Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να καταγράφει κέρδη 3,5%. Ολα τα blue chips κινούνται υψηλότερα. Αιχμή της ανόδου οι τράπεζες, που καταγράφουν διψήφια κέρδη, μετά τον «λευκό καπνό» από τη διαπραγμάτευση και τα νέα από την εξέλιξη των book building.

Συμφωνία επιτεύχθηκε, τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «ξεκλειδώνονται», με τον πολύπαθο κλάδο να συγκεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον, μετά μάλιστα την καταγραφή χθες νέου ιστορικού ελάχιστου.

Στις 151,97 μονάδες το «νέο χαμηλό», με πολλούς να προεξοφλούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ακολουθεί ισχυρή ανοδική διόρθωση. Σημειώνεται πως από τις αρχές Νοεμβρίου στο Χ.Α. μάς έχουν επιφυλαχθεί τουλάχιστον 3 «ανοδικές παγίδες», γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση απαιτεί προσοχή από την πρώτη κιόλας εντολή.

Το «συμφωνήσαμε σε όλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει το θέμα των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων (που μετατίθεται για τα... Χριστούγεννα), ωστόσο λύνει έναν «γόρδιο δεσμό» που είχε περιπλακεί περισσότερο μετά τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι. Από αυτήν την άποψη για την αγορά, για το Χ.Α. ξεπερνιέται ένας... σκόπελος ανησυχίας και επιφυλάξεων που αφορά στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση αναφέρονται λεπτομερώς τα όσα συμφωνήθηκαν, που ναι μεν δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ελληνική πλευρά, πλην όμως με σωστή διαχείριση θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις. Ειδικότερα, η πρόνοια που προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» μέρους της οφειλής (όταν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη της αξίας βάσει της οποίας έγινε η αγορά, ήτοι η σύναψη του δανείου, θα μπορούσε να αποβεί ένα χρήσιμο εργαλείο άμβλυνσης των επιπτώσεων από την εφαρμογή των πλειστηριασμών).

Η επίτευξη της συμφωνίας έρχεται σε μία συγκυρία που στην πρώτη συνεδρίαση των αγορών μετά το φονικό χτύπημα στο Παρίσι επικράτησε διεθνώς ένας έλεγχος του συστήματος, με τις ευρωαγορές να κερδίζουν πόντους, τη Wall Street να ανακάμπτει, όπως και το πετρέλαιο.

Στο Χ.Α., στην πρώτη μετά το Παρίσι συνεδρίαση, δόθηκε «μάχη», όπως σημειώνει και ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για να μη χαθούν οι 640 μονάδες. Σε ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση από την αρχή του Νοεμβρίου, οι πωλητές είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, με τις τράπεζες να υποχωρούν προς την περιοχή των 150-155 μονάδων (σημειώνοντας άλλο ένα ιστορικό ελάχιστο), με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να διορθώνει προς τις 190-193 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη να «πληγώνεται» περισσότερο, με απώλειες 1,34% στις 644 μονάδες.

Ρυθμιστής ήταν και παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την Alpha Bank να υπερκαλύπτει το 1,55 δισ. ευρώ (μετά μάλιστα την αναγνώριση από τον SSM κεφαλαιακών αναγκών 180 εκατ. ευρώ), τη Eurobank να καλύπτει τα 3/4 της διαδικασίας και τις Πειραιώς, Εθνική -όπου απαιτούνται τα περισσότερα κεφάλαια- να περιμένουν την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να «πιστωθούν» τα 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ.

Συναλλακτικά δεν άλλαξε κάτι, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπως εξελίσσονται από τα «τελευταία υψηλά» στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η αφαίμαξη ρευστότητας από τους μη τραπεζικούς τίτλους/εισηγμένες.

Αυξημένη συναλλακτικότητα, περί τα 322 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, τζίρος 41,2 εκατ., καθώς συνεχίζεται η μείωση θέσεων από μη τραπεζικές μετοχές, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν χρηματιστηριακές πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν αρκετοί αυτοί που προεξοφλούσαν την επίτευξη συμφωνίας, άρα την «πίστωση» αυτών των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η διαδικασία των ΑΜΚ.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές/εισηγμένες του FT 25, με όχι και τόσο αμελητέα πίεση στις τιμές, κάτι που πιθανότατα θα έχει συνέχεια. Αρκετοί ήταν αυτοί που προχώρησαν σε περαιτέρω μείωση των θέσεών τους, ή άλλοι που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις, με συνέπεια να δεχτούν «ριπές ρευστοποιήσεων» ορισμένες μετοχές που μέχρι πρόσφατα είχαν ανοδικό momentum.

Και ακριβώς αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δηλαδή η επίσπευση της διαδικασίας αφαίμαξης περισσότερων κεφαλαίων από μη τραπεζικές θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ΑΜΚ των ΕΤΕ και Πειραιώς.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως Alpha Bank και Eurobank «καθαρίζουν» με τις ΑΜΚ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε ΕΤΕ, Πειραιώς, σε μετοχές του FT 25 έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις, ενώ από τα μη τραπεζικά χαρτιά σε εύλογο ερώτημα των τελευταίων ημερών έχει αναδειχθεί ο ΟΠΑΠ. Η τεχνική εικόνα για τη μετοχή έχει χαλάσει σε σχέση με τα τελευταία υψηλά στα τέλη Οκτωβρίου, σε αντίθεση με ΟΤΕ και ΔΕΗ, όπου οι πιέσεις είναι ηπιότερες, ενώ βγαίνουν και αγορές.

Για τον ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να χαθεί η στήριξη, ενώ για ΟΤΕ και ΔΕΗ τα πράγματα είναι ευκολότερα. Συνεχίζει στον... σταθεροποιητικό ρόλο της η Coca Cola, σε μία συγκυρία που σε λίγες μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές.

Τεχνικά η χθεσινή «δοκιμασία» των σημαντικών 640 μονάδων θα μπορούσε, εάν επιβεβαιωθεί και σήμερα, να οδηγήσει σε μία ανοδική διόρθωση (στόχος στο θετικό σενάριο η αντίσταση πλέον των 700, με σημείο αναφοράς τις γνώριμ;eς μας 666 μονάδες), αλλά με πωλητές σε blue chips οι αντιδράσεις του FT 25 θέλουν προσοχή καθώς τελευταία αποδεικνύονται «ανοδικές παγίδες».

Ο ΔΤΡ υπό προϋποθέσεις «χρωστά» μία κίνηση προς τις 168-170 μονάδες, με αμέσως επόμενη στόχευση στις 200-202 μονάδες, στη συνέχεια μένει όμως να αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του FT 25 καθώς κύρια αντίσταση πλέον είναι οι 194-195 μονάδες, με αμέσως υψηλότερη τις 198 μονάδες.

Στηρίξεις διαδοχικά για τον δείκτη προς τις 189 και τις 187 μονάδες, με «κλειδί» τον ΔΤΡ και αστάθμητο παράγοντα το «μη τραπεζικό μέρος» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εάν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε σηματωρούς και blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v