Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Sell-off σε τράπεζες και blue chip

Στη σκιά των έντονων πιέσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η εγχώρια αγορά αναδεικνύεται και πάλι πρωταγωνιστής στην... πτώση. Χάθηκαν και τα χαμηλά του 2012 με απώλειες 7% και το ΓΔ κάτω από τις 471 μονάδες. Στο -18% οι τράπεζες, στο «κόκκινο» ολόκληρος ο FT 25.

Πυρ ομαδόν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ελληνικό να κατρακυλά κάτω και από τα επίπεδα του 2012. χάνοντας και τις 471 μονάδες. Εικόνα κατάρρευσης καθώς οι απώλειες για τον ΓΔ ξεπερνούσαν το 7% με τον Δείκτη Τραπεζών στο... limit down του -18% και ΑΜΕΜ κατά διαστήματα προκειμένου να ρυθμιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά.

Ακόμη χαμηλότερα "βλέπουν" τα Συμβόλαια του FT 25 στα Παράγωγα.

Εντεινόμενες οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των ευρω-αγορών, με τον τραπεζικό κλάδο (κυρίως αυτόν) στο στόχαστρο και τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις να καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη.

Σε αυτόν τον... κυκεώνα πωλήσεων, το ΧΑ, δέσμιο των εγγενών προβλημάτων του, απλά καταρρέει με μεγαλύτερα ποσοστά, με εικόνα μίνι sell-off να επικρατεί τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον FT 25.

Υπό διπλή πίεση ο κλάδος, καθώς από τη μία μειώνεται η θέση ξένων κεφαλαίων σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Μιλάνο, με ό,τι αυτό σημαίνει (και) βραχυπρόθεσμα, ενώ από την άλλη συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ξένων funds αλλά και Ελλήνων επενδυτών.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες συγκριτικά σε σχέση με άλλων κλάδων/εταιρειών οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank αλλά και Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare di Milano κ.ά. λειτουργούν σαν βαρίδια στα αντίστοιχα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου. Λίγο ως πολύ ανάλογη εικόνα επικρατεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και) υπό την σκιά της εντεινόμενης αντιπαράθεσης Ντράγκι-Σόιμπλε.

Το κύμα ρευστοποιήσεων παρασύρει το ούτως ή άλλως σε διόρθωση ΧΑ, τον ευπαθή ΔΤΡ που από χαμηλό σε χαμηλότερο έχανε νωρίτερα έως 19% στις 25 μονάδες. Με συνεχή ενεργοποίηση ΑΜΕΜ και για τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, η Eurobank διόρθωνε έως 20% ενώ Εθνική, Πειραιώς και Eurobank με ποσοστά μεγαλύτερα του 13%.

Είναι ενδεικτικό πως έχουν ενεργοποιηθεί αναγκαστικές πωλήσεις και στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε 2-3 blue chips λόγω margins. Η στόχευση αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό συναλλαγών και τζίρου που πραγματοποιείται σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, με το 77% σταθερά στον κλάδο από την αρχή μέχρι πριν λίγο.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι βαριές απώλειες που καταγράφονται (για ακόμη μία συνεδρίαση) στο ΧΑ αποτυπώνουν την προεξόφληση "ισχυρών χεριών" για ακόμη χαμηλότερες τιμές σε Ευρώπη και Αθήνα.

Για χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδος κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, αναφερόμενη και σε θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση αλλά και τις πληροφορίες πως η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει βάλει στο παζλ και το λεγόμενο προσφυγικό. Σε αυτή τη συγκυρία, ΕΚΤ και ESM "σπρώχνουν" για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο.

Ωστόσο προσώρας το ΧΑ βρίσκεται σε περιδίνηση, με χρηματιστηριακούς κύκλους να αναφέρονται ακόμη και σε περιπτώσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης των εισηγμένων.

Πάνω από 12% οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, ξεπερνούν το 9% για τον ΟΠΑΠ, περισσότερο από 5% διορθώνουν μετοχές σηματωροί όπως των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Lamda Developemnt, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v