ΧΑ: Ηπιες απώλειες με… γερμανική βοήθεια

«Ανιχνευτικές» οι πωλήσεις μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Οι δηλώσεις Σόιμπλε «μάζεψαν» ακόμα περισσότερο τις απώλειες του ΓΔ. Παραμένει ενεργό το πλαγιοκαθοδικό σενάριο. Η προσοχή σε ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και τράπεζες.

Την παύση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν τις 02.00 ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και το Σαββατοκύριακο προέβλεπε επίτευξη συμφωνίας έως τα χαράματα της Δευτέρας, διευκρινίζοντας ότι οι Επικεφαλής των Δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τελειώσει η συμφωνία και να υπάρξει, όπως είπε, "Staff Level Agreement" λίγο πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. 

Σε αντίθεση με την επικείμενη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η είδηση αυτή έφερε τις πρώτες, απόλυτα ανιχνευτικές, πωλήσεις στο ταμπλώ του Χ.Α., αλλά και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων, σε ακόμα πιο απαγορευτικά επίπεδα, ιδιαίτερα στην κοντινή λήξη: 2ετια 11,15%, 5ετια 9,93% και 10ετια 9,11%.

Από την χθεσινή, μεταμεσονύκτια, δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και μετά, αρκετές ήταν οι δηλώσεις που ακολούθησαν, όμως καμία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικά ενισχυτική για την ψυχολογία των λίγων αγοραστών.

"Οι Επικεφαλής των Θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν, μετά την Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού κύκλου διαβουλεύσεων με τους Δανειστές.

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σημείωσε: "Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ".

"Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος έως το Ορθόδοξο Πάσχα", δήλωσε Υψηλόβαθμο Στέλεχος της Γερμανικής Κυβέρνησης, επισημαίνοντας (σύμφωνα με το Reuters, ότι "ποντάρει σε γρήγορη λύση για τα εκκρεμή ζητήματα της Αξιολόγησης τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας πάντως ότι όλες οι Πλευρές θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς". Αναφορικά με το χρέος, υπογράμμισε ότι "μέτρα για το Ελληνικό χρέος μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Αξιολόγησης".

Θετικά ωστόσο λειτούργησε για την αγορά η συνέντευξη Σόιμπλε. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εμμένει στη θέση πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αλλά δήλωσε πως συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του Απριλίου. 

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και παρά την "νηοπομπή" αισιόδοξων εκτιμήσεων ότι η τελική συμφωνία είναι θέμα ωρών, η στήλη είχε επισημάνει ότι "όλα τα σενάρια δείχνουν να βρίσκονται επάνω στο τραπέζι και ήδη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν προχωρήσει σε 'ασκήσεις επί χάρτου', για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το ένα πιθανό σενάριο θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, με μία 'ημιτελή' συμφωνία η οποία, στο καλύτερο σενάριο, θα φέρει ένα απόλυτα βραχύβιο ράλι στην Αγορά, όμως η δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας και των μέτρων τα οποία θα την συνοδεύουν, θα επαναφέρουν δριμύτερη την επιφυλακτικότητα στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Από την άλλη, σύμφωνα με τους παίκτες που θεωρούνται περισσότερο 'διορατικοί', δεν μπορεί να αποκλειστεί (αν δεν είναι το πλέον πιθανό) το σενάριο που θέλει παράταση των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων, αλλά και μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο".

Οι αισιόδοξοι ποντάρουν σε έγκαιρη συμφωνία για την αξιολόγηση και έναρξη συζητήσεων για το χρέος.

Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, έφεραν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), παρά την σχετική ένταση της πρώτης ώρας, στην συνέχεια "κατέβασε στροφές", δίνοντας την ευκαιρία στους ελάχιστους αγοραστές να τραβήξουν από τα χαμηλά ημέρας τις Τραπεζικές μετοχές και παίρνοντας κάποιες πρωτοβουλίες στον ΟΠΑΠ (+0,96%) με βοήθειες από Grivalia (+1,85%), Lamda Development (+3,36%) και ΕΧΑΕ (+1,01%), τράβηξαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα πρωινά χαμηλά, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν ήταν δείγμα εκτόνωσης των πιέσεων και ότι οι πωλητές δεν θα κάνουν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους, σε πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Άλλωστε ένα ανεξέλεγκτο κύμα πωλήσεων, κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα βύθιζε δείκτες και αποτιμήσεις και θα έκανε πολλαπλώς δυσκολότερο το έργο όσων πήραν την απόφαση να μην περιμένουν, άλλο, τις εξελίξεις και να προχωρήσουν σε δραστική μείωση θέσεων.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις και δημοσιεύματα, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει σκηνικό ρήξης μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, όμως οι προθεσμίες συνεχίσουν να βγαίνουν εκτός ορίων και οι Δανειστές σε καμία των περιπτώσεων δεν δείχνουν να βιάζονται, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την ήδη "ταλαιπωρημένη" Ελληνική Οικονομία.

