Χρηματιστήριο: Σε μέγγενη οι επενδυτές ψάχνουν στηρίγματα

Το βαρύ κλίμα που συντηρείται στις διεθνείς αγορές αλλά και η αβεβαιότητα πριν από την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Η προσοχή και στην αγορά παραγώγων. Σε αντίδραση ελπίζουν ορισμένοι επενδυτές, πτωτικό ξεκίνημα.

Σε απόλυτο κόκκινο χθες το Χ.Α., με τους πωλητές να κάνουν το 25 στις 25 μετοχές του FT 25 και με ένα σκορ 7-1 να «βυθίζουν» τον Γενικό Δείκτη στις 573,92 μονάδες και τον FT 25 στις 163,89 μονάδες. Με τις τράπεζες 3,64% χαμηλότερα στις 51,61 μονάδες, σε ακόμη μία διορθωτική συνεδρίαση με συναλλαγές 118 εκατ. τεμαχίων και ισόποσης αξίας, με το 71% του τζίρου να αλλάζει χέρια στις τράπεζες.

Στο κόκκινο και οι 25 μετοχές της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», με το Χ.Α. να μετρά στις πρώτες 8 συνεδριάσεις του 2016 μόλις 1 με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό, σε ένα από τα (ίσως) χειρότερα ξεκινήματα των τελευταίων χρόνων.

Πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές εν μέσω εντεινόμενων αρνητικών εξελίξεων και δραματικών γεγονότων, συγκρουσιακό κλίμα στο εσωτερικό, με το θέμα της αξιολόγησης να ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες, τους δανειστές να καλούν την Αθήνα να διατηρήσει τη δυναμική που έχει και τον Ρέγκλινγκ να προβληματίζεται (και) πάλι για το ζήτημα της ρευστότητας.

Είναι προφανές πως μέχρι να εξασφαλίσει η Αθήνα την αξιολόγηση -που τόσο διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση-, οι δανειστές (ή κάποιοι από τους τέσσερις) θα πιέσουν περισσότερο, θα εγείρουν επιπλέον απαιτήσεις, θα «εκβιάσουν», ενδεχομένως να σπρώξουν την κατάσταση στα άκρα.

Και για αυτές τις εξελίξεις κοινή είναι η αίσθηση πως το Χ.Α. είναι προετοιμασμένο, πως στη συνεχιζόμενη διόρθωση και σταθερή απαξίωση και των blue chips ακριβώς αυτή η επιφυλακτικότητα, αβεβαιότητα αποτυπώνεται.

Στοίχημα μιας χρονιάς η έγκαιρη αξιολόγηση, σημειώνει πολύ ορθά ο Χρήστος Κίτσιος, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν ανάλογα (και) το χρηματιστήριο.

Ωστόσο, σήμερα, τρίτη Παρασκευή του Ιανουαρίου, συνεδρίαση λήξης της απλής σειράς για το συμβόλαιο του FT 25, ενδεχομένως να δίνεται μία ευκαιρία στους αγοραστές/long παίκτες να αναλάβουν δυνάμεις.

Ξεκινώντας από το χθεσινοβραδινό ανοδικό «γύρισμα» στη Wall Street, με αφορμή και το πετρέλαιο, δημιουργείται η δυνατότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αναζητήσουν μία ανοδική διαφυγή, προκειμένου να κλείσουν οι τιμές των παραγώγων σε καλό επίπεδο.

Εάν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθήσουν τη Wall Street, τότε και στο Χ.Α. πιθανότατα να επιχειρηθεί ένα ανάλογο ξεκίνημα.

Άλλωστε, η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ακριβώς πάνω στην κρίσιμη στήριξη των 573 μονάδων, την Alpha Bank σε ένα πολύ «πονηρό» κλείσιμο στα 2,15 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 2,25 ευρώ, με γενικό ξεπούλημα και στις 25 μετοχές του δείκτη.

Η εικόνα του Χ.Α. είναι -ειδικά για σήμερα- καθαρή, πολύ καθαρή. Ή αντιδρά ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά, στην περίπτωση που κι αυτά κινηθούν στον ρυθμό της Wall Street, ή «φεύγει» άμεσα χαμηλότερα, δοκιμάζοντας τα «ιστορικά ελάχιστα» όχι μόνο για τον FT 25 αλλά εν δυνάμει και για τον Γ.Δ.

Θυμίζοντας πως ακόμη διατηρείται η απόκλιση «ιστορικών χαμηλών» μεταξύ FT 25 και Γ.Δ., με τον Γενικό Δείκτη να έχει ένα προβάδισμα, συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς απέχει περί τις 100 μονάδες από τον «πυθμένα» της 5ης Ιουνίου 2012, δηλαδή τις περίπου 473 μονάδες. Σε αντίθεση με τον Γ.Δ., ο FT 25 έχει βρεθεί σε... απόσταση αναπνοής από τον «πυθμένα» του.

Να συνεκτιμηθεί πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, για μόλις δύο η απόδοση είναι θετική από τη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου -πρώτης για φέτος-, με Αεροπορία Αιγαίου και Grivalia να διασώζονται. Στον αντίποδα, για 8 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούν ήδη το 10%, με την FF Group στο -20,23%, τον ΟΠΑΠ στο -18,27%, στο -15,26% τον Μυτιληναίο, την Εθνική -16,03%, την Alpha Bank στο -13,67%, στο -11,15% την Πειραιώς, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο -12,41% και στο -12,45% τη μετοχή του ΟΤΕ.

Δίνοντας πόντους στο ενδεχόμενο της αντίδρασης, ζητούμενο για τους long παίκτες είναι η επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από τις 583 μονάδες (μέχρι πρότινος στήριξη - πλέον αντίσταση).

Αλλά για τη σχετική βελτίωση της απογοητευτικής εικόνας του δείκτη απαιτείται τουλάχιστον η υπέρβαση των 600 μονάδων, περιοχή που, όπως «μετρά» η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, δεν έχει μόνο ψυχολογική σημασία αλλά και τεχνική, καθώς είναι το 23,6% της πτωτικής κίνησης από τις 731 προς τις 557 μονάδες. Για την ουσιαστική βελτίωση της τάσης απαιτείται η κάλυψη του πτωτικού κενού/gap των 613 μονάδων.

Όμως αυτά θα μας αφορούν από... Δευτέρα, καθώς σήμερα προέχει η κίνηση προς τις 583 μονάδες. Ειδάλλως...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v