Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «αντεπίθεση» στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 555 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 5% για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha. Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola. Πτώση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Με τις ευρωαγορές σε εμφανή προσπάθεια αντίδρασης, το Χ.Α. υπεραποδίδει. Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά επιχειρείται να «απαντηθεί» το χθεσινό τρομοκρατικό «χτύπημα» στις Βρυξέλλες.

Η επαναφορά του DAX πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων προφανώς διευκολύνει τους αγοραστές στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ελληνική να ακολουθεί σχεδόν αντανακλαστικά.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης περνά στο... πράσινο, μετά τα πρώτα 25' της συνεδρίασης. Με ποσοστό μεταβολής κοντά στο 7%, ο Δείκτης Τραπεζών όχι μόνο επανέρχεται πάνω από τις 40 αλλά «δοκιμάζει» και τις 42 μονάδες, προϋπόθεση απαραίτητη, όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε το θετικό ανοδικό... ξάφνιασμα αφενός στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στην Ευρώπη, αφετέρου -και κυρίως- στην προεξόφληση αυτών που ανέφερε χθες ο Ευ. Τσακαλώτος αλλά και τη νέα αναφορά του Αμερικανού ομολόγου του για το «χρέος και το ΔΝΤ».

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για μία μάλλον μέτριου κόστους προσπάθεια κίνησης του Χ.Α., με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και πρόθυμους αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και δευτερευόντως του Mid Cap.

Η σχεδόν άμεση επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 550-555 μονάδων διευκολύνει την κατάσταση, με αρκετούς επενδυτές να ενεργούν με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2015 (εστιάζοντας στο τέταρτο τρίμηνο). Ενδεικτικές περιπτώσεις ο Μυτιληναίος από τη «μεγάλη» και τα Πλαστικά Θράκης από τη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως ειδικά για τον FT 25 οι 145-146 μονάδες παραμένουν στηρίξεις, με ενδεχόμενη διάσπασή τους να οδηγεί τον δείκτη προς τις 140 μονάδες. Αντίστοιχα, βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις μας είναι οι 151 και οι 154 μονάδες, με τη δεύτερη να υπολογίζεται ως κύρια. Δεδομένου ότι νωρίτερα ο δείκτης αντέδρασε έως τις 153,30 μονάδες -δηλαδή πάνω από την πρώτη, αλλά οριακά χαμηλότερα της κύριας βραχυπρόθεσμης αντίστασης-, θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα για τη συνέχεια.

Θυμίζουμε επίσης πως από την αρχή της Δευτέρας είχε τεθεί ως στόχος -για να έχει ισχύ το ανοδικό σενάριο- η επανάκτηση της περιοχής των 555 μονάδων μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. Με όσα μεσολάβησαν, όμως, το σενάριο αυτό παίρνει μία μικρή παράταση -πιθανότατα μέχρι και σήμερα-, οπότε θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το «κλείσιμο» της συνεδρίασης και ακριβώς πού θα διαμορφωθούν ο Γ.Δ. και ο FT 25.

Από τον τραπεζικό κλάδο ισχυρές οι Alpha Bank και Εθνική, αυξημένες συναλλαγές σε Πειραιώς και Eurobank. Κινητικότητα μετά τις 11:00 στην αγορά Παραγώγων με 1.624 ΣΜΕ της Alpha Bank, 1.839 στην ΕΤΕ, 1.755 στη Eurobank και 2.584 ΣΜΕ στην Πειραιώς.

Ενθαρρυντική ένδειξη το αρχικό ανοδικό άνοιγμα με μικρό χάσμα (από τις 546,47 μονάδες), η συνέχεια προς τις 558,65 μονάδες, με τον ΔΤΡ όπως προαναφέρθηκε να «δοκιμάζει» και τις 42 μονάδες.

Επίσης η κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με σημαντικό το ότι οι πρώτες δύο μετοχές απομακρύνονται από κρίσιμες στηρίξεις, ειδικότερα δε του ΟΤΕ που κυμαίνεται στα 7,29-7,48 ευρώ, με στήριξη τα 7,20 ευρώ.

Λιγοστές πρώτες ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας, μετά τις 11:15, στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «χάλασαν» την αρχική εικόνα των 25 μετοχών (του FT 25) με άνοδο.

Περίπου την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια 20 εκατ. μετοχές, αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v