Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δίχτυ προστασίας άπλωσαν Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ

Βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 4,6%. Ωστόσο, η «επιστράτευση» των OTE, OΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και της Coca Cola απέτρεψαν τα χειρότερα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά μόλις 0,8%. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,10%) σε πρώτη φάση, καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος του 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δικαιώνοντας το προσωνύμιο "μπαλαντέρ" της Αγοράς και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,47%), στην εξέλιξη της συνεδρίασης, ήταν οι Δεικτοβαρείς μετοχές που έσωσαν τα όποια προσχήματα, έχοντας σχετικές, καθυστερημένες βοήθειες από ΔΕΗ (+1,05%), Motor Oil (+2,51%) και ΟΤΕ (+1,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και Motor Oil και πολύ κοντά σε αυτό η μετοχή της ΔΕΗ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι το σύνολο των αναλυτών, εγχώριων και ξένων, ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, όσον αφορά την σημερινή, τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη συνεδρίαση (αθροιστικές απώλειες 2,28%), όμως οι εν δυνάμει πωλητές επέλεξαν να μην κινηθούν ιδιαίτερα επιθετικά, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι ελάχιστοι αγοραστές θα εξελίσσονταν σε "σπάνιο είδος", δυσκολεύοντας σε υπερθετικό βαθμό το "έργο", όσων έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις, περιμένοντας ακόμα χειρότερες ημέρες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, με τους οποίους επικοινώνησαν τμήματα ανάλυσης Ιδιωτικών ΑΧΕ, η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, αν αυτή επιτευχθεί, θα περάσει από πολλά ακόμα δύσκολα στάδια, ενώ στο βάθος "καραδοκεί" και ένα τέταρτο μνημόνιο με ακόμα δυσκολότερους όρους!

Αυτό το τελευταίο δείχνει να "φοβάται" και η Αγορά ομολόγων, η οποία "έσπρωξε" ακόμα ψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 2ετες 12,36% (είχε αναρριχηθεί έως και 12,85%), 5ετες 10,9% και 10ετες 9,36%.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, στο Χ.Α. δεν είναι μακριά από το να επιστρέψουν τα "φαντάσματα" με σκηνικό ρήξης, ή τουλάχιστον έντασης, με τους Δανειστές, ενώ την ίδια ώρα όλο και εφιαλτικότερες προτάσεις για αύξηση φόρων έρχονται στο προσκήνιο, όταν παραμένει μηδενική η διάθεση μείωσης του Κρατικού κόστους και του "υδροκέφαλου" Δημόσιου Τομέα.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλιού παράγοντα της Αγοράς, ο οποίος ερωτηθείς από την στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως: "ακόμα δεν έχουμε διαβάσει προτάσεις περικοπής δαπανών, σε μία Χώρα που η σπατάλη στο Δημόσιο, μετά από 6 χρόνια μνημόνιο, παραμένει τεράστια".

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πίεση από πλευράς Θεσμών θα συνεχιστεί, με απώτερο σκοπό η Κυβέρνηση να "σβήσει" και τις τελευταίες "κόκκινες" γραμμές που έχουν απομείνει, ενώ οι τελευταίες κινήσεις - μονομερείς ενέργειες, δεν ακούστηκαν "εύηχα" στην πλευρά των Δανειστών, με τους τελευταίους να μην βιάζονται καθώς γνωρίζουν πως μέχρι το 2022 τα χρεολύσια για την Ελλάδα είναι σχετικά μικρά.

Σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές, η απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, τόσο το Φορολογικό όσο και το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα φέρει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά και δεύτερες σκέψεις σε ξένους διαχειριστές, πως φοβούνται κλιμάκωση της, μέχρι στιγμής "βουβής" έντασης και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε νεώτερες στρατηγικές, ανάλογα των μοντέλων και των πληροφοριών που διαθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και μετά, η πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση παίρνει σαφώς δυσκολότερο χαρακτήρα και κάθε "εισαγόμενη" δήλωση μπορεί να δημιουργήσει κλίμα και διαθέσεις, όμως παρά την σημαντική απομάκρυνση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ξεκίνησε το πρώτο κύμα καθοδικής εκτόνωσης.

