«Στάση» στις 580 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Νεότερα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και από Eurostat περιμένουν οι επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από τα υψηλά τριμήνου. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, «χάνει» τα 8 ευρώ ο ΟΤΕ. Ποιες μετοχές φλερτάρουν με τα υψηλά τους.

Σε αναμονή των κινήσεων της ΕΚΤ και των δηλώσεων Ντράγκι οι ευρω-αγορές, σε αναμονή της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση το ΧΑ.

Κοινό χαρακτηριστικό της ημέρας από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, η στάση αναμονής των traders, η ήπια διακύμανση δεικτών-μετοχών, οι συγκριτικά περιορισμένες συναλλαγές και η... προσμονή για την είδηση-καταλύτη.

Στην περίπτωση των ευρω-αγορών, μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε ώθηση υψηλότερα, με ενδεικτικές τις "βλέψεις" του DAX πέραν και των 10.500 μονάδων, τον εκ νέου ανοδικό συγχρονισμό της Φρανκφούρτης με τη Wall Street, με ανοιχτό το ενδεχόμενο "νέων ιστορικών υψηλών" για την τελευταία.

Οσον αφορά στο ΧΑ, η είδηση-καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε πειστική διάσπαση των 585 με άμεση κίνηση προς τις 600 μονάδες θα ήταν η σε εύλογο χρόνο επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση. Κοινή εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς και αναλυτών, πως μόνο με αφορμή έναν σημαντικό καταλύτη θα προσελκύονταν άμεσα επιπλέον ρευστότητα, συναλλαγές και είσοδο νέων traders στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Προσώρας η διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε ένα στενότατο εύρος διακύμανσης μόλις 3,5 μονάδων, με απειροελάχιστες κινήσεις για τους FT 25 και ΔΤΡ σε συνδυασμό με τις υποτονικές συναλλαγές και τζίρο, είναι στοιχεία ενδεικτικά του κλίματος και των τάσεων που επικρατούν.

Μετά το χθεσινό "κλείσιμο" της αγοράς σε "τοπικό υψηλό 3 μηνών", ο ΓΔ κινείται μεταξύ 580,28 έως 585,68 μονάδων, δηλαδή μία... ανάσα από τη "διπλή κορυφή" των 585 μονάδων.

Οριακά χαμηλότερα των 45 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 45% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές του κλάδου, ενώ σημαντική είναι και σήμερα η διασπορά ενδιαφέροντος/πράξεων σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Οπως τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζονται τα επιλεγμένα πακέτα και οι προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές του δείκτη, με ένα πακέτο των 100.000 μετοχών της Jumbo να αλλάζει χέρια νωρίτερα στην τιμή των 11,50 ευρώ. Στα 11,47-11,50 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή, στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές και πακέτα αρκετά κοντά στην "υψηλή τιμή 52 εβδομάδων" των 11,98 ευρώ που σημειώθηκε στις 31 Μαρτίου.

Αλλη μία μετοχή, που "φλερτάρει" με τα υψηλά της, της Αεροπορίας Αιγαίου, με συναλλαγές στο εύρος των 8,35-8,59 ευρώ, πολύ κοντά στα 8,74 ευρώ της 7ης Απριλίου.

Να συνεκτιμηθεί πως στη μετοχή της ΑΡΑΙΓ έχουν γίνει ελάχιστες συναλλαγές αλλά το εύρος διακύμανσης είναι αναλογικά μεγαλύτερο από τις μετοχές του 25άρη.

Μεικτές τάσεις για τις μετοχές των ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίου, με αγοραστές στην πρώτη και με πωλητές στη δεύτερη. Να σημειωθεί πως στη γ.σ. της ΜΕΤΚΑ μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και αποφασισθεί η -για τυπικούς λόγους- μετονομασία από Μεταλλικές σε Βιομηχανικές Κατασκευές.

Μεικτές οι τάσεις για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με αγοραστές στην Επιχείρηση έως τα 3,04 ευρώ, με λίγους πωλητές στον ΟΠΑΠ έως τα 6,80 ευρώ, με περισσότερους στον ΟΤΕ που (ξανα)χάνει τα 8 ευρώ.

Περιορισμένο το λιγοστό ενδιαφέρον για τις μετοχές του FT Mid Cap, ενώ από τις 22 μετοχές με θετικό πρόσημο ξεχωρίζει η Ελλάδος (με 3.343 μετοχές/32.275 ευρώ στις 11:28), της ΔΕΗ, του ΟΛΠ (συνεχίζει για τη υπέρβαση των 13 ευρώ), ενώ ακολουθούν και Τράπεζα Κύπρου, Lamda Development.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 11,8 εκατ. μετοχές, αξίας 5,95 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v