Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηρθαν τα κάτω… πάνω στο Χρηματιστήριο

Από τις 600 μονάδες περιμένει τις εξελίξεις ο Γενικός Δείκτης. Συνεδρίαση με υψηλό volatility άμεσα συνυφασμένο με πληροφορίες-φήμες για την αξιολόγηση. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

Συνεδρίαση που εξουθένωσε τους ημερήσιους traders, επιβεβαιώνοντας το υψηλό volatility το οποίο χαρακτηρίζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και δικαιώνοντας όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και να ρευστοποιήσουν σημαντικά ψηλότερα και πολύ περισσότερο όσους παραμένουν ακλόνητοι στην απόφαση, βάσει της οποίας θα επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική, μόλις υπάρξει αυξημένη ορατότητα, όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα και οριστικές αποφάσεις στις συζητήσεις - διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη η αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο κύριος, αν όχι ο μοναδικός, εκφραστής της σημερινής υψηλής μεταβλητότητας ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, με τους ημερήσιους παίκτες, στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης να "πετάνε τα χαρτιά από τα παράθυρα" και στην συνέχεια να σπεύδουν να επανατοποθετηθούν σε τίτλους τους οποίους στην αρχή της συνεδρίασης ρευστοποιούσαν με χαρακτηριστική ευκολία.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σημερινή μεταβλητότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+0,10%) κινήθηκε μεταξύ 47,56 (-4,82%) και 50,58 μονάδων (+1,22%), η μετοχή της Alpha Bank (-1,86%) μεταξύ 2,06 (-4,19%) και 2,18 ευρώ (+1,40%), της Εθνικής (+0,34%) μεταξύ 0,274 (-5,84%) και 0,295 ευρώ (+1,37%), της Eurobank (0%) μεταξύ 0,799 (-4,65%) και 0,848 ευρώ (+1,19%) και της Πειραιώς (+3,85%) μεταξύ 0,241 (-7,31%) και 0,27 ευρώ (+3,85%).

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι "δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι Πιστωτές και η Ελληνική Πλευρά θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, σε Eurogroup, για να συζητήσουν την πρόοδο της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα. Δεν γνωρίζω αν θα συναντηθούν την Πέμπτη. Ακόμα εργαζόμαστε για αυτό", ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών από το Βερολίνο.

Από την άλλη, βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο ραντεβού με τους Δανειστές καθώς είτε θα υπάρξει συμφωνία και θα γίνει την Πέμπτη το έκτακτο Eurogroup είτε θα μετατεθούν οι όποιες αποφάσεις για μετά το Πάσχα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της Χώρας, ενώ δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να παραταθούν και αύριο Τετάρτη.

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "θα ληφθεί αύριο η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα" πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF, ύψους 2,5 δισ ευρώ, που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι αγορές αφορούν ομόλογα κοντινών λήξεων (το 2018) ενώ η τιμή αγοράς τους ήταν λίγο υψηλότερα από το 101, επιτρέποντας στις Τράπεζες να γράψουν μικρά κεφαλαιακά κέρδη.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές τίποτα δεν έχει αλλάξει και παρά την σημαντική πίεση του χρόνου, δείχνει μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί η τελική συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα, ενώ οι συνεχιζόμενες κινήσεις μεταφοράς αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Χώρας έχουν εξαντληθεί και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, σύμφωνα με τον οποίο "Ζούμε ξανά την περίοδο του Καλοκαιριού 2015 και το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: Φόροι, φόροι, φόροι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΧΑ κρατάει μία καλή στάση, με τους επενδυτές να μην δείχνουν διατεθειμένοι να πουλήσουν επιθετικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής".

"Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα των Δημοσίων Φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της καθώς η καθυστέρηση στην Αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης στερεί από τη Χώρα οικονομική βοήθεια από τους Επίσημους Δανειστές της", είπαν αξιωματούχοι την Τρίτη, μεταδίδει το Reuters. "Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη όχι όμως και δραματική όπως πέρυσι", δήλωσε Κυβερνητικός Αξιωματούχος. "Όσο όμως περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η Αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο".

"Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο αλλά η Χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου, ή αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί", είπε στο Reuters Υψηλόβαθμο Κυβερνητικό Στέλεχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, αύξησε, σε σχέση με χθες, τον τζίρο, χωρίς όμως αυτός να πλησιάσει τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" από τον υπόλοιπο 25αρη, που οι κινήσεις ήταν σαφώς πιο ήπιες, ΟΠΑΠ (-3,36%), Ελ. Πετρέλαια (+3,73%), Τιτάνας (+0,82%), Ελλάκτωρ (+8%) και Motor Oil (+2,15%), ξεχώρισαν, για διαφορετικούς, όμως, λόγους.

Απόλυτα ενδεικτικό του τι επικρατεί στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και το οποίο κρατά σε επιδεικτική αποχή τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, είναι η περίπτωση του Ελλάκτωρα. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 5,3% και σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας με κέρδη 8% (!)

