Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδο υψηλότερη του 2% σημειώνει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στο εσωτερικό «μέτωπο» αλλά και στα μηνύματα από Βρυξέλλες παραμένει στραμμένη η προσοχή. Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο. Κινητικότητα και στα υπόλοιπα blue chips.

Δεν είναι πλέον μόνο η Κίνα και το πετρέλαιο που "τρομάζουν" τις αγορές. Είναι η Ευρώπη και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της, είναι οι ανησυχίες για την Deutsche Bank, σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής στο zerohedge.com, μετά και το νέο πατατράκ των ευρωπαϊκών μετοχών αλλά και του τίτλου του εμβληματικού γερμανικού κολοσσού.

Οι διαβεβαιώσεις Schaeuble, ο οποίος δεν ανησυχεί για την D.B., στάθηκαν η αφορμή για να ανοίξει μία πολύ μεγάλη συζήτηση διεθνώς, που ενδεικτικά στα αμερικανικά ΜΜΕ ήταν δεύτερο θέμα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε έναν πανευρωπαϊκό κυκεώνα, όπου ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ευρωζώνης έρχεται στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης επαγγελματιών και κάθε λογής συμφερόντων, εμείς ως Χ.Α., στο μόνο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε θα ήταν η επικράτηση της γραμμής Draghi, ο οποίος θα ήθελε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να έκλεινε... χθες, σε αντίθεση με τις βουλές της ομάδας Weidmann.

Ενδεικτική η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr σημειώνει πως η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι η απάντηση στις αβεβαιότητες και η απαρχή ανάκαμψης.

Σε μία Ευρώπη που πλέον δοκιμάζεται και κοινωνικά και πολιτισμικά, έχει προστεθεί και η οικονομική αβεβαιότητα, η δραματική επιβάρυνση του "ρίσκου ηπείρου", γεγονός που καταδεικνύεται από την εμφανή μείωση θέσεων πανίσχυρων ξένων κεφαλαίων εδώ και εβδομάδες, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το «κλειδί» της όποιας τεχνικής μορφής αντίδρασης είναι οι τράπεζες, σημειώνει ορθότατα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος ανιχνεύει και τα όποια επίπεδα μπορεί να στηθούν γραμμές άμυνας. Πάγια εκτίμησή μας, πως σε αυτή τη φάση του "αδειάσματος" των ελληνικών μετοχών δεν είναι μόνον η διάσωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό των τραπεζών αλλά κυρίως η ανάσχεση της άκριτης απαξίωσης των blue chips, που στηρίζουν ό,τι έχει απομείνει από το εγχώριο επιχειρείν.

Στα blue chips και στις επιχειρήσεις-σηματωρούς του ελληνικού ΑΕΠ, των χιλιάδων θέσεων εργασίας, τώρα που δεκάδες άλλες... μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη η προσοχή μας.
Πολύπειρος παράγων της αγοράς έκανε λόγο για υποδαύλιση υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε υπερθετικό βαθμό, που μεταξύ άλλων στοχεύει στην απαξίωση (σε όρους αποτίμησης) εισηγμένων επιχειρήσεων-στυλοβατών όχι μόνο του Χ.Α. αλλά κυρίως του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού της οικονομίας μας, του πολύπαθου εγχώριου επιχειρείν.

Για ασύμμετρη απειλή κάνουν λόγο πλέον επιχειρηματίες, νουνεχείς και ψύχραιμοι, οι οποίοι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Η απαξίωση των εισηγμένων σε συνδυασμό με την επικείμενη ενεργή αξιοποίηση των NPLs ενδέχεται να δημιουργεί προϋποθέσεις "άλωσης εκ των έσω" ελληνικών επιχειρήσεων, υποστήριζε ένας επιχειρηματίας, γνώστης του παρασκηνίου. Μακάρι να έχει λανθασμένη εκτίμηση... αλλά στη συνέχεια θα δούμε περισσότερα.

Πληρώθηκαν και πάλι οι... short και πώς να μην πληρωθούν, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον ΓΔ κατά 2,89% χαμηλότερα στις 451 μονάδες, με τον FT 25 κατά 3,84% στις 117, με τον ΔΤΡ με νέες απώλειες 5,56% στις 23 μονάδες.

Συναλλαγές... ελέω τραπεζών στα υψηλά των 263 εκατ. τεμαχίων, με τζίρο 96,2 εκατ. ευρώ και τη μερίδα του λέοντος σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Κινητικότητα και στα υπόλοιπα blue chips.

Από το "άδειασμα" των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, η προσοχή αρκετών παικτών έχει εστιασθεί στην ευρύτερη περιοχή των 113 μονάδων (του FT 25) ως της καταληκτικής ενός κύκλου διόρθωσης που θα δικαιολογούσε μία -τεχνική, αν μη τι άλλο- διαφυγή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο επιμένουμε να το υποστηρίζουμε -ως τεχνικό κυρίως-, στόχος είναι η επαναπροσέγγιση των 128-131 μονάδων.

Ισως μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο και πιθανότατα να μετρήσουμε περισσότερες... απώλειες απ' όταν, τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου αναζητούσαμε (πάντα μέσα από τις στήλες του Euro2day.gr) τον "πυθμένα", σημείο αναφοράς για τον μεγάλο κυματισμό που ακολούθησε. Πλην, όμως, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να (ξανα)βρούμε τα πατήματά μας.

Ειδάλλως...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v