Από την άλλη, είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι Αγορές δεν διαθέτουν την απεριόριστη υπομονή και όσο περισσότερο έχει διαρκέσει μία φάση συσσώρευσης, τόσο πιο έντονο είναι το κύμα εκτόνωσης και αυτός ο κίνδυνος είναι "επί θύραις" στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, πλησιάζουν τα μισά του τρέχοντος μηνός και όχι μόνο τα θέματα που αφορούν την Αξιολόγηση παραμένουν, επί το πλείστον, ανοιχτά, αλλά τόσο οι Επιχειρηματίες, όσο και οι Επενδυτές, έχουν απόλυτη άγνοια για το Φορολογικό και Ασφαλιστικό πλαίσιο αλλά και για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αύξηση των εσόδων, εξέλιξη που σαφώς και δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, αλλά και την λήψη σταθερών αποφάσεων και επενδυτικών πλάνων.

Τα παραπάνω καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο σαν το πλέον επικρατέστερο. Στους εν δυνάμει πωλητές θα συνεχίσουν να προστίθενται και οι λιγότερο "υπομονετικοί" από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι τάξεις των οποίων θα πυκνώνουν μέρα με την ημέρα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τρέχουσες αποτιμήσεις, με δεδομένο ότι οι λίγοι αγοραστές θα τραβηχτούν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, σε νέας επιδείνωσης του κλίματος.

Από το ταμπλώ του FTSE25 ασφαλώς και ξεχώρισε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ (+1,67%), όμως δεν χωρά αμφιβολία ότι τις μεγαλύτερες βοήθειες για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τις έδωσε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, ο οποίος έχει δώσει αγοραστικό σήμα, το "stop" για "long" είναι στα 6,08 ευρώ, με τα 6,22 ευρώ να είναι η πρώτη στήριξη. Τα 6,44 ευρώ είναι το "make or break" που διάσπαση θα του δώσει και ανοδική τάση με επόμενο στόχο τα 7,14 και ενδιάμεσο τα 6,80 ευρώ. Από την άλλη διάσπαση των 6,08 μπορεί να μας δώσει τα 5,78 ευρώ.

Όσον αφορά τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, αυτοί σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθούν στο Τραπεζικό ταμπλώ, με τις τέσσερις Δεικτοβαρείς μετοχές να ξεκινούν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" και να συνεχίζουν με κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μέχρι το "κουδούνι" της λήξης.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο Τραπεζικός δείκτης (-4,24%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 38,88 μονάδες (-6,81%), η μετοχή της Alpha Bank (-2,81%) μέχρι τα 1,67 ευρώ (-6,18%), της Εθνικής (-5,76%) μέχρι τα 0,225 ευρώ (-7,41%), της Eurobank (-4,58%) μέχρι τα 0,695 ευρώ (-6,46%) και της Πειραιώς (-6,34%) μέχρι τα 0,186 ευρώ (-9,27%).

Με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε την συνεδρίαση και ο τίτλος της Τρ. Αττικής, υποχωρώντας μέχρι τα 0,113 ευρώ (-7,38%), όμως η συνέχεια δικαίωσε όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, καθώς ο τίτλος ανέκαμψε μέχρι τα 0,137 ευρώ (+12,3%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,135 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 10,66% και συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Attica Bank

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+10,03%) και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για το Ιασώ (+5,37%).