Παρά το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσε, μόλις, δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 8,68% και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι σε περίπτωση υποτροπής του επιφυλακτικού κλίματος, οι Τραπεζικοί τίτλοι είναι "έτοιμοι" να κινηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν σήμερα αναδύθηκαν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των τελικών δημοπρασιών και ανεξαρτήτως του τελικού κλεισίματος, έκαναν την εμφάνισή τους τιμές πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ή και χαμηλότερα, σαφέστατη ένδειξη ότι οι πωλήσεις στο Τραπεζικό ταμπλό δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι πωλητές θα κάνουν εντονότερη την παρουσία τους, σε "πρώτη ευκαιρία" (!)

Πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της Eurobank, όπου το "project price" έφθασε μέχρι τα 0,565 ευρώ (-20,3%), ενώ ο τίτλος στις 17.00 βρισκόταν στα 0,6530 ευρώ (-7,9%), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί και δεύτερο "ΑΜΕΜ"!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-4,63%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 37,54 μονάδες (-6,03%), η μετοχή της Alpha Bank (-1,16%) μέχρι τα 1,66 ευρώ (-4,05%), της Εθνικής (-5,25%) μέχρι τα 0,216 ευρώ (-5,68%), της Eurobank (-8,60%) μέχρι τα 0,646 ευρώ (-8,89%) και της Πειραιώς (-6,25%) μέχρι τα 0,175 ευρώ (-8,85%).

Μάλλον βραχύβια αποδείχθηκε η πρόσφατη ανοδική αντίδραση της Αττικής (-11,85%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό και στην μετοχή της Alpha Bank, που συνεχίζει να επιδεικνύει σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, τουλάχιστον όσον συντηρεί τα 1,67 ευρώ που είναι κύρια στήριξη. Μία κατοχύρωση του 1,67 μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της πτωτικής τάσης. Τα 1,75 είναι κοντινή μας αντίσταση, με επόμενη τα 1,82 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "το ΔΝΤ θέλει οι Ευρωπαίοι Εταίροι της Ελλάδας να δώσουν στην Ελληνική Κυβέρνηση μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το οποίο φαίνεται 'εξαιρετικά μη βιώσιμο", σύμφωνα με προσχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ που έχει δει το Reuters. Το ΔΝΤ προβλέπει στο μνημόνιο ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Στο κείμενο σημειώνεται πως τα νούμερα αυτά αντανακλούν μεταρρυθμιστική κόπωση, μετά από πέντε χρόνια προσαρμογών και τις κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, "η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να τροποποίηση την υφιστάμενη νομοθεσία για να επιτρέψει την πώληση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων από μη Τραπεζικές οντότητες άμεσα και ελεύθερα", σημειώνεται στο προσχέδιο. Η νομοθεσία για αυτά τα μέτρα πρέπει να περάσει πριν από το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, προσθέτει το ΔΝΤ.

"Η αξιολόγηση των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για να εκταμιευθεί η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη Χώρα συνεχίζεται, όμως η διαδικασία υπήρξε δύσκολη", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, "η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ αδύναμη", ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίδα του είναι η διαδικασία Αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η Κυβέρνηση να μπορέσει να αρχίσει να συζητά την ελάφρυνση χρέους με τους Δανειστές της. Όπως σημείωσε, "η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει ομόλογα τον Ιούλιο και η Χώρα θα χρειαστεί βοήθεια σε αυτό".

"Η Αθήνα αψηφά και πάλι τους Δανειστές με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακοινώνει ότι θα καταθέσει την προσεχή Δευτέρα δύο νομοσχέδια, χωρίς όμως αυτά να έχουν επικυρωθεί από τους Πιστωτές", γράφει η εφημερίδα "Le Figaro", επισημαίνοντας ότι, "για μία ακόμη φορά ο πόλεμος έχει κηρυχθεί".

