Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

Ισχυρή πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 530 μονάδων. Σε νέα ιστορικά χαμηλά Εθνική και Πειραιώς. Διψήφια πτώση για Alpha, Eurobank. Aπώλειες υψηλότερες του 5% για Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. «Κρατά» ο ΟΛΠ.

Τα κεφάλια και πάλι μέσα, καθώς η χθεσινή... ανάσα φαίνεται πως ήταν απλά για την επόμενη "βουτιά" των αγορών.

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από νωρίς παρέλαβαν τη... σκυτάλη από τη Wall Street ενισχύοντας την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως (κυρίως) η Κίνα θα παραμείνει ο απρόβλεπτος και μάλλον αρνητικός καταλύτης για τις αγορές στους επόμενους μήνες.

Αμφίσημο το χθεσινό "κλείσιμο" στη Wall Street, με αρκετές ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ του κινδύνου της άμεσης επαναφοράς των αγορών σε καθοδική τροχιά. Οπερ και γίνεται από νωρίς, με σημαντικές ρευστοποιήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι ,μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, συμπαρασύροντας την Αθήνα με συντριπτικές απώλειες.

Στο χαμηλό 4ετίας οι ασιατικές αγορές, στο "κόκκινο" και λόγω πετρελαίου οι ευρωπαϊκές, με ενδεικτική τη νέα "βουτιά" για τον DAX κατά 3% προς τις 9.330 μονάδες.

Αναπόφευκτη η εκ νέου επαναφορά και του ΧΑ χαμηλότερα, με τους πωλητές από τις πρώτες κιόλας εντολές να μην αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για τη συνέχεια. Εκ προοιμίου δύσκολη και με παγίδες η σημερινή συνεδρίαση -κάτι που επισημάνθηκε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας-, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον χαμηλό τζίρο της χθεσινής αντίδρασης.

Συνεπώς η κλίση βασικών δεικτών και μετοχών έρχεται χωρίς σημαντική διάθεση για (υπο)στήριξη, ει μη μόνον στον περιορισμό της συντονισμένης προσφοράς που έχει ενεργοποιηθεί λιγότερο ή περισσότερο στο σύνολο των μετοχών του FT 25.

Νέες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που χάνοντας εύκολα τις κρίσιμες 550 "βουτά" μέσα σε 5'-10' προς τις 530 μονάδες υπό το βάρος ρευστοποιήσεων από τις τράπεζες μέχρι το σύνολο των blue chips.

Ενδεικτικό το νέο ιστορικό χαμηλό για τον Δείκτη Τραπεζών στα πρώτα 5' της συνεδρίασης και τις 39,79 μονάδες καθώς από τις 10.29'.50'' οι εντολές στο σύστημα αφορούσαν μόνον πωλήσεις και στις 4 συστημικές.

Συνέπεια αυτής της τάσης, η άμεση υποχώρηση των Εθνικής και Πειραιώς σε νέα ιστορικά ελάχιστα και σε επίπεδα όπου οι συμμετέχοντες και στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση εγγράφουν πλέον σημαντικές υποαξίες. Χαμηλό στο 0,746 και για την Eurobank, ενώ στο 1,72 υποχώρησε νωρίτερα η Alpha Bank.

Πρόσκαιρη η ανάσα και για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς η άμεση επαναφορά των πωλητών πιέζει και τις τρεις μετοχές, σε τιμές που απέχουν αρκετά από τα πρώτα σημαντικά τεχνικά σημεία.

Οπως σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στο ΧΑ απαιτείται διαχείριση όχι μόνον του αρνητικού κλίματος που επικρατεί διεθνώς αλλά και της εντός των τειχών κατάστασης, με την ένταση να ανεβαίνει έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στις εύλογες ρευστοποιήσεις ξένων διαχειριστών, οι οποίοι μειώνουν θέσεις γενικότερα από ευρωπαϊκές μετοχές και δη της περιφέρειας -συμπαρασύροντας την ελληνική-, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αβεβαιότητα που και πάλι έχει ενισχυθεί εντός των συνόρων.

Είναι στραβό το... κλήμα, που λένε, δίνονται και συνεχείς αφορμές στους ξένους να μειώνουν τη θέση τους όχι μόνο σε τράπεζες αλλά στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, με συνέπεια η ούτως ή άλλως εύθραυστη ελληνική αγορά να πλήττεται περισσότερο.

Εως τα 7,50 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 6,28 του ΟΠΑΠ, με ενδεικτικές απώλειες σχεδόν 5,80%, ενώ στη ΔΕΗ οι πωλητές έφτασαν έως και 6,20% χαμηλότερα. Ειδικότερα στη μετοχή της ΔΕΗ οι πιέσεις έστειλαν την τιμή στα 3,20 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα της τιμής 52 εβδομάδων που είχε καταγραφεί από τις 3 Αυγούστου.

Συνεπώς εξελίσσεται πιεστική επαναφορά μετοχών/εισηγμένων όπως λ.χ. η ΔΕΗ σε όλο και... παλιότερες τιμές χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, δείγμα πως οι πωλητές αδιαφορούν για τις υποαξίες που μετρούν και απλά επείγονται να μειώσουν ή αποχωρήσουν εντελώς.

Η εικόνα του ταμπλό απογοητευτική, "παγιδεύει" όσους αναθάρρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση εγκλωβίζοντας παράλληλα πολλούς από όσους είχαν τοποθετηθεί ακόμη και στα χαμηλά της πτωτικής συνεδρίασης της Δευτέρας. Διπλό το κακό, δηλαδή, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες καθώς όσοι αγόρασαν από τα χαμηλά της Δευτέρας και κράτησαν θέσεις χθες, επανέρχονται ήδη σε τιμές ακόμη και φθηνότερες απ' ό,τι της προχθεσινής συνεδρίασης.

Το αρνητικό αυτής της ανατροπής φαίνεται ήδη στο ταμπλό, καθώς σταδιακά ενεργοποιούνται αναγκαστικές πωλήσεις κυρίως λόγω "κωδικών μόχλευσης" που εσπευσμένα πρέπει να κλείσουν.

Και πάλι κάτω από τα 3 ευρώ αρκετές συναλλαγές στη μετοχή-σηματωρό του Μυτιληναίου, έως τα 6,72 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, πάνω από 6% οι απώλειες για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σχεδόν 6% υποχωρούν τα FF Group.

Να σημειωθεί πως μετά τα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης και ενώ οι απώλειες για τον DAX είχαν ξεπεράσει πλέον το 3%, στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης έχανε πάνω από 5%, ο FT 25 σχεδόν 6,50%, με τον ΔΤΡ να μετρά νέα πλήγματα της τάξης του 10%, με ανησυχητική πλέον εικόνα και για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Στα 18,2 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές, με τζίρο 10,5 εκατ. ευρώ -στις 11:15- καθώς αυξημένες πράξεις πραγματοποιούνταν και σε "ακριβά" blue chips.

Τεχνικά, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το αρνητικό σενάριο της άμεσης δοκιμασίας των 150 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v