Μέχρι τα 0,989 ευρώ (-5,81%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος της Intralot, φλερτάροντας με νέα χαμηλά 43 μηνών, για να αναδυθεί και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 2,26%, ενώ εντυπωσιακά πράγματα έγιναν στην Ιντερτέκ, καθώς την συναλλακτική αφύπνιση συνόδευσε κίνηση μεταξύ 0,162 (-16,49%) και 0,25 ευρώ (+28,87%), για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση με κλείσιμο στα 0,249 ευρώ (+28,35%).

Η τεχνική εικόνα

Ελαφρώς χειρότερη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών μετά και την σημερινή συνεδρίαση, όμως ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες να "χτυπήσουν" τα "stop loss" από τους "long".

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το κλείσιμο χαμηλότερα των 548 μονάδων θα επιδεινώσει σημαντικά την εικόνα, ενώ παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 580 - 585 μονάδων.

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 522,98 - 524,24 και 544,3 μονάδες, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών (553 μονάδες). Η σημερινή συνεδρίαση άφησε και ένα "gap" στις 559,03 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,93%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει σε ισχύ η στήριξη στις 150 μονάδες ενώ κατοχύρωση του 149 θα βγάλει πωλητές. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 156 μπορεί να δώσει κίνηση προς 161 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με προσομοίωση της διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο Βατικανό τείνει να εξελιχθεί και η διενέργεια των διαπραγματεύσεων των Εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και τούτο γιατί όπως η επιτυχής διαδικασία νέου Πάπα οδηγούσε στη διοχέτευση λευκού καπνού από τις καμινάδες του Βατικανού, ενώ αν αποτύγχανε ο καπνός ήταν μαύρος, με ανάλογο τρόπο η διενέργεια διαπραγματεύσεων τις μεταμεσονύκτιες ώρες στις αίθουσες του Χίλτον αναπτύσσει αισθήματα προσδοκιών για το αποτέλεσμά τους τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς όμως η διαδικασία δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα, παρατείνοντας καθημερινά τις συζητήσεις και αυξάνοντας την αβεβαιότητα τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και για το χρόνο που θα επιτευχθεί.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανώς αρνητικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει πλέον με ασφαλή τρόπο για το ενδεχόμενο υλοποίησης συμφωνίας πριν το Πάσχα, καθώς το σενάριο λήψης απόφασης από το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πλέον εξαιρετικά αισιόδοξο για να υιοθετηθεί.

Ενόψει λοιπόν της αυξημένης αβεβαιότητας, οι προσδοκίες για τη βραχυχρόνια κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι ότι θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με την ζώνη των 530 μονάδων να συνιστά περιοχή όπου θα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις.

Η τακτική, πάντως, της συγκράτησης των απωλειών του Γενικού Δείκτη, μέσω της επιλεκτικής υποβοήθησης από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αποτύχει στο βαθμό που οι όγκοι πωλήσεων αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας κραδασμούς και απρόβλεπτη υποχώρηση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή έχει μέχρι τώρα αποφευχθεί καθώς υφίστατο ένα "consensus" ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του Απριλίου.

Πάντως, στην Αγορά των ομολόγων παρατηρείται μάλλον ψύχραιμη στάση, με τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων να κινούνται ελαφρώς πάνω από το 9%.

Κατά τα λοιπά, το αισιόδοξο μήνυμα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, σε σχέση με την πρόοδο των Ιδιωτικοποιήσεων "υπονομεύθηκε" από τις "άστοχες" δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για το ενδεχόμενο ανατροπής…της συντελεσμένης μεταβίβασης, με τον ίδιο να είναι παρών στην τελετή του Μαξίμου.

Είναι πάντως αναγκαία η δρομολόγηση νέων Αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμένας Αθηνών) ώστε να διαχυθεί το μήνυμα ότι δεν έχει μεταβληθεί η βούληση για την προώθηση στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελληνική Οικονομία καθώς το υφεσιακό περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχεί, με τις Επιχειρήσεις να συνωστίζονται για αλλαγή της έδρας τους, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος στο οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί η αύξηση των φορολογικών βαρών επί Ιδιωτών και Επιχειρήσεων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι συνεχίζει να επιτείνεται η αίσθηση ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη για τις Δυτικές Οικονομίες, ενώ ίσως οι εξελίξεις είναι περισσότερο αισιόδοξες για τις Αναδυόμενες.

