Απώλειες για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Πτώση της τάξεως του 1% καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Βαρύ το κλίμα και στις ξένες αγορές. Με νέα ιστορικά χαμηλά απειλείται ο τραπεζικός δείκτης. Ελάχιστος τζίρος και αντιστάσεις μόνο σε επιμέρους blue chips. Η εικόνα στα παράγωγα.

Ολα μαζί, από την Κίνα μέχρι τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε Wall και Φρανκφούρτη έως την αβεβαιότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν την εδώ και εβδομάδες ξεκάθαρη πτωτική κίνηση στις αγορές.

Ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Κίνα, κινεζική οικονομία και βιοτεχνολογία "βούλιαξαν" τη Wall, ενώ ώρες νωρίτερα στο Χ.Α. αρκούσαν ελάχιστοι τζίροι για να εξαϋλωθεί περισσότερο ο κλάδος των τραπεζών και να παρασυρθεί χαμηλότερα η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κατηγορίας.

Δεν κράτησαν για τον Γενικό Δείκτη οι σημαντικές 666 μονάδες, με συνέπεια την άμεση δοκιμασία των 650-640 μονάδων, με απώλειες 15,14%. O ΔΤΡ έχασε εκ νέου τις 200, "βλέποντας" και πάλι το ιστορικό χαμηλό προς τις 159,82 μονάδες, ενώ με σημαντικές απώλειες ο FT 25 οπισθοχώρησε προς την περιοχή των 190 μονάδων.

Στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται λεπτομερώς στο "ξεπούλημα" στις τράπεζες, την ώρα που όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου οξύνεται η αντιπαράθεση για τις προνομιούχες μετοχές. Επιπλέον πιέσεις στις μετοχές του κλάδου και με αφορμή την ενέργεια της ΕΚΤ αλλά και την προσέγγιση της HSBC (για το ποιες μετοχές εντάσσονται-τίθενται εκτός δεικτών MSCI).

Για την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα όμως για το πού πηγαίνει το γερμανικό, κυρίως ο DAX, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως, ενώ για τον Γ.Δ. μόλις χθες "ανεβάσαμε" (Εκηβόλος) μέτρηση του Στάθη Παπαβασιλείου/rosicrux.blogspot.gr) με καταληκτικά επίπεδα αρκετά χαμηλότερα.

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης οι μέτριες συναλλαγές, με 118,8 εκατ. μετοχές, κυρίως όμως ο απελπιστικός τζίρος των 18,7 εκατ. ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε στις "φθηνές" (σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή) τραπεζικές μετοχές.

Για τη Eurobank μάλιστα δεν αποφεύχθηκαν τα νεότερα ελάχιστα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να μην προκαλεί την παραμικρή αίσθηση στην αγορά. Στα της ημέρας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Jumbo και μάλιστα η απόφαση να μη διανείμει μέρισμα... μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, στον τραπεζικό κλάδο προεξοφλούνται τα χειρότερα ως προς τους όρους των ΑΜΚ (δεν πέρασε απαρατήρητη η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, όταν σε συνέντευξή του στους Financial Tmes αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός bail in, εάν μέχρι την 31η/12/2015 δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Με τον ΔΤΡ υπό συνεχή πίεση βαρύνεται και ο FT 25, που από χθες έχει ως κοντινότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση τις 193 μονάδες. Μόνο αντίδραση πάνω από τις 193 θα ακύρωνε, προσωρινά, το πτωτικό σενάριο και θα απέτρεπε την περαιτέρω δοκιμασία ακόμη χαμηλότερα, προς τα επίπεδα των 186 και των 185 μονάδων.

Από τα λίγα ενθαρρυντικά το ότι ορισμένοι τίτλοι-σηματωροί με ελάχιστες πωλήσεις κράτησαν σημαντικές ζώνες στήριξης. Στον ΟΠΑΠ επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα της μετοχής και η κρατούσα εκτίμηση πως η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παραμένει σταθερή επενδυτική επιλογή αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων που κινούνται εκ περιτροπής, διατηρώντας τη φορά κυρίως για τους τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και σε "μέτρηση" μηνός τον τίτλο της ΔΕΗ.

Στα των διεθνών αγορών ας μην περάσει απαρατήρητη η κίνηση του Ριάντ να αποσύρει έως 70 δισ. από asset managers το τελευταίο 6μηνο, ούτε οι εξελίξεις που εκ του αποτελέσματος δρομολογούνται στην Ισπανία (σ.σ. τον Δεκέμβριο βουλευτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο).

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΠΑ, όπου οι συναλλαγές ήταν απόλυτα αποκαρδιωτικές, τόσο στο συμβόλαιο του FT 25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.987 συμβόλαια).

Στα 9.720 ΣΜΕ του FT 25 αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.478, 1.318 για τον Οκτώβριο, 160 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 197,5) κινήθηκε μεταξύ 197 και 200,5 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,17%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.341), Εθνική (4.693), Πειραιώς (5.527), Eurobank (3.077), ΟΠΑΠ (122), ΔΕΗ (568), Μυτιληναίο (162).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 56%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 542 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (408 αγοράς και 134 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (37.532.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v