Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ράλι» στο Χρηματιστήριο με... αύρα Bremain

Τη χθεσινή άνοδο των διεθνών αγορών ακολουθεί το ΧΑ, σε ένα στοίχημα προεξόφλησης του βρετανικού δημοψηφίσματος. Πάνω από τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 4,5%. Διψήφια κέρδη στις τραπεζικές μετοχές. Υπεραποδίδουν Viohalco, Ελλάκτωρ, Jumbo, Aegean.

«Εκρηκτικό» ανοδικό άνοιγμα στο Χ.Α., με διψήφια απόδοση για τον τραπεζικό κλάδο από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καλύψει την απόσταση προς τις 615 μονάδες έως τις 10:35.

Αυξημένες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος στις 10:35, στις 10:45 με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό συναλλαγών (πωλήσεις-αγορές) και με τους αγοραστές/long να έχουν εξαρχής ισχυρό προβάδισμα.

Με τον... αέρα της Παρασκευής και... ούρια τη χθεσινή ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ελληνικό ακολουθεί στο στοίχημα προεξόφλησης του αποτελέσματος της 23ης Ιουνίου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, η τάση έχει εξισορροπηθεί, με ενδεικτική τη διακύμανση του DAX που παραμένει χαμηλότερα του ορίου των 10.000, στις 9.978 μονάδες.

Ετεροχρονισμένα στο Χ.Α. η αντίδραση, με «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη με ανοδικό κενό από τις 591,02 μονάδες (κάτι που είχε... προεξοφληθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), για να συνεχίσει έως τις 615 μονάδες, όπου και η πρώτη περιοχή σημαντικής αντίστασης.

Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ η κίνηση έγινε από τις 884,70 έως τις 1.005,91 μονάδες (προσαρμοσμένος ο νέος... ενισχυμένος τραπεζικός δείκτης), ενώ για τον FT 25 από τις 1.606,07 στις 1.697 μονάδες(*). Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, θα πρέπει να προσεχθούν οι αλλαγές κυρίως στο margin.

Στα του ταμπλό, με τη... νέα εικόνα των βασικών δεικτών και με τον DAX στη Φρανκφούρτη να «γυρίζει» σε θετικό πρόσημο (μετά τις 10:50), οι long παίκτες έγιναν ακόμη πιο επιθετικοί στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό γιατί μετά το πρώτο 5λεπτο και το έως 12,85% για τον ΔΤΡ ακολούθησαν κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με σημαντικό μέρος του τζίρου να κατανέμεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και Motor Oil, EXAE, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, MIG, Jumbo κ.ά.

Σε μετοχές που σε διάστημα μηνός είχαν διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερες τιμές, οι τοποθετήσεις από τα χαμηλά ημέρας γίνονται κατά κύριο λόγο για λογαριασμό «ισχυρών χεριών» σε συνέχεια των πρώτων τοποθετήσεών τους, που είχαν πραγματοποιηθεί στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Ετσι στον ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται από τα 8,48 έως τα 8,63 ευρώ, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει αρνητική και την απόδοση στο -2,27% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Το πιθανότερο είναι για τον ΟΤΕ να καλυφθεί η αρνητική απόκλιση, με στόχο πάνω από τα 8,70 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, με τους αγοραστές να φθάνουν έως τα 6,98 και τα 3,09 ευρώ αντίστοιχα. Ενθαρρυντική η επάνοδος πάνω από τα 3 ευρώ, εφικτός ο στόχος της κάλυψης των 7 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού.

Να σημειωθεί πως στα υψηλά ημέρας, και λίγο πριν από τις 11:00, έγιναν σημαντικές συναλλαγές (ενδεχομένως αλλαγή θέσεων εκείνων που είχαν τοποθετηθεί Πέμπτη - Παρασκευή) σε blue chips και μετοχές του FT 25, πιθανότατα σαν ένα πρώτο... ταμείο των πιο γρήγορων traders.

*Η αντιστοιχία των «νέων» με τους «παλιούς» δείκτες υπολογίζεται διαιρώντας τον FT 25 /10 και τον ΔΤΡ / 20.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια 32 εκατ. μετοχές, η μερίδα του λέοντος στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, ο δε τζίρος στα 21,5 εκατ. ευρώ. Το 68% στον τραπεζικό κλάδο, η δε αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στις 54 / 4 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v