Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 555 μονάδες. Προβληματίζει η καθίζηση των συναλλαγών. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Eurobank, Πειραιώς. Κινητικότητα σε OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίο, Lamda και mid caps.

Με τη βοήθεια των ευρω-αγορών και εμφανή την προσπάθεια να διαφυλαχθεί το κλίμα, το ΧΑ συντηρείται στην περιοχή των 555 μονάδων.

Σε μία συνεδρίαση που συνεχίζεται με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, στην πλειονότητα των μετοχών της "μεγάλης" αλλά και της "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Λίγοι μεν, αρκετοί δε για να διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης έως 2% υψηλότερα, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και τον ΔΤΡ πέριξ των 42 μονάδων. Αποτέλεσμα της ισχυρής τραπεζικής κίνησης η κατά 2,77% ενίσχυση του FT 25 στις 152 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, όπως άλλωστε στα δύο κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (πλην Αγγλίας) καθώς σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, οι DAX και CAC 40 ενισχύονται με ανάλογα μέτρια μεγέθη.

Φαίνεται πως αυτό που προέχει στις "παγωμένες" ευρω-αγορές είναι το... πέρασμα ενός μηνύματος, με ενδεικτική την υπέρβαση για τον DAX των κρίσιμων 10.100 μονάδων.

Κάτι ανάλογο ενδεχομένως να επιχειρείται και στην Αθήνα, αφού σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έχουν αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα που αφορούν στην "αξιολόγηση" και το "μεταναστευτικό". Ενδεχομένως για την αγορά να αποτιμώνται προς τη θετική κατεύθυνση οι χθεσινές αναφορές Τσακαλώτου αλλά και η νέα παρέμβαση του ομολόγου του των ΗΠΑ.

Μοχλός της κίνησης, όπως αναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων να κινούνται επιθετικότερα έναντι των άλλων του FT 25 και τη Citi να προβλέπει τελευταία πως η ανάκαμψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής των τραπεζικών τίτλων.

Αρκούντως ενθαρρυντική η εικόνα των υπόλοιπων μετοχών-σηματωρών και blue chips τόσο από τον FT 25 όσο- δευτερευόντως- από τον Mid Cap.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, τα κατά γενική εκτίμηση καλά αποτελέσματα 2015 (ειδικότερα αυτά του τέταρτου τριμήνου) λειτουργούν σαν... ασπίδα έναντι των πωλητών, καθώς αρκετές εισηγμένες όντως παρουσίασαν καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη και ισχυρές αντοχές στη συνεχιζόμενη κρίση.

Ικανοποιητική η διακύμανση για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον πρώτο να έχει απομακρυνθεί αρκετά από τα κρίσιμα 7,20 ευρώ, τον ΟΠΑΠ να έχει φτάσει μία... ανάσα από την τιμή-κλειδί των 6,28 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ οι εντολές δίνονται στα 2,86-2,93 ευρώ.

Από τις άλλες του δείκτη, στη Lamda Development συνεχίζεται το μίνι ανοδικό σερί με υψηλό ημέρας στα 4 ευρώ και αντίσταση στα 4,06 ευρώ. Στη μετοχή της Jumbo πράξεις γίνονται στα 11,20-11,38, με στόχο το "υψηλό" των 11,78 ευρώ που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου.

Πάνω από τα 5 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή των ΕΧΑΕ, με την ING να έχει αναβαθμίσει τη σύσταση σε αγορά (από συσσώρευση). Στα 2,57 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής που συνεχίζει ένα μίνι ανοδικό σερί με συναλλαγές μέχρι τα 2,59 ευρώ, με ισχυρή αντίσταση λίγο πάνω από τα 2,70 ευρώ.

Κινητικότητα και σε Μυτιληναίο (με ιδιαίτερα θετική την ανάλυση της IBG, βλέπει περιθώριο ανόδου έως 100% για τη μετοχή), σε ΜΟΗ μετά την επισημοποίηση (στην ενημέρωση της ΕΘΕ) διανομής συνολικού μερίσματος 0,65 (από 0,50 ευρώ, που είχε εκτιμηθεί αρχικά), σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group κ.α.

Ενδιαφέρον σε μετοχές της "μεσαίας" κατηγορίας, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των MIG, Frigoglass, ANEMOS, Attica Bank, Intrakom αλλά και Fourlis, Πλαστικά Θράκης (με γνώμονα και την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων 2015).

Κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή του Σαράντη, μετά την εντυπωσιακή κίνηση της μετοχής που στα 8,80 ευρώ (στη χθεσινή συνεδρίαση ) καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή 8 (και πλέον) ετών. Με αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ ο Σαράντης, με αυξημένη συναλλακτικότητα και τζίρο (σε διάστημα 12μήνου), είναι άξιον απορίας πώς έχει εξοβελιστεί εκτός των βασικών δεικτών.

Λίγο μετά τις 14:40 είχαν αλλάξει χέρια 45 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 25 εκατ. ευρώ. Το 69% στον τραπεζικό κλάδο, με τον υψηλότερο σχεδόν 7,4 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Δηλαδή περίπου το 1/3 του συνολικού τζίρου σε μόλις μία μετοχή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v