αγοραστές και η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 8,80 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 9,90 και της ΔΕΗ έως τα 6,16 ευρώ. Σημειωτέον πως και για τις τρεις η δυναμική επαναφοράς μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Εξαίρεση στον γενικευμένο ανοδικό ρυθμό των μετοχών του FT 25 η CC HBC που υποχωρεί κατά 0,45% στα 15,79 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου στις 18/2, την επόμενη Τετάρτη, δηλαδή μετά το Eurogroup της Δευτέρας και πριν από τη λήξη των ΣΜΕ του FT 25 σειράς Φεβρουαρίου.

Στα παράγωγα η τάση λίγο ως πολύ προεξοφλημένη, με αρκετές νέες θέσεις αγοράς/long έως τις 280 μονάδες, περιοχή που αποτελεί τον πρώτο και κύριο στόχο για τον δείκτη. Σε αυτές τις τιμές θα πρέπει να δούμε εάν στη συνέχεια θα γίνει μετακύλιση θέσεων, δηλαδή από long σε short και εάν θα ανοίξουν κι άλλα συμβόλαια στον δείκτη και στα τραπεζικά ΣΜΕ. Πιθανότατα καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά τις 13.00 και μάλλον στην επόμενη αναφορά μας.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωχρηματιστήρια, στην πλειονότητά τους, με ενδεικτική την υπέρβαση των 11.000 (!) μονάδων για τον DAX, που αποτελεί και «νέο ιστορικό υψηλό» για τον δείκτη του ισχυρότερου χρηματιστηρίου της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Λίγο πριν από τις 11.15 είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 50 εκατ. ευρώ, με 80 εκατ. τεμάχια (μόλις ένα πακέτο για 175.000 μετοχές του ΟΤΕ στα 8,76 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v