Ξεκινώντας από την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, η οποία συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 6,57 ευρώ (-4,09%), αξίζει υπενθύμισης αφ΄ ότι ως ημερομηνία αποκοπής του υπολοίπου του μερίσματος της χρήσης 2015, ύψους 0,207 ευρώ ανά μετοχή μερίσματος έχει οριστεί η Τετάρτη 04.05.2016 και αφ΄ ετέρου το πρόσφατο, επιλεκτικό, άνοιγμα "short" θέσεων στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί με την αποκοπή του μερίσματος.

Συνεχίζοντας με την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων, που συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη ανοδικής συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αγοραστικό σήμα από την συνεδρίαση της Παρασκευής. Κοντινή αντίσταση το 3,90, με επόμενο επίπεδο τα 4,15 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 3,58 ευρώ και το "stop" για τους "long" στα 3,34 ευρώ.
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" ο τίτλος του Τιτάνα και πλησιάζει την κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 19,93 - 20,00 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές για την μετοχή της Motor Oil. Ο τίτλος έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 10,00 - 10,15 ευρώ και η αναμέτρηση με την εν λόγω αντίσταση θα κρίνει και την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24%) έχει κοντινή στήριξη το 165 που διάσπαση και μόνο μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 162. Το 169 είναι κοντινή αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 172. Το "stop" στο "intraday long" έχει ανέβει στις 163 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 585 - 580 μονάδες είναι και η στήριξη μας στην παρούσα, μιας και εκεί η Αγορά έσπασε την συσσώρευση του προηγούμενου διαστήματος. Ιδανικά θα θέλαμε η Αγορά να κλείσει πάνω από τις 610 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 630 - 640 μονάδων, σε μήνα.

Το "stop" στο "intraday long" έχει ανέβει στις 586 μονάδες.

Αντίθετα με την κρατούσα μεταβλητότητα, σαφώς πιο ήπια και πλάγια κίνηση, επικράτησε στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να παρουσιάζουν μικρές αυξήσεις, σε σχέση με χθες: 2ετες 10,13%, 5ετες 9,33% και 10ετες 8,63%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές της αναζωπύρωσε την προσδοκία να υπάρξει κάποια συμφωνία, με άμεσο παρεπόμενο τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της εφαρμογής ενός πακέτου ύψους 5,4 δισ ευρώ που αφορά φορολογικά μέτρα καθώς και περικοπές συντάξεων, ενώ διαπραγματεύεται το πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ προκειμένου να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως προς το ΑΕΠ το 2018.
Ωστόσο, ούτε ο ίδιος ο Σόιμπλε μπορεί να αποφανθεί για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας έτσι συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Το αποτέλεσμα για το Χρηματιστήριο είναι να κινείται με χαμηλούς όγκους και υψηλή μεταβλητότητα, ενώ οι προσδοκίες για τη συνέχεια είναι να αυξηθεί σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο: να υπάρξει ένα ράλι ανακούφισης αν υπάρξει συμφωνία, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και επέλθουν οι θετικές συνέπειες από την αυξημένη ρευστότητα των δράσεων που θα δικαιούται η Ελλάδα στη συνέχεια.

Εναλλακτικά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, ανοίγει το ενδεχόμενο επανόδου του πολιτικού κινδύνου με την πιθανότητα διενέργειας ακόμη και πρόωρων εκλογών. Η τιμολόγηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από το Χρηματιστήριο είναι δυσχερέστατη, καθώς συνιστά εξέλιξη επί αχαρτογράφητου περιβάλλοντος : είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός βραχυχρόνιου "sell - off" προκαλώντας μικρή μάλλον αναταραχή, είναι ωστόσο ενδεχόμενο να λάβει και αισιόδοξη στάση στη συνέχεια αν πιθανολογήσει πολιτική εξέλιξη "περισσότερο φιλελεύθερη". Είναι πάντως εμφανές ότι η μόνη "βεβαιότητα" συνίσταται στην προσδοκία αυξημένης μεταβλητότητας για τη συνέχεια.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η Federal Reserve θα κρίνει πολλά σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των παρεμβατικών επιτοκίων από την ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα του Πλανήτη. Δεν είναι υπερβολή ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας του Κόσμου θα επιδιώξει να αποκρυπτογραφήσει τα λεγόμενά της, όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν με τους "χρησμούς" του αλήστου μνήμης Alan Greenspan.

"Παράλληλα, τα υπό αναμονή αποψινά αποτελέσματα της Apple θα αποτελέσουν σηματωρό για την Αγορά, που θα απαιτήσει αυξημένους όγκους πωλήσεων για να δώσει εφεξής ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της κορυφαίας εταιρείας νέων τεχνολογιών" προσθέτει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+1,28%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,49%).

