Συντήρηση δυνάμεων στο χρηματιστήριο

Περιορισμένες συναλλαγές και επιλεκτικές κινήσεις χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση. Οριακές οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, κόντρα στις ανοδικές διαθέσεις που επικρατούν στην Ευρώπη.

Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στην περιοχή των 615 μονάδων και τον FT 25 σταθερά πάνω από τις κρίσιμες 177 μονάδες.

Σε εντελώς αντίθετο ρυθμό και διάθεση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι βασικοί δείκτες υπεραποδίδουν, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX που με 1,45% υπερβαίνει οριακά και τις 10.800 μονάδες. Ανάλογη σε ποσοστό κίνηση για τον CAC 40, στις 4.680 μονάδες.

Στο ΧΑ μέχρι τώρα επικρατούν οι συντηρητικές δυνάμεις, με συνέπεια η αγορά να παραμένει σε τροχιά πάνω από τις 600 μονάδες και ζητούμενο -όπως φαίνεται- ένα κλείσιμο του 2015 γύρω από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Για τον FT 25, όπως έχει αναφερθεί στα τελευταία σχόλια, «κλειδί» θεωρείται η επιβεβαίωση των 177 μονάδων, σημείου καμπής για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Για τη διατήρηση των λιγοστών ελπίδων για να μην ακυρωθεί η ανοδική τάση, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση θεωρείται η διασφάλιση της συγκεκριμένης ζώνης.

Από τον τραπεζικό κλάδο για δύο μετοχές σημειώνεται θετική απόδοση (για Alpha Bank και Εθνική) και για Πειραιώς, Eurobank, η τιμή παραμένει σταθερή. Το 79% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενώ από τις μη τραπεζικές ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, METKA, Κύπρου, Grivalia κ.ά.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης είναι εμφανής η προσπάθεια των ισχυρών χεριών να παραμείνει αμετάβλητο το 13άρι των εισηγμένων με αποτίμηση πάνω από το όριο του ενός δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τη... 13η εισηγμένη, των FF Group, με αποτίμηση 1,097 δισ. ευρώ, οι ΜΟΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Κύπρου, Jumbo, TITAN, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Βank, ΟΤΕ και Coca Cola HBC απαρτίζουν την ομάδα των κορυφαίων (και σε όρους χρηματιστηριακής αξίας), δύναμη πυρός του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ομάδα που κατά πάσα βεβαιότητα θα βρεθεί και στο σημείο εκκίνησης για το 2016, με άλλες πέντε εισηγμένες να ακολουθούν, με αποτίμηση που κυμαίνεται από τα 700 μέχρι τα 900 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα πρόκειται για τις MIG Real Estate (με 903 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ, Grivalia, Attica Bank, ΚΑΡΕΛΙΑ, που υπό προϋποθέσεις θα διεκδικήσουν μία θέση στην επίζηλη κατηγορία των... billionaires του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εύλογη η συντήρηση δυνάμεων, με περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε FT 25 και FT Mid Cap καθώς προέχει το κλείσιμο του «τραυματικού» 2015, χρονιάς που μετρά απώλειες 25,72% για τον Γενικό Δείκτη και 93,87% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιλεκτικές κινήσεις στις οποίες περιορίζονται οι παίκτες κυρίως σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, FF Group.

Ειδικότερα σε ΜΟΗ, Jumbo και Lamda Development, οι αγοραστές ολοκληρώνουν μία εξαιρετική (τουλάχιστον σε απόδοση) χρονιά. Στο 55,85% η ετήσια απόδοση για τη μετοχή της ΜΟΗ, στο 12,51% για την Jumbo και στο 20,24% για τη Lamda Development.

Στις 14:50 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 27 εκατ. ευρώ, με 57,2 εκατ. μετοχές να έχουν αλλάξει χέρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v