Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 760 μονάδων το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες του Χρηματιστηρίου μετά τα νέα δεδομένα από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Στο -11% η Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 7% για Εθνική, Ελλάκτωρ, Eurobank, Alpha Bank, EXAE. Κέρδη για τη Lamda. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σημαντικό μέρος των ισχυρών απωλειών έχει περιοριστεί, ωστόσο η νευρικότητα παραμένει στο...κόκκινο με συνέπεια ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και επιφυλακτικότητα.

Στα επίπεδα των 770-775 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, αντιδρώντας από τα χαμηλά ημέρας των 759,99 μονάδων (περίπου στις 12.40). Ωστόσο μετά τις 14.30 οι απώλειες διευρύνθηκαν στις 758 μονάδες. 

Σε μάλλον μέτρια επίπεδα διαμορφωνόταν πριν λίγο συναλλαγές-αξία/τζίρος στοιχείο που δείχνει την στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση των πωλητών στο κρίσιμο διάστημα που...βούλιαξε το ΧΑ.

Βάσει τις μέχρι τώρα συναλλαγές φαίνεται πως η ροή συγκρατείται σε λογικά επίπεδα, ότι το...τσουνάμι των αντανακλαστικών ρευστοποιήσεων κοπάζει με τον ft25 να υποχωρεί στην περιοχή των 230-235 μονάδων (-3,05%).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής έκανε λόγο για...war games στο...παρά ένα, εκτιμώντας πως εν κατακλείδα η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να οπισθοχωρήσει ακόμη περισσότερο, να αποδεχθεί κι άλλα μέτρα. Εν τέλει, εκτιμούσε, πως η σύγκλιση θα επιτευχθεί και πάλι από τη στιγμή που και οι θέσεις του ΔΝΤ/Λαγκάρντ γίνονται- εκ των πραγμάτων- αποδεκτές από την Αθήνα.

Ούτως ή άλλως τα περιθώρια (χρονικά, χρηματοδοτικά κ.λ.π) έχουν περιορισθεί σε μόλις 3+1 εργάσιμες μέχρι την καταληκτική της 30 ης Ιουνίου. Μέσο πίεσης, από την πλευρά των δανειστών, μέγγενη στον...λαιμό της ελληνικής πλευράς τα περιθώρια χρηματοδότησης του εγχώριου συστήματος από την ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού του ELA.
Στην περιοχή των 615 μονάδων ο ΔΤΡ, με χαμηλό ημέρας τις 604,21 και υψηλό στις 650,67 μονάδες (στα πρώτα 5΄-10΄ της συνεδρίασης).

Στο εύρος των 1,07-1,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με συγκρατημένα αυξημένες συναλλαγές (ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ στις 14.25-14,30), στα 0,281-0,295 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 8,38-8,41 ευρώ της Πειραιώς και στα 0,134-0,145 ευρώ η Eurobank.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε χαμηλότερες μεν τιμές αλλά σε στενό εύρος, καθώς ούτε οι πωλητές πιέζουν για χαμηλότερες τιμές ούτε οι αγοραστές βγαίνουν- προς ώρας- υψηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την κατάσταση της αγοράς στην εύλογη επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στην πλειονότητα των παικτών εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων σήμερα και αύριο.

Εκτιμούν, πως η "εμπλοκή λόγω ΔΝΤ" στέκεται αφορμή για να ασκηθεί ακόμη πιο ασφυκτική πίεση στην Αθήνα (η οποία εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί όρους εξαιρετικά ετεροβαρείς) κάτι που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Με την πλειονότητα των παικτών να έχει προεξοφλήσει την εξεύρεση λύσης/διεξόδου μέχρι και αύριο το βράδυ καλείται να διαχειριστεί το ενδεχόμενο διατήρησης του θρίλερ για ακόμη 2-3 ημέρες. Δηλαδή μέχρι την...ύστατη ώρα.

Σε 2-3 στοιχεία στέκονται, που θεωρούν σημαντικά για την "καυτή συνέχεια"

- τις συγκριτικά μέτριες συναλλαγές,
- την τεχνικά δικαιολογημένη διόρθωση στην περίπτωση που ο ΓΔ δεν κλείσει χαμηλότερα των 770/760 μονάδων
- την επιβεβαίωση των 620/610 μονάδων για τον ΓΔ
- τη μη υποχώρηση της ΕΤΕ χαμηλότερα των 1,10 ευρώ, σε "κλείσιμο".

Στα 64 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με 125 εκατ. μετοχές και το 51% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v