Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η αγορά αποτιμά τις «αντικρουόμενες» δηλώσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ξένων αξιωματούχων για τη συμφωνία. Βαρόμετρο οι τράπεζες. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Τα... ήξεις-αφήξεις για το εάν γράφεται (ή όχι) η συμφωνία, η διελκυστίνδα όλων κατά πάντων και το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος που ακολουθεί θα κρίνουν την άμεση συνέχεια (ή όχι) του χθεσινού θεαματικού γυρίσματος προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ομοβροντία αντιφατικών δηλώσεων και μηνυμάτων έχει ανεβάσει στα ύψη το...θερμόμετρο, με τη Μαρίνα Μάνη να καταγράφει τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο. Από τη σπουδή της Αθήνας, τις διαψεύσεις και τις Κασσάνδρες μέχρι τις κρίσιμες συναντήσεις των επόμενων ημερών.

Το ότι η σημαντικότερη, αυτής της φάσης, θα γίνει τη Δευτέρα (Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ) με την αγορά και τις τράπεζες κλειστές, προεξοφλεί πως θα επηρεάσει σε κάποιο (μικρότερο ή μεγαλύτερο ) βαθμό τις κινήσεις (και) στο Χ.Α.

Επί... ξυρού ακμής (και) για το Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς με τη σημερινή- αυριανή συνεδρίαση κλείνει χρηματιστηριακά ο Μάιος, και το ενδεχόμενο κατοχύρωσης των 870 μον. (για τον Γ.Δ.) ίσως οδηγεί σε μεταβολή της μεσοπρόθεσμης τάσης από πτωτική σε ανοδική.

Στις 851,81 μονάδες ο Γ.Δ., μετά το φώτο φίνις στο τελευταίο 5λεπτο, με αιχμή τις τράπεζες (και τον ΔΤΡ στην περιοχή των 700 μον.) με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να κυριαρχούν και τις όποιες κινήσεις κυριολεκτικά να συγχρονίζονται άμεσα με τις φήμες, τις διαρροές, τα non papers, τις εξελίξεις...εύλογα, καθώς είμαστε στο...παρά ένα, με την πλειονότητα των ενεργών επενδυτών να εξακολουθεί να θεωρεί αναπόφευκτη την εξεύρεση μίας λύσης-διεξόδου.

Την ώρα που για την Αθήνα (αλλά με διαφορές και μεταξύ των δανειστών - θεσμών) η ΕΚΤ προσφέρει ένα μικρό δέλεαρ εάν και εφ΄ όσον η ελληνική πλευρά αποδεχτεί μία συμφωνία.

Χρηματιστηριακά η χθεσινή εκτίναξη πραγματοποιήθηκε με γέμισμα συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια 97,7 εκατ. ευρώ (θυμίζοντας τα 52 και 30 εκατ. ευρώ των δύο αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων) ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η στόχευση αυτών των κεφαλαίων (κατά κόρον βραχυπρόθεσμων, που προεξοφλούν γρήγορες κινήσεις της αγοράς) στον τραπεζικό κλάδο, με περίπου 47 εκατ. ευρώ να γίνονται σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Αυξημένος ο τζίρος και στα 3 warrants, ενώ αξιοσημείωτες συναλλαγές έγιναν και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO, ΕΛ.ΠΕ., ΕΧΑΕ, FF Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο και CC/HBC. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και στη μεσαία κατηγορία για Attica Bank, Lamda Development, Frigoglass.

Οπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που βρήκε σε λειτουργία την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εκτίναξε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με πολιορκητικό κριό τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +9,12% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, έναντι του +3,55% του Γενικού Δείκτη.

Το κλειδί παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 700 μονάδων (εκπληρώνοντας την ελάχιστη προϋπόθεση της υπέρβασης των 680 μον. που όμως θα πρέπει να αποδειχθεί πειστική, σήμερα-αύριο) με την ΕΚΤ να κάνει και εχθές τη διαφορά.

Το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για εκταμίευση από την ευρωζώνη. ανέφερε πηγή υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

«Αν απελευθερωθούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP, αυτό θα είναι το σήμα» πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε το 2010-2011.

Η ΕΚΤ ανέφερε την Τετάρτη πως δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για ενδεχόμενη αύξηση του ορίου για τα έντοκα. Την περασμένη εβδομάδα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να εκτονώσει τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς αν εξασφαλίσει μια συμφωνία και τελικά βγει στις αγορές.

Αν η Ελλάδα εξασφάλιζε μια νέα συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογά της μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οπως σημείωνε εχθές η Αναστασία Παπαϊωάνου η Κεντρική Τράπεζα κρατάει το...χρονόμετρο, ενόσω οι πλευρές και οι θεσμοί επιχειρούν για την εξεύρεση λύσης-διεξόδου.

Η εικόνα στα παράγωγα, όπως διαμορφώθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης καταδεικνύει τη δυναμική της προεξόφλησης συνάμα όμως ενδέχεται να κρύβει παγίδες και εγκλωβισμούς εάν το αποτέλεσμα (εξεύρεση λύσης/διεξόδου) δεν είναι άμεσο.

Δηλαδή μέχρι την επόμενη Πέμπτη-Παρασκευή. Συνεπώς αυτές οι συνεδριάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή, ενδελεχή παρακολούθηση καθώς και λόγω της μεταβλητότητας μπορεί να πυροδοτήσουν...εκτινάξεις αλλά το ίδιο εύκολα και γρήγορα να προκαλέσουν...βυθίσεις. Προσοχή λοιπόν...

Στο ΧΠΑ σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2,33% και μεταξύ των 247 και των 264 μονάδων.

Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 8621 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 40.627 συμβολαίων.

Αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.795 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.621, 8.190 για τον Ιούνιο και 431 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 256) κινήθηκε μεταξύ 247 και 264 μονάδων κλείνοντας με υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 17.00, το συμβόλαιο συνέχισε να κινείται ανοδικά και διαπραγματευόταν με premium μεγαλύτερο του 2,00%. Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ, 30.000 Εθνική, 5.000 Trastor), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.319), Alpha Bank (19.651), Εθνική (16.261), Πειραιώς (13.224), Eurobank (27.325), ΟΤΕ (517), MIG (663), Frigoglass (144), ΟΠΑΠ (158), Ελλ. Πετρέλαια (421), Motor Oil (103), Μυτιληναίο (182).

Οπως σημειώνει η Alpha Finance, επιλεκτικά αυξημένο όγκο συναλλαγών εμφάνισε η αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς πραγματοποιήθηκαν 751 δικαιώματα (743 calls και 8 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 63%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v