Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Απτόητοι οι αγοραστές

Μισογεμάτο βλέπουν το... ποτήρι οι επενδυτές μετά το χθεσινό Eurogroup. Ανοδος υψηλότερη του 7% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πιέσεις για Τιτάνα, Grivalia. Αυξημένες οι συναλλαγές.

Με αγορές με το... καλημέρα απαντούν τα ισχυρά χέρια στις τελευταίες εξελίξεις. Συντονισμένες εντολές αγοράς, που πέρασαν σχεδόν με το άνοιγμα στο σύστημα συναλλαγών δίνουν ανοδικό τόνο και ρυθμό... προεξόφλησης από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Αμεση υπέρβαση των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, και των 245 μονάδων για τον ft25, με αιχμή τις τράπεζες.

Το γεγονός πως στα πρώτα 15΄ της συνεδρίασης είχαν γίνει συναλλαγές σχεδόν 10 εκατ. ευρώ σε υψηλότερες τιμές (για την πλειονότητα των μετοχών του ft25) παραπέμπει σε ενεργό συμμετοχή επενδυτικών κύκλων που έχουν ενημέρωση και ρευστότητα για να τραβήξουν τις τιμές έως 10% πιο ψηλά.

Προοίμιο αυτής της αρχικής αντίδρασης φαίνεται να αποτέλεσε η εικόνα που παρουσίασαν τα δικαιώματα ελληνικών μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ειδικότερα δε το γύρισμα των ADRs της Εθνικής. Σχετική αναφορά έχει γίνει από τις 10.33 στις... πρωινές Βολές/Εκηβόλο.

Πράγματι το επίκεντρο της κίνησης είναι ο τραπεζικός κλάδος, που συνήθως λειτουργεί προεξοφλητικά (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση) και όπου κατά κανόνα ενεργούν μεγάλοι παίκτες.

Άνω των 730 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, με το 62% των συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων και με την Εθνική να έχει τις περισσότερες συναλλαγές σε τεμάχια και αξία. Θα σταθούμε στη μετοχή της ΕΤΕ καθώς το ADR της δίνει πολύ συχνά το στίγμα των προθέσεων επενδυτικών κύκλων, με παρουσία και θέσεις στη Wall Street.

Με οδηγό τη χθεσινοβραδινή εικόνα στη Νέα Υόρκη, φαίνεται πως στον τραπεζικό κλάδο επιχειρείται να προεξοφληθεί η πιθανότητα επίτευξης μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας. Μάλιστα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να οφείλεται και σε προσδοκίες για... ένα βήμα σύγκλισης στη σημερινή Συνοδο Κορυφής.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε σταθερά κατά νου τη ρηχότητα και την ευμεταβλητότητα της αγοράς μας, τις ακραίες διακυμάνσεις με τη βύθιση της Δευτέρας, την εκτίναξη της Τρίτης κ.ο.κ.

Προσοχή στην αγορά μετοχών αλλά και στην αγορά παραγώγων, καθώς οι εναλλαγές θέσεων είναι συνεχείς ακόμη και στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

Από τεχνική πλευρά η υπέρβαση των 245 μονάδων μας καλύπτει προσώρας και πάντα στη μέτρηση των Τ+2 συνεδριάσεων.

Εως το 1,13 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που κατά την εκτίμηση φίλων αναλυτών αποτελεί τον κυριότερο σηματωρό του κλάδου, σε αυτήν τη φάση της αγοράς (και μέσω του δικού της ADR έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε την τάση που διαμορφώνεται -συνήθως- από τη συνεδρίαση της προηγούμενης ημέρας στη Ν.Υ.).

Εως το 0,645 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,338 της Alpha Bank, έως το 0,166 ευρώ της Eurobank. Στην περίπτωση της Eurobank η αλλαγή της διοίκησης έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες για βελτίωση της θέσης (και ) χρηματιστηριακά.

Εως τα 8,15 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που εάν υπερβεί τα 8,20 ξανά βλέπει ανοδικά προς τα 8,50 ευρώ, ισυρότερη η δυναμική επαναφοράς πάνω από τα 9 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 5,50 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η μετοχή της CC/HBC έκανε τη διαφορά, από την αρχή της σημερινής ημέρας υποχωρεί φτάνοντας μέχρι και 2,60% χαμηλότερα στα 14,61 ευρώ. Λόγω της αυξημένης βαρύτητας-στάθμισης της CC HBC η αντίδραση του ft25 φρενάρεται μετά τις 11.00-11.05. Σημειωτέον πως ο όμιλος αποτιμάται στα 5,40 δισ. ευρώ.

Αυξημένος ο τζίρος (σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) και στις μετοχές των Jumbo, TITAN, Μυτιληναίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τις 11.10 κινητικότητα σημειωνόταν και στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, με το ΕΤΕ τπ κατά 11,89% στο 0,16 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο αριθμός συμβολαίων έφθανε τα 45.622, με 3.370 νέα ΣΜΕ του ft25 σε τιμές λίγο υψηλότερα-premium έως τις 247 μονάδες.

Οι συναλλαγές ξεπερνούσαν ήδη τα 49 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά συνέχιζαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ενδεικτική την κατά 0,73% ενίσχυση του DAX προς τις 10.830 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v