ΧΑ: Οι αγοραστές πήραν γρήγορα... κεφάλι

Με θετικό πρόσημο κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης μετά τις αρχικές απώλειες. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Tιτάνα, Motor Oil, MIG. Άνοδο καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ, Alpha. Στο -3% η μετοχή της ΔΕΗ. Πτώση για Μυτιληναίο, Πειραιώς.

Άμυνες στην ευρύτερη περιοχή των 815 μονάδων στήνονται μετά την αρχική πίεση-υποχώρηση της αγοράς.

Σε συγχρονισμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (και) το Χ.Α., με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρώτη κίνηση που δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ξεκολλάει έστω και σε ένα πεδίο, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κίνηση που πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έως τις 815 μονάδες υποχώρησε αρχικά ο Γενικός Δείκτης απόρροια της ουράς ρευστοποιήσεων από το χθεσινό κλείσιμο και τις δημοπρασίες, διόρθωση που σε σημαντικό βαθμό διευκόλυνε την εκ νέου μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια του FT 25, μία συνεδρίαση πριν από τη λήξη της σειράς Μαΐου. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται πως θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, για να κορυφωθούν στην αυριανή.

Ωστόσο μετά τις 11.40 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,4%, στις 830 μονάδες.

Σε τράπεζες και μετοχές σηματωρούς εστίασαν οι αρχικές ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη δοκιμασία της περιοχής των 650 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη, με τους αγοραστές να επανενεργοποιούνται από χαμηλότερες τιμές σταδιακά μετά τις 10.55 κυρίως στην Εθνική. Ανοδικό γύρισμα από τα 4,96 στα 5,24 ευρώ για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που σε αυτήν τη συγκυρία θεωρείται αξιόπιστος σηματωρός των προθέσεων και της τακτικής κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων.

Όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής το Χ.Α. έχει βρεθεί στην περιοχή των 850 μονάδων που θεωρείται κομβική διότι σχετίζεται με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Είναι η ώρα που με αιχμή την περίπτωση του ΟΛΠ η ηγετική ομάδα Τσίπρα θα πρέπει να πορευτεί προς έναν δρόμο που αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, στο εμπεριστατωμένο θέμα της, αυτές οι αντιδράσεις δεν έχουν τον χαρακτήρα αντάρτικου.

Εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως ο πρωθυπουργός, με προσεκτικούς χειρισμούς σε ζητήματα «ευαίσθητα» για τον ΣΥΡΙΖΑ... της περιόδου αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να συγκλίνει προς τις απαιτήσεις των δανειστών. Από τη στιγμή που δεν επελέγη ο δρόμος της ρήξης και παρά τις αντίθετες φωνές ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης κι η ηγετική ομάδα προχωρά προς τον «επώδυνο συμβιβασμό», στο Χ.Α. θα αίρονται οι επιφυλάξεις κυρίως ξένων παικτών, και τόσο θα ισχυροποιούνται οι στηρίξεις που τεχνικά ξεκινούν από τις 775 και φτάνουν μέχρι τις 818 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας και μεταβλητότητας, διακυμάνσεις όπως στη μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες. Βυθίσεις, εξάρσεις και εκ νέου βυθίσεις, πόσο δε μάλλον σε ένα διήμερο όπου λήγουν στα παράγωγα τα ΣΜΕ του FT 25.

O FT 25 κυμαίνεται στο εύρος των 245-249 μονάδων, δηλαδή σε στενά περιθώρια, ακολουθώντας την κίνηση των συμβολαίων στο ΧΠΑ. Να σημειωθεί πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών κλείνουν αρκετές θέσεις για τον Μάιο, με τον Ιούνιο να παραμένει ένα μεγάλο κι εύλογο ερώτημα.

Στο 1,17-1,22 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, αν και στις 11.20 περισσότερες είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ξεκινά κάλυψη η Credit Suisse με εκτίμηση για απόδοση καλύτερη της αγοράς. Τιμή-στόχος τα 11,4 ευρώ με τη μετοχή στο εύρος των 8,33-8,54 ευρώ.

Στα 8,39 με αγοραστές έως τα 8,56 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 5 με 4,90 ευρώ η ΔΕΗ καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κυρίως λόγω της απρόσμενης υποβάθμισής της στους δείκτες MSCI. Με αναταράξεις έως 8,08% χαμηλότερα στα 7,07 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, μετά την αναθεώρηση των φιλόδοξων σχεδιασμών της διοίκησης και τις επιφυλάξεις λόγω των συνεπειών της παρατεινόμενης αβεβαιότητας στο τουριστικό προϊόν.

Στα 14,80-15,02 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ στα 18,05 ευρώ χωρίς πράξη ο ΟΛΘ. Στα 22-22,64 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, που για αρκετούς παραμένει διαχρονικά αξιόπιστος σηματωρός. Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο στοιχεία για τη μετοχή της εταιρίας σε σχέση με τον FT 25.

Στα 22 εκατ. ευρώ η χαμηλή αξία συναλλαγών λίγο πριν από τις 11.40. Με το 40% περίπου στις τράπεζες και αυξημένη εμπορευσιμότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v