Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι έδειξε το ντεμπούτο Alpha-Eurobank

Ιλιγγιώδεις συναλλαγές για τις δυο τραπεζικές μετοχές λόγω των πακέτων. Κάτω από το ένα ευρώ το κλείσιμο της Eurobank (-29%), ακριβώς στο όριο των 2 ευρώ η Alpha Bank (-15%). Καθοδική κίνηση για το σύνολο σχεδόν των blue chip. Οι ενδείξεις για τη συνέχεια.

Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όπως άλλωστε και αναμενόταν, η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία "χρωματίστηκε" από την επιστροφή των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, οι δύο πρώτες με το σύνολο των νέων τίτλων και η τρίτη με τις μετοχές που προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση του Χ.Α., από σήμερα επέστρεψαν προς διαπραγμάτευση τα Σ.Μ.Ε. επί της Μετοχής της Eurobank, όπως και τα Σ.Μ.Ε., αλλά και τα δικαιώματα προαίρεσης επί της μετοχής της Αlpha Bank.
Αντίθετα και μέχρι νεωτέρας, παραμένουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι παραστατικοί τίτλοι των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής.

Η επιστροφή των τίτλων των Αlpha Bank (-14,89%), Eurobank (-29,29%) και μέρους των μετοχών της Πειραιώς (-27%), συνοδεύτηκε από εκτόξευση του τζίρου, λόγω των δύο πρώτων και πολύ περισσότερο λόγω των προσυμφωνημένων συναλλαγών, οι οποίες έφθασαν τα 464,6 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν ότι έχει υπάρξει σχετική "μέριμνα" για αρκετά από τα "πακέτα" των πρώην ομολογιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι μετοχές που προέκυψαν από την μετατροπή ομολογιών, στην περίπτωση της Αlpha Bank έφθασαν τα 505.415.414 τεμ. και στην περίπτωση της Eurobank τα 417.769.847 τεμ.

Σήμερα διακινήθηκαν 230.299.111 τεμάχια της Alpha και 173.952.587 τεμάχια της Eurobank.  

Από την άλλη, η συνολική, μικτή, αξία συναλλαγών έφθασε τα 666,5 εκατ. και είναι η υψηλότερη του τελευταίου 19μηνου με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 30/5/2014 (812,2 εκατ.).

Το γεγονός ότι το 97% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από Αlpha Bank και Eurobank (ρεκόρ συγκεντρωτισμού "ever"), δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τους, συναλλακτικά, πρωταγωνιστές ημέρας, έστω και αν η σίγουρα κερδισμένη από αυτή την εκτόξευση των συναλλαγών, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με σχετικά ηπιότερους ρυθμούς, είναι η ΕΧΑΕ (+0,58%).

Τεχνικά, μένοντας στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,05 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,27 και 5,37 ευρώ και μόνο ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,37 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Και οι τρεις Τραπεζικοί τίτλοι, όπως και αναμενόταν, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και οι τρεις μετοχές να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση σε νέα (προσαρμοσμένα) ιστορικά χαμηλά, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-9,53%).

Παρά το γεγονός ότι ακόμα οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν αποκτήσει το ανάλογο "ειδικό βάρος" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες που κατέγραψαν, σε συνδυασμό με την εικόνα "εγκατάλειψης" για τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, έγινε αφορμή, μετά τις 10.33 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το όποιο ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει η επόμενη στήριξη της ζώνης 630 - 627, καθώς καθοδική διάσπαση του παραπάνω επιπέδου θα δημιουργούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω υποχώρηση προς την δύσκολη ζώνη των 603 - 595 μονάδων, κάτι που δυστυχώς έγινε.

Κατά τα άλλα, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, όλες τις ανησυχίες των αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν "νηοπομπή" πωλήσεων, τόσο από τους πρώην ομολογιούχους, όσο και από τους "γρήγορους" παίκτες που θα επιδίωκαν έστω και τις ελάχιστες υπεραξίες, σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώθηκε, για πολλοστή φορά, η "ποιότητα" της συντριπτικής πλειονότητας των ενεργών παικτών, αλλά και η βραχυθεσμοπάθεια που χαρακτηρίζει το σύνολο των traders.

Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι οι τρεις, επανερχόμενοι, Τραπεζικοί τίτλοι, ασφαλώς και δεν επέδειξαν την ίδια χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

Ξεκινώντας από την μετοχή της Πειραιώς, η οποία είχε ελάχιστες συναλλαγές (δεν μπήκαν ακόμα τα νέα χαρτιά), βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,70 ευρώ (-30%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση ελαφρώς υψηλότερα, αλλά η γενικότερη εικόνα άφησε "υποσχέσεις" για συνέχιση της "νότιας" κίνησης.

