Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Πτώση μεγαλύτερη του 5% στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει επικίνδυνα τα χαμηλά των 471 μονάδων. Διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες, σε νέα ιστορικά χαμηλά ο κλαδικός δείκτης. Πιέσεις δέχονται και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αντοχές από Motor Oil.

Χάνει και τις 500 μονάδες το ΧΑ, υπό το βάρος της επιδεινούμενης κατάστασης στα περισσότερα μέτωπα.

Σε τιμές 11 Ιουνίου του 2012 ο Γενικός Δείκτης, καθώς στα πρώτα 5' της συνεδρίασης υποχωρούσε έως τις 497,54 μονάδες, με νέες σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκεκριμένα blue chips. Εν συνεχεία, διευρύνθηκαν οι απώλειες για τον Δείκτη, που αυτή την ώρα "γράφει" τιμές χαμηλότερες και από τις 480 μονάδες, με απώλειες άνω του 5%. 

Από την εικόνα των πρώτων 30'-35' φαίνεται, πως σήμερα -καταρχήν- θα δοθεί "μάχη" για να αποφευχθεί η άμεση δοκιμασία της αγοράς προς τα "ιστορικά ελάχιστα" των 471 μονάδων.

Δεδομένης της διορθωτικής τάσης που παραμένει ενεργή για τον τραπεζικό κλάδο, οι όποιες εστίες αντίστασης θα πρέπει να αναπτυχθούν σε μετοχές όπως είναι η Coca Cola, ο ΟΤΕ, η Jumbo ή ο ΟΠΑΠ, ο ΤΙΤΑΝ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ορισμένων ακόμη με "βαρύτητα" στάθμισης μεγαλύτερη του 3%.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος αλλά σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφονται οι αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες.

Αποθαρρυντικό το ότι μετά τις 10:55-11:05 οι πωλητές όχι μόνο επανήλθαν πιεστικότεροι στις τράπεζες και στα blue chips που εξαρχής είχαν βρεθεί στο στόχαστρό τους αλλά διεύρυναν τις ρευστοποιήσεις σε τίτλους των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Σε μόλις 4 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές (ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, ΟΛΠ), ενώ σταθερή στα 4,40 ευρώ παρέμενε η ΕΥΔΑΠ.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, το αρνητικό "γύρισμα" του DAX περίπου σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης φαίνεται σαν να λειτούργησε επιβαρυντικά και στο ΧΑ. Επιτάχυνση των συναλλαγών, διεύρυνση της αναλογίας πωλήσεων/αγορών και ενεργοποίηση "αναγκαστικών ρευστοποιήσεων" με αφορμή τη μείωση του περιθωρίου margin σε 4-5 χρηματιστηριακές.

Ορατός ο κίνδυνος κι άλλων αναγκαστικών πωλήσεων από την πλευρά χρηματιστών και επενδυτών, που είτε θα πρέπει να καλύψουν τις απώλειες που διευρύνονται για τα χαρτοφυλάκια τους είτε να... ξεπουληθούν άμεσα.

Σε ετοιμότητα και οι χρηματιστηριακές αρχές -για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας*, μηχανισμός που εφαρμόσθηκε κατά διαστήματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε νέα ιστορικά ελάχιστα των 28,71 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων. Περιττεύει να αναφερθεί πως οι χαμηλές τιμές στην αρχή της συνεδρίασης και για τις τέσσερις μετοχές αποτελούν τα "νέα ιστορικά ελάχιστα" (μέχρι τώρα) για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Η επιβάρυνση του κλίματος επέτεινε τις πιέσεις και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ χαμηλότερα προς τα 17,10 ευρώ διορθώνει η Coca Cola.

Στο κόκκινο-βαθύ κόκκινο το σύνολο όσων μετοχών του FT Mid Cap έχουν "ανοίξει", καθώς λίγο μετά τις 11:00 δεν είχε γίνει συναλλαγή -καν αρχής- για τους τίτλους των Ελληνικών Καλωδίων, Ευρωπαϊκής Πίστης, Ικτίνου, ΥΓΕΙΑ, Kleemann.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 21 εκατ. μετοχές, αξίας 9 εκατ. ευρώ.

Παρά τις νέες σημαντικές απώλειες που για τον FT 25 φθάνουν μέχρι τις 130,80 μονάδες, να συνεκτιμηθεί το σταθερό discount για τα 1.480 συμβόλαια του δείκτη.

Τεχνικά ενδεχόμενη αδυναμία άμεσης προσέγγισης των 141 μονάδων για τον FT 25 (και των 520 για τον ΓΔ) ενισχύει το αρνητικό σενάριο βάσει του οποίου η δοκιμασία των "χαμηλών" των 471 μονάδων θα είναι θέμα χρόνου.

(*) σχετικό θέμα για την επαναφορά του ΑΜΕΜ (στις 5 Αυγούστου 2015).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v