ΧΑ: Πού σκόνταψε η προσπάθεια ανατροπής

Στο ναδίρ ο τζίρος, προβληματίζει για τη συνέχεια. Αντίδραση από τα χαμηλά της αγοράς με πρωταγωνιστή την μετοχή της Εθνικής και τον τραπεζικό κλάδο. Γιατί παραμένει ο προβληματισμός. Ποια είναι τα μεγάλα «ραντεβού» της εβδομάδας.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και ακραίων ημερήσιων διακυμάνσεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τις Τραπεζικές μετοχές και σήμερα, να αποτελούν τον "σάκο του μποξ" και τον τίτλο της Εθνικής να εμφανίζει αγοραστικό ενδιαφέρον λίγο πριν τις 15.30 και να βοηθάει στην ανάδυση των βασικών δεικτών του Χ.Α., αποτελώντας και τον "σηματωρό" για τον υπόλοιπο Τραπεζικό κλάδο, αλλά και για κάποιους ακόμα από τους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις αδύναμης ανοδικής αντίδρασης, όμως ήταν περισσότερο από εμφανές ότι το κλίμα ήταν περισσότερο από βαρύ και από τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου.

Το "Spiegel" ανέφερε ότι στη Γερμανική Κυβέρνηση διερωτώνται, "εάν χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη 'προειδοποιητική βολή', σαν και αυτή της Κύπρου πριν δύο χρόνια", ενώ σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Το μόνο βέβαιο είναι το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, το οποίο προσυπογράφει και ο γράφων στο μετασυνεδριακό χρηματιστηριακό σχόλιο και σύμφωνα με το οποίο η Οικονομία έχει επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο τετράμηνο.

Από την άλλη πλευρά, όπως γράφει σήμερα το Euro2day.gr μετά το ραντεβού Γιούνκερ-Τσίπρα διεξέγεται μια προσπάθεια να πειστεί η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φώς για αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων, εξέλιξη που θα δώσει ανάσες στα κρατικά ταμεία.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και μετά τα πρώτα λεπτά οι εν δυνάμει πωλητές πήραν την απόλυτη κυριαρχία στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Ο Γενικός Δείκτης (η πορεία στο πάνω διάγραμμα) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 744,32 μονάδες (3,35%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 522,5 μονάδες (-7,04%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μέχρι τις 218 μονάδες (-3,97%).

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,2810 ευρώ (-6,33%), της Εθνικής μέχρι τα 0,991 ευρώ (-6,51%), της Eurobank μέχρι τα 0,092 ευρώ (-8,91%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,321 ευρώ (-9,58%).

Από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες σημείωναν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 1,71 ευρώ, -7,57%), Ελλάκτωρ (μέχρι τα 1,81 ευρώ, -7,18%) και Τέρνα Ενεργειακή (μέχρι τα 2,23 ευρώ, -7,47%).

Από την άλλη και παρά τις περίπου συντριπτικές απώλειες που σημείωνε το σύνολο του FTSE25, ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα μικρός (κάτι που εκμεταλλεύτηκαν όσοι επιχείρησαν την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας) και η σημερινή "αποψίλωση" των αποτιμήσεων ήταν περισσότερο αποτέλεσμα πλήρους ανυπαρξίας αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα καταιγιστικών πωλήσεων, πλην, ίσως, των περιπτώσεων Πειραιώς και Eurobank που συνεχίζουν να βάλλονται από "αναγκαστικές" πωλήσεις λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη Eurostoxx 600.

Οι τελευταίοι δύο τίτλοι, μπορεί να αναδύθηκαν από το "βαθύ κόκκινο" και τα χαμηλά ημέρας, γυρίζοντας προς στιγμήν και σε θετικό πρόσημο, όμως έκλεισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό και παραμένει "άγνωστος Χ", αν και πότε θα ολοκληρωθεί το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών.

Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αντεπίθεση που πραγματοποίησε, μετά τις 15.28 ο τίτλος της Εθνικής (+9,43%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (η κίνηση στο κάτω διάγραμμα), προσφέροντας "αξιοπρεπέστατο μεροκάματο" σε όσους τοποθετήθηκαν κοντά στα χαμηλά ημέρας και πήραν τα κέρδη τους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

"Γκολ και θέαμα" από τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής που κινήθηκε μεταξύ 0,1400 ευρώ (-20%) και 0,24 ευρώ (+37,14%) για τα τερματίσει την συνεδρίαση στα 0,195 ευρώ (+11,43%) (!)

