Χρηματιστήριο: Γιατί «βουλιάζει» ο τραπεζικός κλάδος

Διψήφιες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 200 μονάδες. Σε Eurobank, Alpha, οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ιδιαίτερα περιορισμένος παραμένει ο τζίρος. Σταθεροποιητικά ο ΟΠΑΠ, μικρή άνοδο για Lamda.

Με μόλις 3,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ο κλάδος χάνει 100πλάσια χρηματιστηριακή αξία, καθώς αρκούν ελάχιστες ρευστοποιήσεις για να "βυθιστεί" έως και 13% χαμηλότερα.

Απογοητευτική η "ρηχότητα" του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποθαρρυντική η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, από τη στιγμή που με λιγοστές πράξεις ο ΔΤΡ υποχωρεί στα όρια των 200 μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Κι αυτό γιατί τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη έχουν διαμορφωθεί στις 159,82 μονάδες.

Αρνητική η εικόνα από νωρίτερα το πρωί στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απώλειες από την αρχή στη Μαδρίτη, νέα κλίση χαμηλότερα για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε την εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος στις εντεινόμενες ανησυχίες πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ομίλων θα είναι υψηλές.

Η κίνηση της ΕΚΤ να μην εγκρίνει (επί της ουσίας ) τα σχέδια της ελληνικής πλευράς για τη διευθέτηση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων αποτέλεσε "ψυχρολουσία", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε τραπεζικός παράγων, για αυτή την εξέλιξη.

Διψήφιο ποσοστό για τον κλαδικό δείκτη, διψήφια ποσοστά για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, έως 9,81% χαμηλότερα η Εθνική και σε νέο ιστορικό ελάχιστο του 0,025 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Οι δε πιέσεις σε Eurobank και Πειραιώς συνδέονται και με την πρόβλεψη της HSBC ότι θα τεθούν εκτός MSCI Greece, μια απόφαση που αναμένεται στις 12 Νοεμβρίου. 

Είναι τέτοια η επενδυτική άπνοια και η χρηματιστηριακή... ένδεια, που το στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως με λίγα εκατομμύρια εξανεμίζεται αποτίμηση που ξεπερνά τα 300-350 εκατ. ευρώ.

Το αποθαρρυντικό έγκειται στο ότι η δραματική αυτή υποχώρηση συντελείται με λιγοστές πωλήσεις, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί κάποιος ισχυρός ξένος παίκτης, χωρίς να έχει δοθεί σήμα συντονισμένης μείωσης θέσεων.

Εως τις 9.525 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο DAX στο γερμανικό χρηματιστήριο, καθώς οι ανησυχίες παραμένουν ισχυρές και η τεχνική εικόνα του δείκτη "δείχνει" αρκετά χαμηλότερα, καταρχήν προς την περιοχή στήριξης των 9.050-9.100 μονάδων.

Δεδομένης της αρνητικής εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με ουσιαστική αφορμή διόρθωσης για τον τραπεζικό κλάδο το έως μείον 13% για τον ΔΤΡ, βαραίνει η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Μάλιστα, όταν λίγο μετά τις 14:05 με 3-4 εντολές (συνολικά 5.000 τεμαχίων) η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε με διψήφιο ποσοστό, διευρύνθηκαν στο 20% οι απώλειες για τη Eurobank και έφθασε το 16,45% για την Alpha Bank.

Ωστόσο διαφορετική εικόνα διαμορφώνεται για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, γεγονός που δικαιολογεί την έκταση της διόρθωσης, περιορίζοντας -σε κάποιο βαθμό- το αρνητικό ποσοστό των βασικών δεικτών.

Στα 7,92 ευρώ σταθεροποιείται η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 7,89 ευρώ του ΟΤΕ, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες (έως τα 4,88 ευρώ) για τη ΔΕΗ.

Στα 18,89-19,15 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, ανακάμπτοντας μετά την τελευταία διόρθωση (λίγο μετά τις 13:35).

Συγκριτικά μικρότερες απώλειες καταγράφονται για μετοχές όπου εκδηλώνονται αγορές, απορροφώντας την όποια προσφορά εκδηλώνεται σήμερα. Ετσι η μετοχή της ΤΙΤΑΝ υποχωρεί 1,02% στα 19,36 ευρώ, της ΤΕΝΕΡΓ κατά 1,73% στα 2,75 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ κατά 1,22% στα 5,09 ευρώ, της Lamda Development κατά 0,66% στα 4,55 ευρώ.

Στις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 72 εκατ. μετοχές (καθώς το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στις 4 τραπεζικές), ενώ ο τζίρος μόλις που είχε ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v