Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτά πρόσημα στους τραπεζικούς τίτλους, με πιέσεις για την Εθνική και υπεραπόδοση για την Πειραιώς μετά και τη δημόσια πρόταση. Εγκλωβισμένο στις χαμηλές συναλλαγές το ΧΑ, με τον ΓΔ να καταγράφει μικρά κέρδη. Η εικόνα στα παράγωγα.

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αντίδραση προς τις 680 μονάδες επιχειρήθηκε να ακολουθήσει το ελληνικό, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις/πιέσεις.

Εν αναμονή νέων από τη Φρανκφούρτη το ΧΑ, περιμένοντας (και) τη Fed οι ευρωπαϊκές αγορές, με την αυριανή λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα να μην προοιωνίζεται θεαματικές μεταβολές.

Σε μία συνεδρίαση... deja vu των προηγουμένων, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλές συναλλαγές, χαμηλότερους τζίρους με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να συντηρούνται σε στενά εύρη διακύμανσης.

Σε μόλις 1,5 μονάδα η διακύμανση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε κάτι λιγότερο από 5 για τον ΓΔ, με τον Δείκτη Τραπεζών να μην υποχωρεί χαμηλότερα των 195 αλλά και να μην υπερβαίνει τις 205 μονάδες.

Ελάχιστες οι συναλλαγές και στο ΧΠΑ, τόσο στα Συμβόλαια του FT 25 όσο και στα ΣΜΕ επιμέρους μετοχών, με ενδεικτικό το μόλις 1 (!) ΣΜΕ στη δεικτοβαρή Coca Cola. Στα 20,28 ευρώ η πράξη (στο ΧΠΑ), στα 20,22 ευρώ η τιμή της μετοχής στην υποκείμενη αγορά, πρακτικά διαμορφώνοντας ανάλογη απόκλιση/premium με κόστος λίγων ευρώ. Σε αυτή τη "ρηχή" αγορά, οι όποιες συναλλαγές εύκολα επηρεάζουν είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση τη φορά των δεικτών, μετοχών.

Συναλλαγές/τζίρος στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών (μετά τη θεαματική αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας), αν και σταθερά από τη Δευτέρα οι περισσότεροι παίκτες ενεργοποιούνται μετά τις 14:00-14:30, εστιάζοντας περισσότερο στις τράπεζες. Ο κλάδος-κλειδί παραμένει σε συντήρηση μεταξύ των 198-204 μονάδων, με τους βραχυπρόθεσμους να περιμένουν κάποια εξέλιξη, κάτι νεότερο από την ΕΚΤ. Ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα στην υποκείμενη αγορά και στο ΧΠΑ παραμένει αποκαρδιωτική, με λίγα Συμβόλαια σε Alpha Bank, μόλις 320 στην ΕΤΕ και 200 στη Eurobank.

Από τον κλάδο κάποια κινητικότητα παρατηρείται στη μετοχή της Πειραιώς, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κυρίως όμως της δημόσιας προσφοράς προς τους κατόχους ομολόγων. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς θα ακολουθήσουν οι άλλοι 3 συστημικοί όμιλοι, αν και η αγορά ελάχιστα επηρεάζεται από τα συγκεκριμένα μεγέθη.

Ρευστοποιήσεις στην Εθνική, με πίεση της μετοχής προς το 0,531 από το 0,544 ευρώ, με στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής να θεωρεί πως η αγορά δεν θα πρέπει να συνεκτιμά ως τελεσίδικη την πώληση της Finansbank.

Στη δεικτοβαρή Coca Cola ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται το ότι όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται υψηλότερα από τα 20 και συγκεκριμένα από τα 20,17 έως τα 20,26 ευρώ, με τους αγοραστές να "βλέπουν" υψηλότερα. Σημείο αναφοράς για τους long παίκτες παραμένουν τα "υψηλά 52 εβδομάδων" των 22,35 ευρώ (από τις 12/8).

Αλλαγή τάσης, μετά από δύο συνεδριάσεις, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και ελεγχόμενες πωλήσεις στον ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 8,58-8,66 ευρώ, επιβεβαιώνοντας προσώρας τα 8,50, στη μετοχή του ΟΠΑΠ στο εύρος των 8,25-8,37, με ζητούμενο την υπέρβαση των 8,50 (με την πρώτη ευκαιρία), στη μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98-5,08 ευρώ, με ζητούμενο την επιβεβαίωση των 5 ευρώ ως στήριξη (από αντίσταση, που είναι και πάλι βραχυπρόθεσμα).

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, οι αγοραστές, αν και λιγοστοί, έχουν τον πρώτο λόγο. Ενδεικτικά για τη ΜΟΗ σημασία έχει η επιβεβαίωση των 10 ευρώ, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Σε μόλις 2-3 μετοχές του FT Mid Cap περιορίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως στον Φουρλή (μετά και την αναβάθμιση από την Επενδυτική Τράπεζα), αλλά και στη Frigoglass, που υποχωρεί προς τα 2,25 ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ανοδικές τάσεις, με τον DAX μεταξύ των 9.957 έως 10.020 μονάδων, με τον CAC 40 στις 4.622-4.654 μονάδες.

Ειδικότερα για τον DAX οι επόμενες αντιστάσεις υπολογίζονται στις 10.187 και η αρκετά υψηλότερη στις 10.516, ενώ κύρια στήριξη παραμένει η περιοχή των 9.630 μονάδων.

σ.σ. Στις 11:50 είχαν αλλάξει χέρια 25,4 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 3,2 εκατ. ευρώ. Το 32% στις τραπεζικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v