Το αμέσως επόμενο και πλέον σημαντικό ερώτημα, έρχεται από την επιδεινούμενη εικόνα στο υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, ταμπλώ του FTSE25, με το "πουλόβερ των αποτιμήσεων να ξηλώνεται επί καθημερινής βάσεως" και μένει να φανεί αν αυτό είναι αποτέλεσμα "παράπλευρων απωλειών" λόγω "margin calls" και επιθετικών "stop loss", ή παρατηρείται διάθεση γενικότερης αποεπένδυσης ξένων χαρτοφυλακίων από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι είναι περισσότερο από εμφανές ότι έχουν αρχίσει να "αδυνατίζουν οι άμυνες" και σε μετοχές που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τις έχουν στην λίστα με τις λιγότερο εξαρτώμενες από την κατάσταση στην εγχώρια Αγορά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, αν συνεχιστεί η ροή αρνητικών ειδήσεων και οι "νηοπομπή" αντιλογιών μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να αναστραφεί η "νότια" κίνηση και η εσωστρέφεια της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, με τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να παραμένουν "εκτός παιδιάς" και σε φάση "wait and see".

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκίνησε και αυτό όχι μόνο γιατί αναμένεται να πυκνώσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2014, από τις εισηγμένες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη η διήμερη συνεδρίαση της Fed για την νομισματική πολιτική.

Επίσης την Τετάρτη έχουμε δημοπρασία Ελληνικών εντόκων γραμματίων, Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ενώ η "γεμάτη" εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το triple witching Μαρτίου και τις όποιες "καθυστερημένες" πωλήσεις σε Πειραιώς και Eurobank, λόγω εξόδου από τον Stoxx 600.

Καμία διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων και οποίοι ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής.

Δεν φαίνεται να έχουν κάποιους "ενδοιασμούς" όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά ομολόγων, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (10ετες - 10,48% -, 5ετες - 15,11% -, 3ετες -18,68% -) και αυτό ενισχύει την άποψη ότι η σημερινή "ανάδυση" του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα χαμηλά ημέρας δεν "πάταγε" σε κάποια είδηση, αλλά ήταν απλά τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να αποφευχθούν, πρόσκαιρα, τα χειρότερα.

Άλλωστε παραμένει κοινό μυστικό ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης των 760 - 740 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και η ζώνη 220 - 218 για τον FTSE25, θα "ανοίξει η καταπακτή" για minimum κίνηση προς τις 711 και 208 μονάδων, αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Γενικός Δείκτης "φρενάρισε" στις 744,32 μονάδες (-3,35%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 218 μονάδες (-3,97%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρατούσα τάση είναι καθαρά πτωτική, με τις 770 μονάδες να είναι μία πρώτη αντίσταση, τις 820 μονάδες σημαντική και τις 850 μονάδες κύρια αντίσταση. Η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση αναστρέφεται μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 888 μονάδων.

Με το volatility να δείχνει πως επιστρέφει, τα όποια ημερήσια "trades" θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένους κανόνες και πολύ σφιχτά "stop loss".

Η πορεία των διεθνών αγορών

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (τα περισσότερα κέρδη για Shanghai, +2,26%, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για τον δείκτη ASX 200, -0,29%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη (πιέσει στις μετοχές των Lafarge και Holcim καθώς βαθαίνει το χάσμα των δύο εταιρειών τσιμέντου για τους όρους της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης), με τον DAX να επιχειρεί κίνηση υψηλότερα των 12000 μονάδων και προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέζεται σημαντικά (προς χαμηλά 6ετιας) το πετρέλαιο, μικτή η εικόνα στα πολύτιμα μέταλλα, αναιμικές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης από το ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Fed. Οι αναλυτές του "Marketwatch" προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Από την άλλη, ο δείκτης NAHB (κλάδος οικοδομικών κατασκευαστών) υποχώρησε 2 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 53 τον Μάρτιο από 55 τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 56.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Τα νέα θυμίζουν 2012, χωρίς να φαίνεται, στην παρούσα, πως θα μπορούσε να ηρεμήσει η κατάσταση, μιας και είναι πολύ εύκολο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας έχει φτάσει στο ζενίθ, με το Χρηματιστήριο και παράλληλα την Οικονομία να βιώνουν σε πραγματικό χρόνο την πίεση.

Οι Γερμανοί, ουσιαστικά, ωθούν την κατάσταση στο να πάρουμε μία απόφαση άμεσα σε σχέση με την συμφωνία που υπογράψαμε, ενώ τα Γερμανικά ΜΜΕ δυναμιτίζουν το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα. Όλο το σκηνικό δείχνει πως θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μία νέα έκδοση εντόκων μέσα στην εβδομάδα, μιας και οι υποχρεώσεις τις επόμενες μέρες είναι σημαντικές και η αποπληρωμή τους είναι αδύνατη με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Το να βρεθούν ιδιώτες να καλύψουν τις εκδόσεις έχει πολύ μικρές πιθανότητες, ενώ τα Ταμεία δεν έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες για να συνεχίσουν να "βοηθάνε" την Κυβέρνηση.

