Τράπεζες: Σκόντο 3,6 δισ. στις κεφαλαιακές ανάγκες

Στα 10,74 δισ. ευρώ μειώνονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Πώς αναδιαμορφώνονται τα ποσά που πρέπει να αντλήσουν από ιδιώτες οι τέσσερις τράπεζες. Κάλυψαν το «βασικό», πάνε για το σύνολο Alpha, Eurobank. Οι στόχοι για Πειραιώς, ΕΤΕ.

Τράπεζες: Σκόντο 3,6 δισ. στις κεφαλαιακές ανάγκες

Κατά 3,66 δισ. ευρώ μειώνουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα αποτελέσματα των ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού αλλά και οι επιμέρους δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι περίοδοι αποδοχής των προαιρετικών δημόσιων προσφορών προς τους κατόχους junior και senior τίτλων, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ενέκρινε τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχαν υποβάλει την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι τέσσερις τράπεζες.

Με βάση τα συνολικά αποτελέσματα, κάτοχοι τίτλων ονομαστικής αξίας 3,01 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν τις προσφορές και θα ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέες μετοχές (σ.σ. η βασική επιλογή), μειώνοντας ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκαν οι θετικές διαφορές από πωλήσεις θυγατρικών (σ.σ. για όσες οι τράπεζες εμφάνισαν έτοιμη συναλλαγή) και τις επιδόσεις λειτουργικής κερδοφορίας (προ προβλέψεων κέρδη) στο 9μηνο, σε σχέση με αυτές που υπολόγισε υπό το δυσμενές σενάριο ο SSM, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο SSM ενέκρινε επιμέρους δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 83 εκατ. ευρώ στη Eurobank, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα καλύτερα προ προβλέψεων κέρδη 9μήνου σε σχέση με τα υπολογισθέντα, και περίπου 180 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Στην Πειραιώς πέραν των καλύτερων προ προβλέψεων κερδών αναγνωρίστηκε και η θετική διαφορά από την πώληση της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακές ανάγκες να μειωθούν κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής μειώνονται 120 εκατ. ευρώ από τις επιμέρους δράσεις του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ θέλει η Alpha

Μετά τις παραπάνω κινήσεις η Alpha Bank έχει ήδη εξασφαλίσει 1,2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο (263 εκατ. ευρώ) και αναζητά από την ιδιωτική τοποθέτηση 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει από τους ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό έχει ήδη καλυφθεί αν προσμετρηθούν και οι προσφορές που τελούν υπό την αίρεση επίτευξης της συμφωνίας για την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. 

Το βιβλίο προσφορών εκτιμάται ότι θα κλείσει σήμερα, εφόσον υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών και υποχωρήσει η αβεβαιότητα των επενδυτών.

Εξασφάλισε 1,25 δισ. η Eurobank και ψάχνει 850 εκατ.

Η Εurobank από την πλευρά της έχει ήδη εξασφαλίσει 720 εκατ. ευρώ από την άσκηση διαχείρισης παθητικού και 83 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση επιμέρους δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης και θέλει άλλο 1,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια (σ.σ. οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο έχουν ήδη καλυφθεί).

Με δεδομένο ότι η ομάδα βασικών μετόχων έχει δεσμεύσει ήδη κεφάλαια ύψους 453 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση, που μπορεί να αυξηθούν επιπρόσθετα κατά 131 εκατ. ευρώ, η Eurobank αναζητά από τους υπόλοιπους επενδυτές τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αν συνυπολογισθούν και οι προσφορές που τελούν υπό την αίρεση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών. 

Το βιβλίο προσφορών της τράπεζας αναμένεται να κλείσει σήμερα στις 7 το απόγευμα, εφόσον έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών και διεξαγωγή του EuroWorking Group.

Κεφάλαια 1,34 δισ. για το βασικό σενάριο θέλει η Πειραιώς

Η Πειραιώς μειώνει τις κεφαλαιακές της ανάγκες κατά 860 εκατ. ευρώ από την καθολική αποδοχή της προαιρετικής προσφοράς που υπέβαλε στους κατόχους senior και junior τίτλων (593 εκατ. ευρώ) και την αναγνώριση επιμέρους δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Επομένως πρέπει να συγκεντρώσει μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης περίπου 1,34 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Ο στόχος άντλησης 4 δισ. ευρώ για την πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες δείχνει μάλλον ανέφικτος υπό την τρέχουσα συγκυρία.

Θέλει 765 εκατ. ευρώ για αποφυγή κρατικοποίησης η Εθνική

Τέλος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής μειώνονται από τις ήδη συντελεσθείσες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 811 εκατ. ευρώ και επομένως χρειάζεται άλλα 765 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση και τη δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα, για να καλύψει τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο.

Η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και θα αποπληρωθεί (σ.σ. όσον αφορά στα CoCos) με τα έσοδα που θα αντλήσει η Εθνική από την πώληση της Finansbank.

Πότε ενεργοποιείται το burden sharing

Στην περίπτωση που κάποια από τις τράπεζες δεχθεί κρατική βοήθεια, ενεργοποιούνται οι διατάξεις καταμερισμού βαρών (burden sharing) και μετατρέπονται υποχρεωτικά σε νέες κοινές μετοχές κατά σειρά προτεραιότητας οι προνομιούχες του νόμου Αλογοσκούφη (Εθνική, Eurobank) και οι εναπομείναντες υβριδικοί τίτλοι, ομόλογα μειωμένης και κύριας εξασφάλισης.

Ο συντελεστής μετατροπής επί της ονομαστικής αξίας θα καθορισθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της ΤτΕ. Η κρατική βοήθεια δίνεται κατά 75% μέσω υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) με ετήσιο κουπόνι 8% και κατά 25% μέσω κοινών μετοχών.

Για τις τράπεζες που δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν ούτε τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, το ΤΧΣ καλύπτει με κοινές μετοχές το ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό σενάριο και με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές τη διαφορά ως το δυσμενές σενάριο.

Οι διατάξεις του burden sharing ενεργοποιούνται αυτόματα με μείωση της ονομαστικής αξίας των προνομιούχων μετοχών, υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης και κύριας εξασφάλισης έως του βαθμού που απαιτείται για την κάλυψη τυχόν αρνητικής καθαρής θέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v