Η μετοχή της Eurobank κινήθηκε μεταξύ 1,07 (-23,57%) και 0,990 ευρώ (-29,29%), όμως αν ληφθεί υπ΄ όψιν η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 1,00 ευρώ, ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ +7% και -1%, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς, κάτι, μάλλον, αρνητικό, για τις επόμενες εισόδους των Πειραιώς και Εθνικής.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Eurobank

Σαφώς "αξιοπρεπέστερη συμπεριφορά" προσπάθησε να επιδείξει ο τίτλος της Alpha Bank, που κινήθηκε μεταξύ 2,00 (-14,89%) και 2,26 ευρώ (-3,83%). Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο τίτλος δεν υποχώρησε χαμηλότερα από την τιμή της Α.Μ.Κ., στα 2,00 ευρώ, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε να κερδίζει έως και 13%. Όμως το τελικό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, αφήνει σαν μόνο θετικό συμπέρασμα ότι διακρατήθηκε η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., έστω και αν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας το free float είναι σημαντικά μεγαλύτερο, καθώς δεν υφίσταται μέτοχος με ποσοστό υψηλότερο του 5%, πλην του ΤΧΣ (κατέχει το 11,01%).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Φεύγοντας από την ημερήσια κίνηση των τριών Τραπεζικών μετοχών, οι δύο από τις οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, η "μεγαλύτερη εικόνα" στα ταμπλό του Χ.Α., μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλέσει, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών (ενδοσυνεδριακά οι "κόκκινοι" τίτλοι ήταν υπερτριπλάσιοι των "πράσινων"), αλλά και από την νέα αξιοσημείωτη υποχώρηση των Γενικού Δείκτη και FTSE25 (-1,43%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με αιτία την αλλαγή στάθμισης αρκετών μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις μετοχές του 25αρη, με θετικό πρόσημο, πλην της ΕΧΑΕ, διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,61%), ΔΕΗ (+0,82%), Τιτάν (+0,85%) και Grivalia (+0,39%).
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-5,85%), Ελ. Πετρέλαια (-2,22%), ΕΥΔΑΠ (-3,83%), Μυτιληναίο (-4,49%), ΟΛΠ (-3,65%), ΟΠΑΠ (-2,05%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,55%) και Lamda Development (-6,93%).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε το 187 και έχει σαν επόμενο επίπεδο στήριξης τις 185 μονάδες, ενώ το 190-191 είναι κοντινή αντίσταση και κύρια το 193 που είναι και είσοδος. "Intraday position short" με "stop" τις 193 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 640 - 642 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 652 μονάδες το "stop" στο "short" σε "intraday" γράφημα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διττή εικόνα εμφάνισαν στην επιστροφή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, Alpha Bank και Eurobank, σύμφωνα με τον Στρατή Πολυχρονέα.

Βέβαια και οι ίδιες οι Τράπεζες, γνωρίζοντας την πιθανή προσφορά από τις μετοχές που προέκυψαν από το LME, δηλαδή από τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές, μπόρεσαν, ενδεχομένως, να "παντρέψουν" αγοραστές και πωλητές, αποτρέποντας την ελεύθερη διάθεσή τους στην Αγορά με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Άλλωστε δυνητικοί αγοραστές είναι τα Index Tracking Funds, τα οποία λόγω αύξησης της στάθμισης στους δείκτες των Alpha Bank και Eurobank σε 4,99% και 3,5% αντίστοιχα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις 2/12, επιθυμούν να αυξήσουν τη θέση τους εις βάρος βεβαίων των υπόλοιπων μετοχών στους δείκτες. Γνωρίζοντας ήδη τον αριθμό των μετοχών που προέκυψαν από το LME, κάποιος θα μπορούσε να υπολογίσει και το πότε, ίσως, να εξαντληθεί η δυνητική προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για να μπορέσουν οι όποιες κινήσεις να είναι κερδοφόρες, κάποιος θα πρέπει να εξετάσει τα θεμελιώδη στοιχεία της κάθε Τράπεζας και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των Τραπεζών στο Εξωτερικό, να εξετάσει τις συνθήκες και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας της Χώρας και ακόμα τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν, προκειμένου να χαράξει μια στρατηγική σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

"Στα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (εκκρεμεί η είσοδος των υπόλοιπων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας) είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα επόμενα και εξίσου σημαντικά να είναι, αφενός η διαχείριση/ρύθμιση των 'κόκκινων' δανείων και αφετέρου η επιστροφή των καταθέσεων" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+2,33%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-0,37%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, κινούνται κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέσεις στο ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για χρυσό και πετρέλαιο.

