Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ράλι στη... σκιά του Eurogroup

Τα πονταρίσματα υπέρ μιας λύσης-διεξόδου για την Ελλάδα χαρίζουν ισχυρά κέρδη στο ΧΑ, με τον ΓΔ να πιάνει τις 840 μονάδες. Υπεραποδίδουν Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Ανοδος για ΔΕΗ, MIG, Μυτιληναίο, Coca Cola. Απώλειες για Grivalia. Αυξημένες οι συναλλαγές.

«Λευκός καπνός» για εκεχειρία στην Ουκρανία ωθεί ψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προεξόφληση προσδοκιών για επίτευξη αποδεκτής συμφωνίας δανειστών-Αθηνών διατηρεί με σημαντικά κέρδη το Χ.Α. πάνω από τις 800 μονάδες.

Απτόητοι οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων να βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι, να συνεχίζει το ποντάρισμα υπέρ μίας λύσης-διεξόδου, και με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο στις 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Πάνω από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την απόδοση να πλησιάζει το 5,55% (στις 13.55), ο ft25 προς τις 255, καθώς για τον Τραπεζικό Δείκτη σημειώνεται διψήφια άνοδος και η δεικτοβαρής CC/HBC έχει γυρίσει από το αρχικό -2,60% έως το +4,67% κάνοντας τη διαφορά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 63 εκατ. ευρώ, καθώς τα τελευταία λεπτά παρατηρείται ταχύτερη κυκλοφορία και περισσότερη ρευστότητα-συναλλαγές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, κάνοντας σήμερα τη θετική διαφορά, αφού από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης και στις 4 μετοχές διαμορφώθηκαν ανώτερες τιμές. Τιμές που από την αρχή υποστηρίχθηκαν από εντολές χεριών με παράλληλες κινήσεις και στην αγορά παραγώγων σε συμβόλαια του ft25 αλλά και σε ΣΜΕ επί μετοχών.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας σημειώναμε στις 11.31 «πως ο αριθμός συμβολαίων έφθανε τα 45.622, με 3.370 νέα ΣΜΕ του ft25 σε τιμές λίγο υψηλότερα-premium έως τις 247 μονάδες».

Οι 247 μονάδες καλύφθηκαν νωρίτερα με αποτέλεσμα οι αγοραστές/long να ανεβάσουν ακόμη λίγο τον πήχη προς τον στόχο-αντίσταση των 250 μονάδων, κάτι που αποτυπώνεται ήδη σε αρκετά ΣΜΕ του ft25.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων πωλησης/short έκλεισε κατά τη διάρκεια που η μετοχή της CC/HBC σημείωνε σημαντικές απώλειες (επηρεάζοντας και φρενάροντας τη μεγαλύτερη αντίδραση του δείκτη) για να ακολουθήσει μετά τις 13.00-13.10 συντονισμός εντολών αγοράς στον δεικτοβαρή τίτλο.

Αναφέρω το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή της CC/HBC από τα αρχικά 14,60 έως τα 15,70 ευρώ προ μισής ώρας, γύρισμα που έδωσε άλλη ώθηση στους δείκτες.

Ωστόσο σημαντικός παραμένει ο τραπεζικός κλάδος και για αυτό νωρίτερα ανεβάσαμε (με τη συνδρομή της Αννας Φαλτάιτς) διάγραμμα και μέτρηση του δείκτη. Προφανώς η πορεία του θα εξαρτηθεί από την έκδοση της διαπραγμάτευσης και το σίγουρο είναι πως η μεταβολή θα είναι βίαιη, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και στις μετοχές της 3άδας αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς γίνονται κινήσεις ισχυρών παικτών.

Εκτιμάται δε πως σταδιακά μετά τις 14.00-14.30 άρχισαν να περνούν στο σύστημα περισσότερες εντολές για λογαριασμό ξένων κωδικών. Στα προηγούμενα σχόλια αναφερθήκαμε σε όσα θεαματικά έγιναν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Wall Street με επίκεντρο το ADR της Εθνικής, ένδειξη πως η... προεξόφληση ξεκίνησε ουσιαστικά στη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή ανησυχητική υποχώρηση της τιμής έως τα 7,45 ευρώ, καθότι στα 7,25 ευρώ το χαμηλό 52 εβδομάδων, ήρθε η αντιστροφή της τάσης με επάνοδο έως τα 8,15 ευρώ. Κοντινότερη αντίσταση στα 8,20 ευρώ που εάν διασπασθεί υπάρχει δρόμος για αρκετά ψηλότερα. Πάνω από τα 9 ευρώ με ισχυρούς αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 5,50 ευρώ και πάλι η ΔΕΗ.

Από τους τίτλους-σηματωρούς θα σταθώ κατ΄ αρχάς στον Μυτιληναίο, καθώς αντέδρασε έως τα 6,23 ευρώ. Στις... πρωινές βολές/Εκηβόλο σημειώναμε πως "... κράτησε εχθές τα 5,80 ευρώ με συναλλαγές 529.505 ευρώ, αφορμής δοθείσης θα δοκιμάσει την υπέρβαση της αντίστασης των 6,20 ευρώ".

Αλλά και για την ΤΕΝΕΡΓ που ενισχύεται έως τα 2,55 ευρώ ξεκινώντας την ανοδική διόρθωσή της από το 1,70 ευρώ στη συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου.

Ισχυρές εντολές αγοράς και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΓΕΚ/Τέρνα, με τη Μάρω Τσαντήλα να σημειώνει πως σε ΑΚΤΩΡ-Τέρνα ανατίθεται η ηλεκτροκίνηση του τμήματος Αθήνας-Πειραιά για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ.

Με σημαντικές εντολές αγοράς σε ΜΟΗ, Jumbo, EXAE, FF Group, MIG, Viohalco. Στη μετοχή της Viohalco θα σταθώ λίγο περισσότερο αναφέροντας ότι μετρά απόδοση 54,30% από την αρχή του έτους.

Στα υπόψη πως το κλίμα στο Χ.Α. έχει ζεσταθεί μετά τις 13.15-13.30 παρά την ανάλυση της Commerzbank για το πού μπορεί να οδηγεί η χθεσινή αποτυχία στο Eurogroup.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v