Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με ανύπαρκτο τζίρο

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να προσεγγίζει τις 250 μονάδες. Υπεραποδίδουν Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις σε ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Viohalco. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Χωρίς συναλλαγές διόρθωσε εχθές, χωρίς συναλλαγές αντιδρά σήμερα το Χρηματιστήριο.

Του βάθους εχθές το Χ.Α. με τζίρο 30 εκατ. ευρώ, του ύψους σήμερα, μέχρι τώρα (13.45) με 19,5-20 εκατ. ευρώ. Με τις συναλλαγές να παραπέμπουν περισσότερο στα...αβαθή της χθεσινής συνεδρίασης, οι λιγοστοί ενεργοί παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις, έχουν όμως περιορίσει δραστικά τις κινήσεις τους.

Παρ' όλα αυτά αρκούν για να κινηθεί και πάλι η αγορά πάνω από τις 818 προς τις 825 μονάδες, με οδηγό τις τράπεζες και την πλειονότητα των μετοχών του ft25 να ακολουθεί.

Από τις 635,49 σταδιακά στις 667,8 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με αφορμή την αύξηση των συναλλαγών στη μετοχή της Eurobank, την ενίσχυση της τάσης για τον κλάδο έως 3,55% υψηλότερα με τοποθετήσεις και σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, όπως άλλωστε και της χθεσινής, η περιορισμένη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων όπου εκτός από τη Eurobank και δευτερευόντως σε ακόμη 2-4 μετοχές έχουν μικρή παρουσία.

Στην περίπτωση της Eurobank η κινητικότητα και η έως 7,45% αντίδραση της μετοχής αποδίδεται στον μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa (στον απόηχο των χθεσινών συναντήσεών του σε Μαξίμου, ΤτΕ).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε μεν πρόκριμα την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, ικανή να επηρεάσει ανάλογα τον κλάδο, ωστόσο επιφυλασσόταν για τον καταληκτικό χρόνο της εξεύρεσης λύσης-διεξόδου.

Δεδομένου ότι η πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ δεν ξεπερνά τα 305 εκατ. ευρώ σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία, εκφράζονται και...δεύτερα σενάρια που περιλαμβάνουν την παράταση της διαπραγματευτικής αγωνίας για 1-2 εβδομάδες, πέραν της πρώτης του Ιουνίου.

Ενδεχόμενο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, καθώς σε αυτό το σημείο της αγοράς οι περισσότεροι κινούνται με χρονικό ορίζοντα το πρώτο 5νθήμερο του Ιουνίου. Εάν καταβληθεί η πρώτη δόση προς το ΔΝΤ και οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν για επιπλέον 1-2 εβδομάδες με ακόμη εντονότερη την πίεση από την πλευρά των δανειστών, τότε η ταλαιπωρία (και) στο Χ.Α. θα παραταθεί.

Οπως σημείωνε ο ίδιος παράγων πρόκειται για σενάριο που δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες πλην όμως... σίγουρες εκτιμήσεις και προβλέψεις (χωρίς αντασφάλιση κινδύνου) δεν θα πρέπει να διακινδυνεύονται.

Προς την κατεύθυνση της συνέχισης της αβεβαιότητας συντείνει η υψηλή απόδοση του 10ετούς, φτάνοντας νωρίτερα στο 11,80% (με όριο συναγερμού το 12%), και η ομολογουμένως ασθενής εικόνα της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Στο (σχεδόν) 1,08 δολ. το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την εικόνα - σχέση της βασικής αυτής ισοτιμίας να προοιωνίζεται δυσκολίες στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών οι νέες πιέσεις στο νόμισμα θα πρέπει να αποδοθούν και στις εξελίξεις από την Ισπανία, καθώς μετά την εκλογική ήττα Μ. Ραχόι επικρατεί νευρικότητα στις αγορές του νότου. Νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης ΙΒΕΧ είχε υποχωρήσει έως και 2,10% στις 11.170 μονάδες και με τις 7 τραπεζικές μετοχές (από τις συνολικά 35 του δείκτη) να δέχονται πιέσεις. Ψηλότερα τσίμπησε και το ισπανικό 10Υ, επηρεάζοντας και το αντίστοιχο ιταλικό.

Από την άλλη για το Χ.Α. είναι...ηλίου φαεινότερον πως μία ανοδική κίνηση προς τις 840 μονάδες (όπου και αλλάζει πάλι η τάση για τον Γ.Δ.) μπορεί να επιτευχθεί με λίγες συναλλαγές και δη σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Μια χαμηλού κόστους αντίδραση είναι σχετικά εύκολη σε μία ρηχή αγορά, όπου αρκούν συναλλαγές μόλις 30 εκατ. ευρώ για να εξαερωθεί χρηματιστηριακή αξία πάνω από το μισό δισ. ευρώ.

Ίσως σε αυτήν τη φάση της αγοράς να είναι και από τους λίγους τρόπους για να κινηθεί στοιχειωδώς το χρηματιστήριο, να γίνουν intraday συναλλαγές, να εγγραφούν κάποιες υπεραξίες είτε από το χθεσινό short είτε από μία βραχύβια ανοδική κίνηση.

Να σημειωθεί πως για τον Γ.Δ. εύρος συσσώρευσης παραμένουν οι 818-858, με τον Γ.Δ. να χάνει εχθές τις 818 σε κλείσιμο αλλά να τις κερδίζει, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, στη σημερινή συνεδρίαση.

Περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που ολοκληρώνεται (θεωρητικά) την Παρασκευή και δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης σε επιμέρους περιπτώσεις μετοχών.

Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, Lamda Development, Fourlis αλλά και Πειραιώς, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά. που αυτές τις ημέρες ανακοινώνουν το Q1.

Aπό τον FT Mid σχετική κινητικότητα σε Attica Bank, Frigoglass με τη διοίκηση της τελευταίας να αναλύει τους λόγους που την ώθησαν στην πώληση του κλάδου της υαλουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v