Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Σταθερά στο κόκκινο το χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 610 μονάδων. Νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική στο -20% και την Πειραιώς στο -10%. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil. Μικρός ο τζίρος.

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για διαφορετικούς βέβαια λόγους το γερμανικό και το γαλλικό απ' ό,τι το ελληνικό.

Με απώλειες έως 0,35% χαμηλότερα οι κυριότεροι δείκτες στα βασικότερα χρηματιστήρια, μεγαλύτερες καθώς νωρίτερα έφταναν έως και 0,95% στο ΧΑ.

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει το κύριο βαρίδι της αγοράς, αίτιο και βασική αφορμή για τη διάχυση της ταλαιπωρίας που πλέον έχει αρχίσει να βαρύνει και σε εισηγμένες/μετοχές του FT 25 και συγκεκριμένων blue chips.

Εως 2,05% χαμηλότερα ο FT 25 που πιάνει τις 180 μονάδες, από τα τελευταία σημεία στήριξης, πριν τα "τελευταία χαμηλά" καθώς στο βάρος των τραπεζών έχει προστεθεί η πίεση που δέχονται μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Coca Cola HBC, Jumbo, EXAE, Μυτιληναίου, FF Group, αν και περισσότερο επηρεάζει τη διαμόρφωση των δεικτών το μείον 2,24% της μετοχής της Coca Cola HBC.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, καθώς συνεχίζεται η ελεγχόμενη ροή συναλλαγών τόσο στις τράπεζες όσο στις εισηγμένες/μετοχές και blue chips.

Με σημαντικές απώλειες Εθνική και Πειραιώς, μικρότερες για Alpha Bank και Eurobank, ενώ σε βαθύ... κόκκινο γίνεται η επαναφορά του warrant της ΕΤΕ καθώς με απώλειες 70 (!) σχεδόν μηδενίζει, στο 0,003 του ευρώ.

Σημείο των καιρών αλλά και της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων η πλήρης απαξίωση των warrants (και του θεσμού, που αρχικά προβλέφθηκε) και των τριών συστημικών ομίλων, δηλαδή Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Στο 0,605 ευρώ με μείον 10,50% συνεχίζεται η κατηφόρα για τη μετοχή της Πειραιώς, συνεκτιμώντας πως από Δευτέρα "πιστώνονται" οι "νέες μετοχές" (με τιμή α.μ.κ. στο 0,30 ευρώ).

Για μόλις 3 μετοχές του 25άρη υπερισχύουν οι αγοραστές (ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΑΝ), μία (ΔΕΗ) σταθερή (ή με μικρά κέρδη), ενώ για τις υπόλοιπες, περισσότεροι ή λιγότεροι πωλητές ρευστοποιούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σταθερή στα 4,70 ευρώ η ΔΕΗ, αλλά με πωλήσεις προς τα 4,69 ευρώ λίγο πριν τις 11:20, έως τα 8,60 ευρώ με μείον 2,62% ο ΟΤΕ, έως τα 6,46 με μείον 0,85% ο ΟΠΑΠ, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές/τζίρο στη μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Το αποθαρρυντικό με τον ΟΤΕ είναι πως εάν χάσει και τα 8,50 ευρώ, θα αρχίσει να παραπέμπει στην πορεία διόρθωσης του ΟΠΑΠ από τα "τελευταία υψηλά" του (σ.σ. 8,76 ευρώ στις 27/10).

Σημαντικές απώλειες με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο στη μετοχή-σηματωρό της Jumbo, με τις εντολές να φτάνουν έως τα 9,20 ευρώ.

Στα 5,23 ευρώ υποχωρεί η μετοχή των ΕΧΑΕ, στα 3,98 του Μυτιληναίου, χάνοντας και τη στήριξη των 4 ευρώ, στα 7,87 η ΜΕΤΚΑ, στο 1,59 ευρώ του ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

Χάνοντας σημαντικές στηρίξεις οι μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, έρχονται να προστεθούν σε αυτές (των ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ κ.α.) που βρίσκονται πλέον στο μεταίχμιο καθοδικής αναστροφής.

Λίγο πριν τις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 6,5 εκατ. μετοχές, καθώς πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις ολοκληρώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση. Στα 7,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 78% στις τράπεζες.

Συγκριτικά αυξημένος και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Coca Cola HBC κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v