Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχες στο «οχυρό» των 700 μονάδων

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τις 700 μονάδες, παρά την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών από τα ιστορικά χαμηλά. Πιέσεις στον ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Απώλειες και για τις κατασκευαστικές.

Στα χαμηλά της 10ης Σεπτεμβρίου 2012 βρέθηκε στα πρώτα 5΄-10΄ της συνεδρίασης το Χ.Α. Δεδομένων της αποκοπής του μερίσματος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (7,33-7,42 ευρώ) και της υποχώρησης της CC HBC στα 18,60 ευρώ (από τα 18,79 ευρώ) ήταν αναπόφευκτο το 6άρι για τον Γενικό Δείκτη και η προσαρμογή χαμηλότερα του FT 25.

Άλλωστε με αφορμή και τον ΟΠΑΠ είχαν ανοιχθεί στη χθεσινή συνεδρίαση επιπλέον θέσεις πώλησης/short τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη για τον Μάιο όσο και στα ΣΜΕ του ΟΠΑΠ και ακόμη 3-4 τίτλων, της CC HBC συμπεριλαμβανομένης.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της 10ης/9/12 για τον Γ.Δ. είχε σημειωθεί χαμηλή τιμή ημέρας στις 683,05 μονάδες, περιοχή που, σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, είναι ένα πιθανό καταληκτικό σημείο για τη διόρθωση της αγοράς.

Με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο -6,38% και την προσφορά από τα χαμηλά ημέρας (7,33 ευρώ) να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη διευκολύνεται το κλείσιμο θέσεων short στις 206-208 μονάδες του FT 25. Σε συνδυασμό με τις μικρές απώλειες που σημειώνονται για τη μετοχή της CC HBC θα πρέπει να θεωρείται πιθανότατη η ταλαιπωρία της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η υποχώρηση στα επίπεδα τιμών των 699 μονάδων σηματοδοτεί το κλείσιμο μίας περιόδου ανοδικής κίνησης του Χ.Α. που ξεκίνησε από τον πυθμένα στις αρχές Ιουνίου του 2012, κορυφώθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2014, για να τείνει να καταλήξει προς το σημείο εκκίνησής της.

Πρόκειται για ολική επαναφορά της αγοράς, της αποτίμησης εισηγμένων και κλάδων ολόκληρων στο σημείο ταλαιπωρίας, όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η χώρα κι η οικονομία είχαν βρεθεί σε ανάλογα δυσχερή θέση. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, αυτή η επαναφορά περιλαμβάνει από τα μεγέθη εισηγμένων, τη ρευστή κατάσταση σε οικονομία και κοινωνία, τις πιέσεις των ξένων και τα σενάρια για... Grexit, μέχρι τις καταθέσεις στις τράπεζες και την εκροή κεφαλαίων (και) από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετοχές και ομόλογα επιστρέφουν ή έχουν επανέλθει στα αρνητικά επίπεδα του 2012, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες συνεδριάσεις. Συνεπώς αναπόφευκτη θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή σε τιμές 2012 όλο και περισσότερων μετοχών-εισηγμένων για όσο δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα, για όσο δανειστές - ελληνική πλευρά δεν καταλήγουν σε κάποια συμφωνία.

Ήδη, ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε μετοχές του FT 25 κυρίως ξένοι ρευστοποιούν σε τιμές που αντιστοιχούν σε επίπεδα του 2012 (πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετοί αποχωρούν ή μειώνουν θέσεις τους με σημαντικές ζημίες), τα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών θυγατρικών και αμοιβαίων εγγράφουν μεγάλες υποαξίες.

Επώδυνη ταλαιπωρία που θα συνεχίζεται μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία ή στη χειρότερη περίπτωση θα δοκιμάσει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εάν επιλεγούν άλλες λύσεις.

Το πρόβλημα εδώ και εβδομάδες είναι προφανές πως έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι πωλήσεις επεκτείνονται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και καθημερινά στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στην εφεδρεία ρευστότητας 30 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο (υπό προϋποθέσεις), ενώ ο κλαδικός δείκτης χάνει τα όποια αρχικά κέρδη υποχωρώντας στις 442 από τις 453 μονάδες, πλησιάζοντας το χθεσινό χαμηλό των 421,81 μονάδων.

Όμως, η εικόνα επιβαρύνεται καθώς τις πωλήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί στον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στον ΟΤΕ ακολουθούν ρευστοποιήσεις μετοχών και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Jumbo, δηλαδή στις περισσότερες σηματωρούς του FT 25.

Για ρευστοποιήσεις 2-3 ξένων χαρτοφυλακίων κάνουν λόγο χρηματιστές, οι οποίοι θεωρούν πως εάν δεν υπάρξει έστω μία ενθαρρυντική ένδειξη μέχρι και την Παρασκευή θα ενεργοποιηθούν συντονισμένα εντολές εξόδου, ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει (και) για το χρηματιστήριο από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ένα κάποιο σήμα χρειάζονται αρκετοί επενδυτές για να μην... πατήσουν το sell, πυροδοτώντας ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Προσώρας οι συναλλαγές είναι λίγες, μόλις 15 εκατ. ευρώ στις 11.35, ένδειξη πως οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής για ακόμη λίγες συνεδριάσεις.

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα και το Eurogroup της Παρασκευής θα φανεί εάν το Χ.Α. θα συνεχίσει σε έναν ακόμη κύκλο απαξίωσης ή θα επιχειρηθεί να αντιδράσει με την προσδοκία του Eurogroup του Μαΐου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v