"Η Ελληνική κρίση χρέους σε αέναη επανάληψη. Η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, οι Δανειστές αντιδρούν με αδιαλλαξία. Την Ευρώπη περιμένει ένα καυτό Καλοκαίρι", γράφει η "Süddeutsche Zeitung".

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν άφησε να εννοηθεί, σήμερα, ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των Ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς.

"Η Αθήνα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας", υπογράμμισε, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "με τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση θα ξεκινήσει το εγχείρημα αποτελεσματικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παράτασης στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Ελληνικού προγράμματος. Όπως προέκυψε από χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η απόσταση που χωρίζει Κυβέρνηση και Θεσμούς στο θέμα των "κόκκινων" δανείων παραμένει μεγάλη. Η μόνη εξαίρεση που συζητούν οι Θεσμοί είναι για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτα Νοικοκυριά. Για αυτά αποδέχονται να υπάρξει επέκταση της προστασίας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η Κυβέρνηση θέλει διετή, ή τριετή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το νέο πλαίσιο διαχείρισης "κόκκινων" δανείων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, ενώ η αρχική στόχευση ήταν το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου να έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, ώστε να ξεκινήσει ο τριμηνιαίος έλεγχος των αποδόσεων διαχείρισης των Τραπεζών".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΔΝΤ πέρυσι ο Ελληνικός προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και όχι με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% (έως και 0,4% στην καλύτερη περίπτωση) που αναμένει η Κυβέρνηση. Από τα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει, παράλληλα, ότι το 2015 τα έσοδα του προϋπολογισμού, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχώρησαν στο 45,8% έναντι 46% το 2014 και οι δαπάνες αυξήθηκαν οριακά στο 50% του ΑΕΠ από 49,9%. Το Δημόσιο χρέος παρέμεινε αμετάβλητο στο εφιαλτικό επίπεδο του 178,4% του ΑΕΠ το 2015, όσο δηλαδή ήταν και στο τέλος του 2014.

Από την άλλη, το Ταμείο επισημαίνει πως "ο εκλογικός κύκλος, ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων, ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά Χωρών, περιλαμβανομένων Ανεπτυγμένων Οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), Αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και Αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)".

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και σε θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ο πρώτος λόγος ασφαλώς και ανήκει στον τίτλο της ΕΕΕ. Παραμένει ισχυρή τόσο η ζώνη αντίστασης των 18,40 - 18,64 ευρώ, όσο και η ζώνη στήριξης των 17,68 - 17,47 ευρώ.

Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, ο οποίος έχει δώσει αγοραστικό σήμα, το "stop" για "long" είναι στα 6,08 ευρώ, με τα 6,22 ευρώ να είναι η πρώτη στήριξη. Τα 6,44 ευρώ είναι το "make or break" που διάσπαση θα του δώσει και ανοδική τάση με επόμενο στόχο τα 7,14 και ενδιάμεσο τα 6,80 ευρώ. Από την άλλη διάσπαση των 6,08 μπορεί να μας δώσει τα 5,78 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την μετοχή του ΟΠΑΠ αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας των 6,47 ευρώ (+2,37%).

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το κλείσιμο χαμηλότερα των 548 μονάδων θα επιδεινώσει σημαντικά την εικόνα, ενώ παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 580 - 585 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 559,03, 588,74 και 613,38 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 522,98 - 524,24 μονάδες.

Ο FTSE25 (-0,93%) για να δώσει "Intraday" αγορά χρειάζεται κατοχύρωση των 155 μονάδων. Χάθηκαν οι στηρίξεις στις 150 και 149 μονάδες και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (544 μονάδες).