Ουσιαστικά το Σύστημα οδηγείται σε μία πιστωτική ασφυξία, όσο δεν βρίσκεται μία μόνιμη λύση. Ακόμα και αν αυξηθεί το όριο στην έκδοση εντόκων θα δώσει βραχυπρόθεσμα λύση, αλλά θα είναι "ασπιρίνη" στην παρούσα φάση, οπότε λογικό είναι να χρειαστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μία πιο ασφαλής πρόταση χρηματοδότησης, με την Κυβέρνηση να πρέπει να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά έχει μεν υπογράψει στην συμφωνία αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει.

Η ανασφάλεια δημιουργεί αναστολή πληρωμών εκ μέρους των πολιτών, τόσο σε φόρους όσο και στις Τράπεζες, κάτι που αυξάνει κάθετα το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Από την άλλη η κατάσταση αυξάνει την ανάγκη για μία νέα ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο, μιας και τα NPLs αυξάνονται με ταχύς ρυθμούς. Λύσεις άλλου είδους δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και μπορούν να δημιουργήσουν χάος, ενώ είναι δεδομένο πως και η Ευρώπη ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση.

Η Κυβέρνηση δείχνει, ειδικά τις τελευταίες μέρες, να κινείται προς συμφωνία με την διαφορά ότι α) κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και β) έχει μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα σε σχέση με τους ίδιους τους πολίτες που την εξέλεξαν.

Τα δεδομένα αυτά "κρατούν στην ζωή" το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και πολλοί ξένοι επενδυτές, κυρίως, αδυνατούν να πιστέψουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στο τέλος δεν θα ακολουθήσει την λύση εντός Ευρωζώνης.

"Παρόλα αυτά και μέχρι την εξεύρεση λύσης, δεν χρειάζεται κάποιος να αυξάνει το ρίσκο του, μιας και δεν ξέρουμε όχι μόνο το αν, αλλά και το πότε θα έχουμε θετική οριστική κατάληξη" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 24 από 21 ευρώ προηγουμένως, δίνει με έκθεσή της η Goldman Sachs. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή.

H HSBC έκοψε την σύσταση "overweight" για την Ελλάδα σε ουδέτερη. Η κίνηση αυτή καθοδηγείται από την υπερβολική ρευστότητα που προκαλείται από τη μεταβλητότητα στην Ελληνική Αγορά, παράλληλα με την έλλειψη ορατότητας για τις προοπτικές. Ταυτόχρονα αφαιρεί και την μετοχή της ΔΕΗ από το χαρτοφυλάκιο των 15 κορυφαίων επιλογών, για τις Παγκόσμιες Αναδυόμενες Αγορές.

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αδύναμη διάθεση αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 773,47 μονάδες (+0,43%). Στις 10.44 είχαν μηδενίσει τα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης επέτρεψε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 744,32 μονάδες (-3,35%). Με την Εθνική, επικεφαλής, ακολούθησε η αντεπίθεση που επανέφερε τον Γενικό Δείκτη (στις 16,09) σε θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα σημειώθηκαν συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 768,51 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 763,09 μονάδες με απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 37 συνεδριάσεων, έφθασε τα 65 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ). Διακινήθηκαν 179108951 τίτλοι, από τους οποίους οι 166372181 αφορούσαν συναλλαγές μέσα στον FTSE25.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Από τις μετοχές του FTSE 25, δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στην Unibios (+14,42%), επιμένει ο πωλητής στην Profile (-7,91%), με ελάχιστες συναλλαγές κινείται προς νέα υψηλά 10μηνου η Autohelllas (+3,40%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στις θυγατρικές του ομίλου Viohalco.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση που παρά τις εναλλαγές προσήμων, δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο και στην Αγορά Παραγώγων.
Το υψηλό volatility και το ξεκίνημα στις μετακυλίσεις θέσεων, αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και εκτόξευσαν τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (136.257 συμβόλαια).

Μειώθηκαν ελαφρώς οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.566 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.180, 7.918 για τον Μάρτιο, 3.250 για τον Απρίλιο, 8 για τον Μάιο και 4 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 225,75) κινήθηκε μεταξύ 217,25 και 230 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,47%.

Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.900 ΔΕΗ, 13.869 Alpha Bank, 50.000 Εθνική, 6.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.818), ΔΕΗ (1.400), Alpha Bank (20.910), Εθνική (21.697), Πειραιώς (36.026), Eurobank (40.530), ΟΠΑΠ (691), Μυτιληναίο (427), MIG (10.135), Jumbo (349), ΓΕΚ (381), ΕΧΑΕ (109), Ελλάκτωρα (196), Ελ. Πετρέλαια (381), Μέτκα (312), Σιδενόρ (207).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένη ήταν η κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν συνολικά 622 τεμάχια (526 calls και 96 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 71%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (41.389.399 τεμ.), Eurobank (92.008.855 τεμ.), Πειραιώς (36.132.111 τεμ.), Εθνική (2.087.934 τεμ.)

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v