Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ηρθε τούμπα ο τραπεζικός κλάδος

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει άνοδο άνω του 2%. Ανοδικά ξεκίνησαν οι τράπεζες αλλά γύρισαν γρήγορα στο κόκκινο. Θετικά πρόσημα για τα μη τραπεζικά blue chips, στον απόηχο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με αιχμή τις τράπεζες αλλά και άμεση ανταπόκριση από το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις 158,57 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με χαμηλό τζίρο και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, από τις 652,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον FT 25 να καλύπτει γρήγορα το κενό των 195 μονάδων.

Με τον αέρα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που από νωρίς έχουν ξεκινήσει με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, το ελληνικό ακολουθεί σε μία λίγο έως πολύ... αναπόφευκτη ανοδική διόρθωση.

Μοχλός αυτής της αντίδρασης αρχικά ήταν ο υπερπιεσμένος τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει υποχωρήσει χθες έως τις 151,97 μονάδες, που αποτελεί «νέο ιστορικό ελάχιστο». Με ποσοστό έως 6,85% ο ΔΤΡ, κερδίζοντας σταδιακά πόντους, πλησιάζοντας τις 165 μονάδες, καθώς η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται με διψήφιο ποσοστό, και οι ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank με μονοψήφιο.

Ωστόσο η εικόνα άλλαξε καθώς λίγο μετά τις 12:00 επικράτησαν οι πωλητές. Η ΕΤΕ χάνει 6%, η Eurobank 7%, η Alpha Bank 3% και η Πειραιώς 9%. 

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενθαρρυντικό το ανοδικό «γύρισμα» για τον τίτλο του Οργανισμού, με τους αγοραστές από τα 6,70 σταδιακά έως τα 6,97 ευρώ. Κρίσιμη η περιοχή των 7-7,05 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση (βραχυπρόθεσμα) οι ΟΤΕ και ΔΕΗ, με εντολές από τα 8,88 και τα 4,89 ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο ακόμη για τις μετοχές δεν έχει διασπαστεί η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, κάτι που απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας στη συνέχεια.

Πάνω από τα 5 ευρώ και πάλι η μετοχή της ΔΕΗ, υπερβαίνει εκ νέου τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας των «πρώτων αντιστάσεων» μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Με αγοραστές και στις μετοχές/εισηγμένες των Τιτάν, Μυτιληναίου, FF Group, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και Jumbo, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ Άνεμου, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass κ.ά.

Τεχνικά για τον Γ.Δ. η επαναπροσέγγιση των 666 μονάδων (υψηλό συνεδρίασης πριν από λίγο στις 668,36 μονάδες) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης προς την ευρύτερη ζώνη των 700 μονάδων. Όμως, για να έχει περισσότερες και ασφαλέστερες προϋποθέσεις, θα απαιτηθεί στη συνέχεια η επιβεβαίωση των 660-658 μονάδων, αντίστοιχα των 160 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v