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η σχετική συναλλακτική αφύπνιση για το Γαλαξίδι (-19,68%) και η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+7,06%), αλλά σήμερα κυριάρχησαν οι "ανοιχτές" εντολές αγορών, με το "bid" των αγοραστών να παραμένει χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Το διάγραμμα της μετοχής του Ιασώ από την αρχή του έτους

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει το νέο Φορολογικό και Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχει πρότερη έγκρισή του από τους Θεσμούς, μπορεί να καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της, αλλά ως διαπραγματευτική τακτική είναι υψηλού ρίσκου" τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το ρίσκο δεν έχει βέβαια να κάνει με το "Grexit", το οποίο άλλωστε στους κόλπους της ΕΕ και μέχρι τις 23 Ιουνίου θεωρείται ως απαγορευμένη λέξη, στην τρέχουσα φάση, αλλά με τη μετάθεση της οιασδήποτε συμφωνίας για αργότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας για την "Χειμαζόμενη" Ελληνική Οικονομία, αύξηση του κινδύνου του "Grexit" και ενίσχυση της όποιας πιθανότητας υπογραφής νέου μνημονίου.

Με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις να παραμένουν ανησυχητικές και χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το "Brexit", γίνεται προφανές ότι η συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί χθες, αντί για αύριο.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, σε σημείωμά του αναφέρει ότι το Ελληνικό χρέος είναι πολύ πιθανά μη βιώσιμο, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016, προβλέποντας πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2017 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 (συμφωνία στο μνημόνιο για 3,5% του ΑΕΠ το 2018), με τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη να αναθεωρείται προς τα κάτω στο +1,25%.

Επιπρόσθετα το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση -1% για το 2016 και αύξηση της ανεργίας στο 25,2%.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο με βάση τα παραπάνω και τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στις διαπραγματεύσεις, κινείται καθοδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του (σωρευτικές απώλειες -2,3%), με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα να υποχωρεί (-8,6% στα €43,5 δισ. μέχρι στιγμής την τρέχουσα εβδομάδα) και την εικόνα των Κρατικών χρεογράφων να παραπέμπει σε αύξηση της αβεβαιότητας μετά και τις σημερινές εξελίξεις.

Στο Εξωτερικό, οι Αγορές επικρότησαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας (αύξηση των εξαγωγών κατά 11,5% το Μάρτιο), παρά τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία.

"Το ενδιαφέρον των επενδυτών, πλην βεβαίως της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) που θα έχει χρώμα Ελλάδας, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, θα εστιασθεί στη συνάντηση των Πετρελαιοπαραγωγών στη Ντόχα στις 17/4 (το Πετρέλαιο έχει ενισχυθεί βάσει εκτιμήσεων για απόφαση διατήρησης της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα), στα μακροοικονομικά στοιχεία (πληθωρισμός Ευρωζώνη & ΗΠΑ στις 14/4, ΑΕΠ Κίνας στις 15/4) και στα εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μηνου του 2016 στις ΗΠΑ, τα οποία ξεκίνησαν και επίσημα με αυτά της Alcoa.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (οι Αγορές της Νότιας Κορέας παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω Εθνικής εορτής). Τα μεγαλύτερα κέρδη για Hang Seng (+3,19%) και Nikkei (+2,84%).

Το θετικό κλίμα έδειξε να μεταφέρεται και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE.
Μικρές πιέσεις για Ευρώ και Χρυσό, οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο που κινείται σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Στην περίπτωση του "μαύρου χρυσού", ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi επιχείρησε να μετριάσει τις προσδοκίες για μια συμφωνία στη συνάντηση των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, αυτό το Σαββατοκύριακο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν εξετάζεται η μείωση της παραγωγής.

