Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο να αναδεικνύει τη διάθεση αναμονής των επενδυτών για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Χίλτον. Ανοδικά οι τράπεζες, πιέσεις στην Alpha. Απώλειες και για ΟΤΕ. Ξεχωρίζει ο τίτλος του ΟΛΠ.

Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης-θρίλερ με τους δανειστές, το ΧΑ κινείται πέριξ των 560 μονάδων.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις 15:00 (στο Hilton) και οι όποιες κινήσεις τους περιορίζονται σε στενό εύρος και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα για τα νεότερα από την Αθήνα ενδιαφέρονται και οι παράγοντες που στη Σύνοδο του ΔΝΤ θα αποφασίσουν εάν και πώς θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα του "ελληνικού χρέους". Είναι κοινή εκτίμηση πως ανάλογα με την κατάληξη των συνομιλιών πριν την Παρασκευή 15 Απριλίου, το "θέμα του χρέους" θα απασχολήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη Σύνοδο. Είναι προφανές πως το ευκταίο σενάριο για το ΧΑ είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας (έστω... ημιτελούς, χωρίς το ΔΝΤ), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το χρηματιστήριο.

Το επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, η εκ νέου δοκιμασία των 560 μονάδων σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποτυπώνει το κλίμα στα πρώτα 35'-45' της συνεδρίασης.

Από νωρίτερα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι βασικοί δείκτες υποχωρούσαν στο κόκκινο, με τον DAX να επιστρέφει προς τις 9.550 μονάδες, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα του ορίου ασφαλείας.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρή αντίδραση έως τις 562,32 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη που γρήγορα διολίσθησε προς τις 559,03, συνέπεια των περιορισμένων πωλήσεων που ενεργοποιήθηκαν στη μετοχή της Alpha Bank και της ήπιας διόρθωσης της Coca Cola προς τα 17,67 ευρώ.

Δεδομένου ότι η επανέναρξη των συνομιλιών έχει αναγγελθεί για τις 15:00, η στασιμότητα και αναμονή που κυριαρχεί θεωρείται εύλογη, καθώς η διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου ή προεξόφλησης πέραν των 565 μονάδων παραμένει περιορισμένη.

Ετσι για τη συνέχεια, μέχρι τις 13:00-13:30 δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές διαφοροποιήσεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με πιθανότατη τη συσσώρευση δυνάμεων πέριξ των 155 μονάδων (για τον FT 25) και στο εύρος των 41-43 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών.

Σε χαμηλά επίπεδα συναλλαγές και τζίρος, με το 73% στις τράπεζες που σταδιακά μετά τις 11:10 "γύρισαν" και πάλι ανοδικά.

Από το 0,231 προς το 0,241 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, η πρώτη από τις 4 συστημικές που επανήλθε σε θετικό πρόσημο, για να ακολουθήσουν Πειραιώς από το 0,206 προς το 0,212 και Eurobank από το 0,73 στο 0,74 ευρώ. Τελευταία επανήλθε στο 1,79 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Ωστόσο ο τζίρος παραμένει χαμηλός, κάτω και από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας (που ήταν λιγότερος κατά περίπου 30,3% σε σχέση με την προ-προηγούμενη), ενδεικτικός της επενδυτικής στάσης.

Ομως η ανοδική επαναφορά του ΔΤΡ σε θετικό πρόσημο είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση λίγων traders σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε μία τέτοια αγορά μπορεί μετοχές με διαμορφωμένη (ή υπό διαμόρφωση) ανοδική τάση να επιχειρηθεί να συνεχίσουν υψηλότερα.

Τουλάχιστον από μία ομάδα blue chips φαίνεται πως υπάρχουν εντολές αγοράς, όπως για παράδειγμα στα FF Group, που επανέρχεται πάνω από τα 18 ευρώ (τιμές που είχε στις αρχές Μαρτίου), στον ΟΛΠ που νωρίτερα έπιασε τα 11,88 ευρώ (τιμή που είχε στις αρχές Φεβρουαρίου), στη ΜΕΤΚΑ που έφτασε έως τα 6,65 ευρώ (τιμή που είχε στις 18 Μαρτίου ) κ.ο.κ.

Συντήρηση δυνάμεων αλλά και επιλεκτικές κινήσεις σε κατά τι υψηλότερες τιμές σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, ενόσω ο τραπεζικός κλάδος παραμένει μεταξύ...φθοράς και αφθαρσίας και όσο τα νεότερα από τη διαπραγμάτευση δεν φέρνουν τη συμφωνία.

Από τις μετοχές-εισηγμένων που και λόγω διαπραγμάτευσης έχουν προσελκύσει τελευταία ενδιαφέρον, η μετοχή του ΟΛΠ στα 11,70 ευρώ με εβδομαδιαία κέρδη 2,63% και 1,04% σε διάστημα μηνός, της ΕΥΔΑΠ στα 4,28 ευρώ με 0,47% και 1,46% αντίστοιχα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πλην MIG και δευτερευόντως Fourlis, Πλαστικών Θράκης και ΥΓΕΙΑ, πλήρης άπνοια, με ενδεικτικό το γεγονός πως στις 11:20 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής/ανοίγματος στις μετοχές των ΕΥΑΘ και ΟΛΘ. Την ίδια ώρα, χωρίς καν πράξη ήταν άλλες 6 μετοχές του δείκτη Mid Cap.

Ενδιαφέρον κυρίως για τη MIG, που στο 0,148 ευρώ σημειώνει απόδοση 30,97% σε διάστημα εβδομάδας και 64,44% σε μέτρηση μηνός.

Στα 12,2 εκατ. οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια, στα μόλις 4,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v