Επιφυλακτικά αρνητικό το κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τους "χρησμούς" των Fed και BoJ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι παγκόσμιοι επενδυτές αναμένεται να αποσύρουν $538 δισ από την Οικονομία της Κίνας προέβλεψε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (ΙIF). Το νούμερο αυτό είναι κατά ένα πέμπτο μικρότερο από τις εκροές $ 674 δισ που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά μπορεί να αυξηθεί ξανά αν επανέλθουν οι φόβοι για απότομη πτώση του γουάν, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Από την άλλη και στην Ν. Κορέα, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% την εξεταζόμενη περίοδο έναντι ανάπτυξης 0,7% του προηγούμενου τριμήνου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής σε "B-" από "CCC" και "Β" από "Β-" με θετικό outlook, σημειώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και την εφαρμογή αλλαγών που θα διευκολύνουν τη μείωση των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και τη σταθεροποίηση των καταθέσεων.

Παρά την αναβάθμιση, ο οίκος σημειώνει ότι οι τα ratings των δύο Τραπεζών παραμένουν βαθιά στη μη επενδυτική κατηγορία, επειδή η κεφαλαιοποίηση τους είναι πολύ ευάλωτη στην πολύ αδύναμη ποιότητα του δανειστικού χαρτοφυλακίου τους. Ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης και της αναδιάρθρωσης του Τραπεζικού Τομέα, κατά την τελευταία τριετία, οι δύο Τράπεζες έχουν εκτεθεί σε μεγάλο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων δανείων που αντιστοιχούν στο 62% του ακάθαρτου συνόλου των χορηγήσεων (NPEs) της Τρ. Κύπρου και στο 56% της Ελληνικής στο τέλος του 2015.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σκαρφάλωσαν κατά 0,8% το Μάρτιο μετά από πτώση 3,1% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch ανέμεναν άνοδο 2%.

Οι τιμές των κατοικιών σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές των ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ενισχύθηκε 5,4% το Φεβρουάριο, λίγο κάτω από τις προσδοκίες για αύξηση 5,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Bloomberg παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

1)Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συνθηκολογεί ο Τσίπρας. Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάρρευσης του Τραπεζικού Συστήματος και της εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούλιο, ο Τσίπρας εγκατέλειψε την υπόσχεσή του να βάλει τέλος στη λιτότητα, αποδεχόμενος της απαιτήσεις των Πιστωτών με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, και με τα ρευστά διαθέσιμα να μειώνονται σημαντικά, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει πάλι τον ίδιο δρόμο. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να "πουλήσει" την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας πως αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση χρέους, που οι Πιστωτές έχουν αφήσει ως ανοικτό ενδεχόμενο από το 2012.

2) Αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της, τότε ο Τσίπρας μπορεί να αναγκαστεί να διαλύσει τη Βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν.

3) Μια ακόμα επιλογή θα ήταν η διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι Πιστωτές απαιτούν περισσότερα από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, όπως είχε υποστηρίξει και πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Κόστος για την Οικονομία έχει η καθυστέρηση της Αξιολόγησης, διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του, αν και επισημαίνει ότι "τα προβλεπόμενα μέτρα στη Φορολογία και στο Ασφαλιστικό θα επηρεάσουν υφεσιακά την Οικονομία". 

"Οι Ελληνικές Τράπεζες μπορεί να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις καταλήξει η Ελληνική Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους Δανειστές για την πρώτη Αξιολόγηση", δήλωσαν πηγές στο Reuters. "Μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους Διεθνείς Πιστωτές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να 'εξαιρέσει' τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για το Ελληνικό χρέος μέσα σε ημέρες, ή εβδομάδες", σημείωσαν δύο πηγές.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών ο Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 586,7 μονάδες (-1,82%). Από εκεί ξεκίνησε η "επιχείρηση ανάδυσης" με αποτέλεσμα η ημερήσια κορυφή να σημειωθεί στις 602,21 μονάδες (+0,78%). Ακολούθησε εναλλαγή προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 599,31 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 599,59 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος, σχετικά ενισχυμένος, ξεπέρασε τα 59 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ). ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, απέσπασαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σωλ. Κορίνθου (+3,89%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και για το κοινό της Μπουτάρης (+18,6%), με ελάχιστες συναλλαγές, με λίγες συναλλαγές προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά η Βιοτέρ (+17,39%), ενώ συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,238 ευρώ (κλείσιμο 14/4) για τον Άβακα (+3,79%).

Επίσης, από σήμερα τα ΕΛ.ΠΙΣ. της "MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP" (0%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα από κέρδη εις νέον που είχαν συσσωρευθεί έως 31/12/2014, € 0,48 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,40 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

---ΧΠΑ

Άλλη μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις και ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο.

Παρά το volatility, σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.957 συμβόλαια).

Στα 15.854 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.566, 2.453 για τον Μάιο και 113 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 168) κινήθηκε μεταξύ 163,5 και 169,25 μονάδων και παρουσιάζοντας καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ, 10.200 ΔΕΗ, 65.000 Εθνική, 8.800 ΟΤΕ, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.742), Alpha Bank (6.137), Eurobank (9.578), Πειραιώς (21.339), Εθνική (10.793), MIG (1.931), ΟΤΕ (538), ΟΠΑΠ (472), Viohalco (206), Μυτιληναίο (158), Ελ. Πετρέλαια (674).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 363 δικαιώματα (160 αγοράς και 203 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.240.523 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v