"Η Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου θα είναι χαμηλότερη απ' όσο προβλεπόταν προηγουμένως για το 2016, καθώς επιβραδύνεται η κατανάλωση, αυξάνοντας έτσι την υπερβάλλουσα προσφορά στην Αγορά φέτος", σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, που μείωσε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό αύξησης της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως, αναφέροντας πως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, καλύτερες του αναμενόμενου ήταν οι εμπορικές επιδόσεις της Κίνας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι Εξαγωγές του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 11,5% (σε όρους δολαρίου) σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον Ιούλιο και την μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι Εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν, κατά 7,6% (σε όρους δολαρίου) αλλά η πτώση ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε ο όγκος των εισαγωγών Εμπορευμάτων.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των Εξαγωγών κατά 2,5% και μείωση των Εισαγωγών κατά 10,2%. Το Εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα $29,86 δισ, έναντι προβλέψεων για $30,85 δισ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, έναντι πτώση 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι αύξησης 1,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του Ιανουαρίου, σε αύξηση 1,9% από 2,1% προηγουμένως σε μηνιαία βάση, και σε 2,9% από 2,8% προηγουμένως σε ετήσια βάση.

"Η ισχυρή ανάπτυξη και το επίπεδο - ρεκόρ της απασχόλησης θα δώσουν τη δυνατότητα στη Γερμανία να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο, παρά την αύξηση των Κρατικών δαπανών κατά 5% ετησίως", σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το χρέος των Κρατών της ΕΕ πρέπει να είναι έως και 60% του ΑΕΠ, έναν κανόνα τον οποίον παραβιάζουν εδώ και χρόνια τόσο η Γερμανία όσο και άλλες Χώρες. Ωστόσο, το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο προβλέπει πως το Δημόσιο χρέος της Χώρας θα υποχωρήσει στο 59,5% του ΑΕΠ το 2020. Πέρυσι το Βερολίνο ανέμενε το Κρατικό χρέος να μειωθεί κάτω του ορίου του 60% το 2023.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο νέα κρίσης κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα δράσεις για να διασφαλιστεί η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στην εξαμηνιαία έκθεση, το Ταμείο υποστηρίζει πως τα ρίσκα έχουν αυξηθεί, καθώς επιβραδύνεται η Ανάπτυξη, οι τιμές των Εμπορευμάτων παραμένουν αδύναμες και συνεχίζονται οι ανησυχίες για την Οικονομία της Κίνας. Ζητά άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Τραπεζών της Ευρωζώνης, το ένα τρίτο των οποίων αντιμετωπίζουν "σημαντικές προκλήσεις" στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

H Fitch προειδοποίει για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες Ιταλικές Τράπεζες, λόγω των τελευταίων προσπαθειών της Ιταλικής Κυβέρνησης να στηρίξουν τον Τραπεζικό Τομέα της Χώρας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σκαρφαλώσει στα 360 δισ ευρώ. Ένα νέο Ταμείο στήριξης των Τραπεζών με το όνομα "Atlante" και συμμετοχή των μεγάλων Ιταλικών Τραπεζών θα αγοράζει μετοχές και μη εξυπηρετούμενα δάνεια άλλων Τραπεζών. H "Ιntesa Sanpaolo" και η "Unicredit" θα συμμετέχουν με ένα δισ. ευρώ, στην χρηματοδότηση του Ταμείου.

Κατά την εκτίμηση της Fitch, το προφίλ των μεγάλων Τραπεζών θα αποδυναμωθεί και οι αξιολογήσεις μπορεί να δεχθούν νέα πίεση, αν κληθούν να συνεχίσουν να προσφέρουν έκτακτη στήριξη στον Τραπεζικό Τομέα. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει συγκεκριμένα αναφορά στο outlook των "Ιntesa Sanpaolo" και "Unicredit", προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Fed θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων το 2016" εκτιμά η Fitch, η οποία επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "ΑΑΑ" της πιστοληπτικής ικανότητας. Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι προοπτικές για το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία αξιολόγηση, αλλά παραμένουν εντός του περιθωρίου μιας αξιολόγησης "ΑΑΑ". To 2016 και το 2017 η Αμερικάνικη Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%, χαμηλότερα από ότι προέβλεπε προηγουμένως ο διεθνής οίκος.