"Επιπλέον, αυξάνει η φιλολογία για το ενδεχόμενο χρήσης ακόμη και του ακραίου μέτρου της χρήσης του 'από ελικοπτέρου χρήματος' από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς οι ποσοτικές χαλαρώσεις αδυνατούν να οδηγήσουν τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία και οι Κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να εξετάσουν εναλλακτικές στρατηγικές δράσεων" αναφέρει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνη "κόκκινη" παρένθεση ο Shanghai Composite (-0,34%), από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη τα σημείωσε ο Nikkei (+1,13%).

Οριακά θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, καλύτερη η εικόνα κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Δείχνει να αφήνει πίσω του και τα $41 δολάρια το US Oil, κινούμενο σε υψηλότερα επίπεδα, μικρές πιέσεις στο Ευρώ και στο Χρυσό (από τα υψηλά τριών εβδομάδων).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, Taro Aso, τόνισε σήμερα πως η Ιαπωνία θα δράσει ενάντια στην άνοδο του γεν κάνοντας ότι χρειαστεί βάσει της συμφωνίας της G20 για σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε περίπτωση που παρατηρηθούν "μονόπλευρες" και "ευκαιριακές" κινήσεις στην Αγορά νομισμάτων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ιταλική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού "Quaestio Capital Management" ανακοίνωσε την συγκρότηση Ταμείου που θα βοηθάει τις Ιταλικές Τράπεζες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Στο Ταμείο που θα λέγεται "Atlante", θα συμμετέχει εκτός από Τράπεζες και Ασφαλιστικές και η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα "Cassa Depositi e Prestiti". Στην ανακοίνωση της "Quaestio Capital Management" δεν αναφέρεται το μέγεθος του Ταμείου.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιταχύνθηκε σε υψηλά επίπεδα 15 μηνών το Μάρτιο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2014. Η εκτίμηση των αναλυτών που στο Bloomberg έκανε λόγο για αύξηση 0,4%.

"Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους Θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται για Εθνικούς είτε για Ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί", δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μάλιστα βλέπει κίνδυνο κατάρρευσης της Ε.Ε., αφού "εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά τους τελευταίους εννιά μήνες, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις τιμές της βενζίνης. Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη αύξηση από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 1% μετά από πτώση 0,4% το Φεβρουάριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας για τέταρτη φορά φέτος, επικαλούμενο την επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας, τις επίμονα χαμηλές τιμές του Πετρελαίου και την αδυναμία των Ανεπτυγμένων Οικονομιών. Το Ταμείο προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, τον Ιανουάριο, για ανάπτυξη 3,4%.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πορεία των Διεθνών Αγορών, μετά την παρέλευση του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, δηλώνουν όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές, επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη του Φεβρουαρίου - Μαρτίου στις μετοχές θα "ξεθωριάσει".

Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, οι μεγάλες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων από τους Διεθνείς Οίκους έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες σε βασικούς επενδυτικούς τομείς. Οι μέσες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση του EPS των εταιρειών του S&P 500 κατά 6,9% ετησίως, η χειρότερη επίδοση από την ύφεση του 2009 και χαμηλότερα κατά 2,3% έναντι των εκτιμήσεων στις αρχές του 2016.

Υπάρχει ανησυχία ότι οι επιδόσεις των εταιρειών πρώτης γραμμής, οι οποίες αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της λειτουργικής μόχλευσης, παραμένουν υποτονικές.

Ο δείκτες PMI του Μαρτίου απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και έδειξαν μία απότομη υποχώρηση στην Ιαπωνία, ενώ η καταναλωτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα υποτονική.

Η εξασθένηση του Αμερικανικού δολαρίου είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Βοηθά τα Αμερικανικά κέρδη, αλλά πιέζει εκείνα της Ευρωζώνης και την Ιαπωνίας, όπου οι μετοχές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, με κύρια έμφαση σε αυτές του Τραπεζικού κλάδου, όπου παραμένει ερωτηματικό η πραγματοποίηση Τραπεζικών κερδών εν μέσω μηδενικών επιτοκίων και αυξανόμενων "κόκκινων" δανείων.

