Ρέγκλινγκ: Δύσκολη η διαδικασία αξιολόγησης

Η διαδικασία συνεχίζεται, όμως δεν είναι εύκολη και εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. «Πολύ αδύναμη» η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όμως υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορούμε να κλείσουμε σε 4 εβδομάδες.

Ρέγκλινγκ: Δύσκολη η διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για να εκταμιευθεί η περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη χώρα συνεχίζεται, όμως η διαδικασία υπήρξε δύσκολη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε, όμως δεν είναι εύκολο. Εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά θεμάτων», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι "πολύ αδύναμη", ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίδα του είναι η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να αρχίσει να συζητά την ελάφρυνση χρέους με τους δανειστές της. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει ομόλογα τον Ιούλιο και η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια σε αυτό.

Ρεαλιστικό να περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των επόμενων 4 εβδομάδων

Ξεχωριστά, μιλώντας στην Wall Street Journal, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Ο επικεφαλής του ESM υποβάθμισε τη σημασία των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αντιμετωπίζουμε πολιτικά δύσκολα θέματα, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η φορολογική μεταρρύθμιση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες, είναι τεχνικά και πολιτικά δύσκολα ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όμως νομίζω πως δεν είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε πως εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων θα ολοκληρωθούν», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος, όμως, υποβάθμισε και την έκταση της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα. Ερωτηθείς αν μια συμφωνία για το χρέος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η επιλογή αυτή είναι πιθανή, προειδοποίησε όμως πως «καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα αν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους, ή πόση ελάφρυνση χρειάζεται, είναι πολύ δύσκολο τώρα να δοθεί ξεκάθαρη ένδειξη ως προς το που θα 'κάτσει η ζυγαριά' τότε».

Όπως επισήμανε, οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους θα επικεντρωθούν γύρω από το reprofiling του χρέους –την παράταση της λήξεως των ομολόγων και της αποπληρωμής των τόκων. Αν και αυτό δεν θα μειώσει το ύψος του χρέους, ωστόσο θα βελτιώσει αμέσως την ικανότητα της Αθήνας να το αποπληρώσει.

Άλλη επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να είναι η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερα όταν η οικονομία της τα πηγαίνει καλύτερα, και λιγότερα όταν τα πηγαίνει χειρότερα.

Πρόσθεσε πως το ύψος της ελάφρυνσης χρέους θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, όπως αυτές θα εκτιμηθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, και οι οποίες θα επηρεαστούν τόσο από παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης (όπως ο προϋπολογισμός της χώρας), όσο και από παράγοντες που δεν ελέγχει η κυβέρνηση (όπως το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων).

Ο κ. Ρέγκλινγκ, πάντως, δήλωσε πως αν η χώρα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορέσει να «βγει» και πάλι στις διεθνείς αγορές, το 2017.

Σε ότι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, για τους οποίους διαφωνούν ΔΝΤ και ΕΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι συμφωνημένοι στόχοι δεν θα αλλάξουν. «Μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες για την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων –αυτό είναι μέρος των συζητήσεων- όμως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής τον περασμένο Ιούλιο και δεν νομίζω πως αυτό θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση, ο επικεφαλής του ESM είπε πως, αν και η Ελλάδα επηρεάζεται από την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές. Πρόσθεσε πως ενώ η βοήθεια που λαμβάνει η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τα δάνεια που λαμβάνει από τους πιστωτές είναι εγγυημένα μόνο αν η χώρα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμο δρόμο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Όλοι προσέχουμε πολύ να μην μπλέξουμε τα δύο», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v