ΧΑ: «Γκάζια» στον τραπεζικό κλάδο

Κίνηση πάνω από τις 690 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών. Κέρδη άνω του 20% για Alpha, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Ανοδική κίνηση και αυξημένες συναλλαγές για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Πτωτικά κινούνται Lamda, Grivalia, ΕΥΔΑΠ.

Δεν διαψεύδουν την αγορά οι ξένοι, που στις τελευταίες συνεδριάσεις συνηθίζουν να ενεργοποιούνται σταδιακά από τις 14:00:14.30 και μετά. Ετσι και σήμερα το κλίμα και η τάση άρχισαν να "γυρίζουν" από τα μέσα και μετά της ημέρας, και συγκεκριμένα όταν μετά τις 14:00 ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα εντολές αγορών και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Ανάλογη ανοδική τάση σημειώνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,70% προς τις 10.086 μονάδες, δηλαδή τα υψηλά ημέρας, λίγο πριν τις 14:50.

Mετά τις 16.00 η άνοδος ανέβασε ταχύτητα με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 695 μονάδων, τον FT 25 πάνω από τις 205 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Αποτέλεσμα η ανοδική αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών προς τις 212 μονάδες (ξεκινώντας από τις 198 στην αρχή της συνεδρίασης), με υπεραπόδοση για τις 3 από τις 4 και σταθεροποίηση της ΕΤΕ στο 0,58 ευρώ, με άνοδο 6%.

Σχεδόν παράλληλα και η επιτάχυνση της κυκλοφορίας στις μετοχές του κλάδου, η ενίσχυση της ρευστότητας προς τίτλους των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Σχεδόν αντανακλαστικά η ενεργοποίηση αγοραστών σε μετοχές της 3άδας, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, σε μία χαμηλού κόστους προσπάθεια προεξόφλησης εξελίξεων που λογικά θα αφορούν στον τραπεζικό κλάδο.

Συν τω χρόνω με την επιχειρούμενη μόχλευση στην υποκείμενη αγορά, ανεβαίνει ο ρυθμός και στο ΧΠΑ, καθώς την τελευταία ώρα έχει αυξηθεί ο αριθμός Συμβολαίων στον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο) αλλά και στον επόμενο (Νοέμβριο).

Για το ΧΠΑ συνεκτιμάται η διακοπή των παράγωγων προϊόντων επί των τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα για τις μετοχές και τον κλαδικό δείκτη. Τεχνικά η υπέρβαση των 210 μονάδων για τον ΔΤΡ ενισχύει τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που θα στοιχηματίζουν για τα αποτελέσματα των stress tests και των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Κέρδη υψηλότερα του 20% για τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Παραπάνω από το 33% του τζίρου στις τράπεζες, πάνω από το 60% των συναλλαγών (σε απόλυτο αριθμό μετοχών), με ενθαρρυντική ένδειξη την ενίσχυση των θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΤΕ.

Το γεγονός πως σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές σε εμφανή ανοδική κίνηση και των δύο μετοχών ενισχύει το θετικό σενάριο. Εως τα 8,48 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, παραπέμποντας την τελευταία αναφορά μας για τον ζητούμενο στόχο των 8,50 ευρώ, που θα μπορούσε να πιάσει ο τίτλος του Οργανισμού. Σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στη μετοχή της Επιχείρησης, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν έως τα 5,17, δηλαδή πολύ κοντά στο σημείο αναφοράς των 5,20 ευρώ. Για να συμπληρωθεί η 3άδα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η δυναμική για τη μετοχή του ΟΤΕ πάνω από τα 8,70 ευρώ.

Επίσης ενθαρρυντικό συναλλαγές έγιναν και σε άλλες μετοχές πέραν των τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή της Motor Oil (στα 10,09-10,28 ευρώ), σε FF Group (17,93-18,13), Coca Cola (20,17-20,47), ενώ ικανοποιητικά κινούνται ΕΧΑΕ, Φουρλής, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Viohalco.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v