Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τη μετοχή της Εθνικής στο -25%. H νευρικότητα των ξένων αγορών έρχεται να προστεθεί στο εσωτερικό βαρύ κλίμα. Προβληματίζουν οι ρευστοποιήσεις και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς της αγοράς. Η εικόνα σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street και στο Χ.Α. η τραπεζική «κατηφόρα» τελειωμό δεν έχει.

Ακόμη χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., στις 617 μονάδες, καθώς η απώλεια των σημαντικών 640 μονάδων έχει επιτείνει το αρνητικό κλίμα και των πωλητική διάθεση που κυριαρχούσε, κυρίως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Και στις 48 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, σύντομα θα χρειαστεί και νέο... reverse split, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται αναλυτικά στα της τραπεζικής «κατηφόρας», στο κλίμα που διαμορφώνεται πλέον και για αρκετά blue chips.

Ωστόσο, η χθεσινή προβληματική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, όπως την καταγράφει ο Γιάννης Μάρης, έρχεται να προστεθεί και να βαρύνει περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στην ελληνική.

Στην ελληνική, όπου εκτός του Χ.Α., τραγελαφικές καταστάσεις παρατηρούνται σε πολλά μέτωπα και τομείς δραστηριότητας. Ενδεικτική η περίπτωση που «καρφώνει» ο Χαμαιλέων για το Υποδομών και την... καινοφανή θέση του (;) στο θέμα του αδιεξόδου της Ειδομένης, τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και άλλα ευτράπελα. Ό,τι και να ειπωθεί, είναι λίγο.

«Υπάρχει ελπίδα;», με ρωτούσε γνωστός επιχειρηματίας διαπιστώνοντας τα ανυπέρβλητα εμπόδια που καθημερινά προκύπτουν σε αυτόν τον τόπο. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι εν μέρει καταφατική, εάν για παράδειγμα η ΔΕΗ περνούσε φερειπείν εκπτώσεις και στη βιομηχανία, όπως πολύ εύγλωττα αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης. Προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά από καιρό, και η παρέμβαση Φέσσα/ΣΕΒ για αυτό το μείζον θέμα. Παρεμπιπτόντως, ο Dr Money κάνει λόγο για τις «αγορές» που βρέχουν χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα -και είναι ακριβώς έτσι.

Σε αυτό το βαρύ περιβάλλον, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, θεωρώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες 50% για έξοδο στις αγορές το 2016. Σε αυτό θα προσθέταμε τη νέα μείωση του ELA, την προοπτική που ανοίγει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ για επανενεργοποίηση των ελληνικών ομολόγων (ως ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες προς την Κεντρική Τράπεζα), με τον αναπληρωτή διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Μουρμούρα να εκτιμά πρόσφατα (την 1η Δεκεμβρίου) πως στην αρχή τα πρώτα ποσά θα είναι περιορισμένα, στα περίπου 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο είναι κάτι...

Στα του Χ.Α., το πρόβλημα είναι πως εάν στο εσωτερικό βαρύ κλίμα προστεθεί η νευρικότητα των ξένων αγορών, τότε η δοκιμασία των 605-600 μονάδων θα συντελεστεί πιο γρήγορα και ευκολότερα απ' ό,τι αναμέναμε. Με περισσότερες πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips και ισχυρότερες πιέσεις σε μετοχές του FT 25, καθώς οπισθοχωρεί επικίνδυνα προς τις 180 μονάδες.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με το... ταμπλό να αποτυπώνει την αποκλίνουσα -εδώ και καιρό- πορεία των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Με άλλα εφόδια η Alpha Bank, με ελάχιστη συμμετοχή -πλέον- του ΤΧΣ η Eurobank, με περισσότερη δυσκαμψία η Εθνική και η Πειραιώς.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος για την προοπτική που διανοίγεται για την Alpha Bank, σημειώνοντας πως αποτελεί απόφαση-σταθμό για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Να συμπληρώσω μία τελευταία εκτίμηση του επικεφαλής του ΤΧΣ, Άρη Ξενόφου πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης (σ.σ. των μετοχών του τραπεζικού κλάδου) θα φανούν από τα τέλη του 2016, αλλά πολύ μεγάλες αλλαγές περιμένει το 2017.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να ανακάμψουν έντονα το 2017 μετά από χρόνια υποχώρησης, είπε ο επικεφαλής του Ταμείου (προφανώς κάτι περισσότερο από εμάς τους ποπολάρους θα γνωρίζει), σε τελευταία ενημέρωσή του σε δημοσιογράφους.

Θα σταθώ, για πολλοστή φορά, στο μη τραπεζικό μέρος του Χ.Α., καθώς αυτό ήταν (και παραμένει) ο σχεδόν αποκλειστικός τροφοδότης υπεραξιών και σταθερών επενδυτικών θέσεων διαχρονικά από τα «ελάχιστα» του Ιουνίου του 2012.

Κι αυτό γιατί τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες, αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΠ, διαπιστώνονται ρωγμές στην οχύρωση εισηγμένων που θεωρούσαμε ισχυρά αμυντικά επενδυτικά κάστρα. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, παρά την ιδιαιτερότητα που έχει, εάν είναι ενδεικτική και για άλλες θέσεις χρήζει προσοχής. Θυμίζω τελευταία «τοπικά υψηλά» στα 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου. Έκτοτε το ένα στοίχημα χάνεται μετά το άλλο, με ελάχιστες ανοδικές αναλαμπές.

Πωλήσεις και στον σηματωρό Τιτάνα και παρά τις αγορές από τους επιχειρηματίες βασικούς μετόχους (αγορά 16.000 μετοχών από τον Ανδρέα Κανελλόπουλο), ρευστοποιήσεις από τα «τελευταία υψηλά» μέχρι τα 4 ευρώ στον Μυτιληναίο, πωλήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αδυναμία αντίδρασης σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή (παρά τον διαγωνισμό-έργο 160 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα Πελοποννήσου) κ.ά., ενδείξεις που αρχίζουν να προβληματίζουν νουνεχείς ανθρώπους της αγοράς και κατά παράδοση συντηρητικούς παίκτες.

Εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις δεν καταγραφούν πειστικές ενδείξεις αντίδρασης του μη τραπεζικού μέρους του FT 25, τότε θα πρέπει να κάνουμε μία εκτενέστερη συζήτηση για τη στάση/θέση μας στην αγορά. Εάν διαπιστωθεί πως συγκεκριμένα ξένα -μάλλον συντηρητικά- χαρτοφυλάκια μειώνουν θέσεις τους σε blue chips και αυτό δεν αποδίδεται στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, τότε θα πρέπει σίγουρα να ξαναδούμε τα νέα δεδομένα.

Μέχρι τότε, καθημερινό και ενδοσυνεδριακό... monitoring, που λένε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v