Η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει προσηλωμένη στην αυριανή ομιλία της Janet Yellen στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών στο Κογκρέσο και στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο υποδιοικητής της BoJ, Kikuo Iwata, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για τον πληθωρισμό στο 2%, αν και δήλωσε πως θα δράσει άμεσα εάν μια Κινεζική οικονομική επιβράδυνση υπονομεύσει τις τάσεις των τιμών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και δύο μήνες μετά την πρώτη υποβάθμιση στον απόηχο του σκανδάλου με τους ελέγχους εκπομπής αερίων, η S&P υποβάθμισε εκ νέου την Volkswagen σε "ΒΒΒ+" από "Α-". Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η S&P σημειώνει πως οι πωλήσεις της Volkswagen στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν κινηθεί χαμηλότερα από τους Ανταγωνιστές, δείχνοντας ότι έχει πληγεί η εικόνα της στους καταναλωτές. Νωρίτερα η Γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 25% τον Νοέμβριο.

Η Volkswagen θα μειώσει την παραγωγή σε τέσσερα εργοστάσια στην Γερμανία, εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων μετά το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ. Όπως μεταδίδει η "Handelsblatt", οι τέσσερις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γερμανία θα κλείσουν για τέσσερις ημέρες τον Δεκέμβριο. Ο περιορισμός της παραγωγής στα τέσσερα εργοστάσια, ανάμεσα στα οποία και αυτά στο Βόλφσμπουργκ και στην Δρέσδη, θα επηρεάσει 78.000 εργαζομένους.

Σταθερός στο 0,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρει το Associated Press, το ποσοστό που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat ήταν κάτω από τις προσδοκίες της Αγοράς για μια μικρή αύξηση στο 0,2% και πολύ χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν πως η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να δώσει ώθηση στην Οικονομία της Ευρωζώνης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός Τομέας δημιούργησε 217.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από τον Ιούνιο. Oικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 190.000 θέσεις εργασίας.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το γ΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από αύξηση 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αρχική εκτίμηση για το γ΄ τρίμηνο είχε δείξει αύξηση 1,6%. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" που έκαναν λόγο για άνοδο 2,2%.

"Μια αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο είναι αναγκαστική", τόνισε σήμερα σε ομιλία του ο Dennis Lockhart, πρόεδρος της Fed της Ατλάντα. Σύμφωνα με το MarketWatch, ο Dennis Lockhart πιστεύει ότι η Οικονομία θα διατηρήσει έναν μέτριο ρυθμό ανάπτυξης τα ερχόμενα τρίμηνα. Τόνισε πως η προϋπόθεση που είχε θέσει η τράπεζα για βελτίωση της Αγοράς Εργασίας έχει καλυφθεί.

"Η μεγάλη αστοχία των στοιχείων της έκθεσης ISM για τη δευτερογενή παραγωγή των ΗΠΑ θα οδηγήσει την Fed σε μια πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς την αύξηση των επιτοκίων", υποστηρίζει η Saxo Bank σε ανάλυσή της. Ο Δεκέμβριος παραμένει ο πιο πιθανός μήνας για την πρώτη αύξηση, ωστόσο, ο δεύτερος γύρος αυξήσεων ενδέχεται να καθυστερήσει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, την πορεία υλοποίησης του δεύτερου γύρου προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής αλλά και την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά, αναρριχόμενος μέχρι τις 640,24 μονάδες (+0,14%). Μετά τις 10.30 και όπως προαναφέρθηκε, γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 623,94 μονάδες (-2,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 624,44 (-2,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,18 μονάδες με απώλειες 2,06%.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ για 18 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Grivalia δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

----ΧΠΑ

Η επιστροφή των Σ.Μ.Ε. επί της μετοχής της Eurobank, όπως και των Σ.Μ.Ε., αλλά και των δικαιωμάτων προαίρεσης επί της μετοχής της Alpha Bank, άλλαξαν τα συναλλακτικά δεδομένα, όχι όμως και την πτωτική τάση, στην Αγορά Παραγώγων.

Φυσιολογικά αυξημένες οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.903 συμβόλαια).

Στα 13.727 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.319, 2.394 για τον Δεκέμβριο και 925 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 181,5) κινήθηκε μεταξύ 181,25 και 189,25 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 2,81%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ, 7.842 Jumbo, 11.675 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (377), ΔΕΗ (1.243), ΟΤΕ (582), Ελ. Πετρέλαια (238), MIG (930), Frigoglass (262), Alpha Bank (8.672), Eurobank (10.831), ΕΧΑΕ (104), Μυτιληναίο (282).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες Αγορές, τα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης έμειναν εκτός παιχνιδιού αφού στο τέλος της συνεδρίασης μόλις 17 τεμάχια είχαν καταγραφεί (4 calls / 13 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 40%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: MIG (744.474 τεμ.), ΔΕΗ (610.967 τεμ.) και Folli Follie Group (462.380 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v