Με την ΕΚΤ να οδηγεί τα επιτόκια βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος και την Οικονομία της Ευρωζώνης να μην μπορεί να ανακάμψει, οι επενδυτές γίνονται ολοένα πιο ανήσυχοι για τη μελλοντική κερδοφορία και ενδεχομένως τη βιωσιμότητα, των Τραπεζών της Περιοχής. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές ΑΑρχές δέχονται πιέσεις να αμβλύνουν τις απαιτήσεις τους για τα κεφάλαια των Τραπεζών, με την αιτιολογία ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις Τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να δανείζουν και να κερδίζουν χρήματα.

Τα τεχνικά στοιχεία δεν στηρίζουν πλέον την κατάσταση και οι πολλαπλασιαστές P/E βρίσκονται κοντά στα υψηλά έτους. Τα Αμερικανικά εταιρικά περιθώρια κέρδους φαίνεται να έχουν κορυφωθεί για αυτόν τον κύκλο, η επιβράδυνση δείχνει πολύ μεγαλύτερη πτωτική τάση, ενώ είναι εμφανής και η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους για όλο και περισσότερες εταιρείες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στη μηνιαία της έκθεση για την ενδεδειγμένη διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, η Citigroup διατηρεί τη σύσταση "underweight" για την Ελλάδα (βλέπει καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες Χώρες και Περιοχές), ενώ συνολικά παραμένει "underweight" για τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Αντίθετα, θέσεις "overweight" προτείνει για τις Αναδυόμενες Αγορές Κίνας, Ταϊβάν και Πολωνίας.

Τη σύσταση "buy" για τη μετοχή του ΟΠΑΠ διατηρεί η Eurobank, κατεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 8,8 από 9,1 ευρώ σε έκθεσή της, μετά και τα αποτελέσματα 2015. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα δ' τριμήνου εμφανίστηκαν σημαντικά βελτιωμένα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ υπογραμμίζει ότι τα μεγέθη του Οργανισμού υπερβαίνουν τις προσδοκίες σχεδόν σε όλα τα τρίμηνα, αφότου ανέλαβε η νέα διοίκηση στον Οργανισμό.

Με τιμή - στόχο τα 15 ευρώ και σύσταση "outperform" ξεκινά την κάλυψη για την Motor Oil η Credit Suisse. O διεθνής οίκος ξεχωρίζει την ικανή διοίκηση της εταιρείας και τις ταμειακές ροές που μπορεί να παράγει. Για το 2016 τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας προβλέπεται να ανέλθουν στα 200 εκατ. και τα έσοδα στα 5,3 δισ. ευρώ. 

"Η Ελληνική Οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2017, μετά από βαθύτερη ύφεση το 2016", εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του "World Economic Outlook", η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, φέτος η Ελληνική Οικονομία θα γνωρίσει περαιτέρω συρρίκνωση καθώς μετά από ύφεση 0,2% το 2015, προβλέπεται νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του προϋπολογισμού, όπου ο πήχης της ύφεσης τοποθετείται στο 0,7%. Από το 2017 όμως, η Ελληνική Οικονομία επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με επέκταση 2,7%. Ήδη όμως από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται επέκταση κατά 0,5% ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. Το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένεται ανάπτυξη 1,5%.

Η Eurobank Equities συστήνει αγορά για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα με τιμές - στόχους 2,77 ευρώ και 0,42 ευρώ αντίστοιχα, υποβαθμίζει σε "διακράτηση" την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 0,25 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή από τον κλάδο.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 545,75 μονάδες (-2,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 554,2 (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 553,43 μονάδες με απώλειες 1,34%.

Ο τζίρος δεν ακολούθησε την τάση της πρώτης ώρας και τελικά περιορίστηκε στα 45,9 εκατ. από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχόλησαν οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Lamda Development.

Καλύτερη της αρχικής αλλά όχι καλή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 15 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη (επέστρεψαν οι μετακυλίσεις θέσεων), όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.033 συμβόλαια).

Στα 7.977 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.245, 3.274 για τον Απρίλιο, 1.971 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 150,75) κινήθηκε μεταξύ 147,25 και 150,75 μονάδων, κλείνοντας με premium 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική, 14.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (345), Alpha Bank (6.198), Eurobank (4.601), Πειραιώς (13.662), Εθνική (9.479), MIG (9.125), ΟΤΕ (337), Frigoglass (288), ΟΠΑΠ (433).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 68 δικαιώματα (53 αγοράς και 15 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v