Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 650 μονάδες κάνει πράξεις ο Γενικός Δείκτης, με τις περιορισμένες συναλλαγές να παραπέμπουν σε αναμονή για τις αποφάσεις του EwG. Σταθεροποιητικά οι τράπεζες, ξεχωρίζουν Alpha και Πειραιώς. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Κινητικότητα και στα «μεσαία».

Ηπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήπια υποχώρηση στο Χ.Α. Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών στα περισσότερα κύρια χρηματιστήρια, με ανάλογο κλίμα και στο ελληνικό.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις κυρίως σε θέσεις μετοχών του FT 25, με συνέπεια τη διολίσθηση των βασικών δεικτών προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Ωστόσο, η προσφορά παραμένει φειδωλή από την αρχή της συνεδρίασης, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο και τον ΟΠΑΠ από την τριάδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Σε λιγοστές μετοχές οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, αποτελώντας την εξαίρεση -στην περίπου πρώτη ώρα της συνεδρίασης-, με τη Lamda Development εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πέφτουν οι υπογραφές με Lamda για Ελληνικό, γράφει ο Φώτης Κόλλιας, ο οποίος κάνει λόγο και για το θέμα της άδειας καζίνο (θα παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο μέσω ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού), με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 4,91-5 ευρώ.

Η αξιολόγηση έκλεισε, τα κεφάλια... μέσα, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, συμπληρώνοντας πως το Χ.Α. αντέδρασε έως τα επίπεδα των 650-655 μονάδων, προεξοφλώντας τη συμφωνία και πλέον θα κινηθεί ανάλογα και με την υλοποίησή της.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το EwG, ωστόσο στην αγορά έχει προεξοφληθεί λίγο έως πολύ η έκβασή του, με την κυβέρνηση να προχωρά στη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Πλέον, για το Χ.Α. απαραίτητο είναι το επόμενο «στοίχημα», αυτό που θα κρίνει την προοπτική πειστικής υπέρβασης των 665 μονάδων (ή όχι).

Σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 55,44-54,34 μονάδες, με το κάτω όριο να παραμένει στις 52 και η πρώτη αντίσταση στις 58 μονάδες (και κύρια στις 62 μονάδες).

Στην Alpha Bank πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στο εύρος των 2,41-2,46 ευρώ, ενώ είναι η μόνη από τις 4 συστημικές τραπεζικές με τρέχουσα τιμή υψηλότερη της τελευταίας/τρίτης αύξησης κεφαλαίου. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Συγκριτικά πάντα, δεδομένων των μέτριων μεγεθών, ικανοποιητικός τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, MIG, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Κινητικότητα στα συνήθη, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη MIG για ακόμη μία συνεδρίαση ψηλά στη σχετική κατάταξη και τις MLS, Centric, Πετρόπουλο να ακολουθούν.

Στις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 7,8 εκατ. μετοχές, αξίας 5,2 εκατ. ευρώ. Το 57% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v