ΧΑ: Καθοδική κίνηση με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Πτωτικά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις κινείται η ελληνική αγορά, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα προστίθενται στους «γρίφους» που καλούνται να λύσουν οι επενδυτές. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

Υπό το βάρος του πολύνεκρου χτυπήματος στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, οι ευρωαγορές πιέζονται χαμηλότερα. Από μετοχές και ομόλογα μέχρι συνάλλαγμα, η πίεση είναι εμφανής πλην όμως εύλογη, από τη στιγμή που επιβαρύνεται ο βαθμός επικινδυνότητας της «γηραιάς ηπείρου» πλέον και όχι μεμονωμένα μίας χώρας, φερειπείν το country risk για την Ελλάδα.

Συνεχής η ενημέρωση από το Euro2day.gr, με ξεχωριστές αναφορές και στην πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων από Βρυξέλλες ωστικά σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, φτάνοντας και στην Αθήνα.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος, από την πρώτη κιόλας εντολή, με το άνοιγμα της συνεδρίασης, αλλά προσώρας με ελεγχόμενη ροή πωλήσεων - αγορών σε τράπεζες και blue chips.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων ημερών, ενώ είναι άξιο αναφοράς ότι «μουδιασμένη» είναι η εικόνα των αγορών σε Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

Επιπλέον, για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης επιβαρυντικά επενεργεί η απειλή της Moody's για υποβάθμιση της Deutsche Bank, εστιάζοντας στα προβλήματα που δοκιμάζουν τον εμβληματικό γερμανικό τραπεζικό κολοσσό.

Στο κόκκινο όλοι οι κλαδικοί δείκτες -πλην τριών (οικιακών αγαθών, βιομηχανικών προϊόντων, τεχνολογίας)-, με τον Δείκτη Τραπεζών έως 1,35% χαμηλότερα προς τις 38 μονάδες.

Με απώλειες και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με το 49% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, ενώ το 51% σε εισηγμένες, μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, έτσι και σήμερα παρατηρείται καταμερισμός ενδιαφέροντος, συναλλαγών, με σημαντικό μερίδιο να επικεντρώνεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, F.F. Group και Jumbo, Grivalia, Motor Oil, αλλά και στους τίτλους των ΔΕΗ, Τιτάνα, Ελληνικών Πετρελαίων, MIG, ΕΑΧΕ, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola κ.ά.

Σταδιακά οι πωλητές μειώνουν τις πιέσεις, με λίγους αγοραστές σε 3-4 μετοχές να ανεβάζουν λίγο τον πήχη.

Με τη δεικτοβαρή Coca Cola να αντιδρά στα 18,15 ευρώ από τα 18,08 ευρώ και τους τίτλους των Τιτάνα, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ περιορίζονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25.

Από τον τραπεζικό κλάδο, πρώτη «γυρίζει» η μετοχή της Εθνικής στο 0,217 ευρώ, ενώ «μαζεύεται» η διαφορά σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Ωστόσο, προβληματίζει η αδυναμία που παρουσιάζει η μετοχή του ΟΤΕ, με τους πωλητές να πιέζουν έως τα 7,24 ευρώ. Δεδομένης της υψηλής συμμετοχής στη στάθμιση των βασικών δεικτών, η αρνητική κλίση της μετοχής επηρεάζει ανάλογα τον Γ.Δ. Σχετικό διάγραμμα και «μέτρηση» (του Ηλία Ζαχαράκη) «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο.

Περίπου στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 12 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος διαμορφωνόταν στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v