Από την άλλη, το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 0,3% τον περασμένο μήνα. Τον Φεβρουάριο είχαν παραμείνει αμετάβλητες. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,1%.

Η "Peabody Energy Corp", η μεγαλύτερη Ιδιωτική εταιρεία παραγωγής Άνθρακα στον Κόσμο, κατέθεσε σήμερα αίτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για πτώχευση στον απόηχο της απότομης πτώσης στις τιμές Άνθρακα. Οι χαμηλές τιμές δεν της επέτρεψαν να εξυπηρετήσει μια πρόσφατη επέκταση στην Αυστραλία. Η αίτηση, που κατατέθηκε εθελοντικά, αφορά την πλειονότητα των Αμερικανικών μονάδων της, ενώ αντιθέτως οι δραστηριότητές της στην Αυστραλία θα συνεχιστούν κανονικά. Η εταιρεία τοποθέτησε και τα περιουσιακά της στοιχεία και τις επισφάλειες σε ένα εύρος 10 με 50 δισ. δολαρίων. Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της αίτησης, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της "Peabody".

"Ένα ερώτημα $147 δισ για τις Τράπεζες είναι το αν οι εταιρείες Ενέργειας θα αγγίξουν τα πιστωτικά τους όρια. Όταν οι μεγάλες Τράπεζες αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα τεράστια αυτά δάνεια που δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και για τα οποία οι επενδυτές δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι πρόσφατα. Αυτά τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί ώστε να δοθούν στις εταιρείες Ενέργειας, ωστόσο οι τελευταίες δεν τα έχουν ακόμη αξιοποιήσει". Η "Wall Street Journal" αναφέρει πως "κατά τους τελευταίους μήνες, οι Τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη δισεκατομμύρια προκειμένου να καλύψουν πιθανές απώλειες από δάνεια που συνδέονται με την Ενέργεια, μια τάση που μάλλον θα συνεχιστεί. Τα μη χρηματοδοτημένα δάνεια συνολικού ύψους $147 δισ έχουν αποκαλυφθεί από τις 10 μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays. Στις τέσσερις μεγαλύτερες από αυτές (JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo) αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.

Βαθύτερη ύφεση από το 2015, στο -1% ίσως και λίγο χειρότερη και υψηλότερη ανεργία στο 25,2% αναμένει για τη φετινή χρονιά το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η περαιτέρω ενίσχυση στον Τουρισμό θα είναι μικρή, ενώ θα παρατηρηθεί κάμψη στη Μεταποίηση. Εκτιμά μηδενικό πληθωρισμό, ή μικρή πτώση τιμών για το τρέχον έτος.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Folli Follie, στα 21 από 21,5 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο. Όπως αναφέρει, παρά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη της εταιρείας, μειώνει το στόχο λόγω μεγαλύτερου discount από την έκθεση του ομίλου σε Χώρες με αυξημένες μακροοικονομικές ανησυχίες (Ελλάδα, Κίνα).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 555,56 (+0,38%) και 542,33 μονάδων (-2,01%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 548,93 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 548,83 μονάδες με απώλειες 0,83%).

Ο τζίρος, πάντα χαμηλός, στα 44,1 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή για την ΦΦΓΚΡΠ. Alpha Bank και Εθνική, απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ για 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη. Αυξημένος ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.120 συμβόλαια).

Στα 5.959 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.362, 4.335 για τον Απρίλιο, 4.026 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 149) κινήθηκε μεταξύ 146,5 και 152,25 μονάδων, κλείνοντας με premium 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Intralot, 8.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (663), Alpha Bank (6.173), Eurobank (6.687), Πειραιώς (19.107), Εθνική (21.761), MIG (3.170), ΟΤΕ (537), ΓΕΚ (101), ΟΠΑΠ (261).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 46%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 155 δικαιώματα (121 αγοράς και 34 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v