Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο καναβάτσο τράπεζες και blue chip

Στο limit down (-30%) έκλεισαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ επιπλέον εννέα μετοχές του FT 25 υπέστησαν διψήφιες απώλειες. Στις 534 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης, ενώ χάθηκαν 5,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Ποια είναι τώρα η εικόνα της τεχνικής ανάλυσης.

Στα αμέσως προηγούμενα μετασυνεδριακά σχόλια η στήλη είχε προειδοποιήσει πως "τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια είχαν υποχρέωση να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος με αυξημένη ρευστότητα", ενώ ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης στο χθεσινό σχόλιο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν το πρωί της Παρασκευής η Ευρώπη δεν συνεχίσει την πορεία της με 28 Χώρες - Μέλη, οι τεχνικοί δείκτες θα "λιώσουν", θα υπάρξει δηλαδή υποτιμητική υπερβολή στα εβδομαδιαία διαγράμματα και μία πρώτη γεύση πήρε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από τους παλιότερους αναλυτές, ερωτηθείς από τον γράφοντα την στήλη ανέφερε πως "η σημερινή καθίζηση των Αγορών δύσκολα θα έχει διάρκεια μόνο μίας μέρας, παρά την αναμενόμενη στήριξη από πολιτικούς και Κεντρικές Τράπεζες. Λόγω μη υπάρξεως προηγούμενου, παρεμφερούς, γεγονότος, οι Αγορές έχουν εισέλθει σε 'αχαρτογράφητα νερά', ενώ το άμεσα εξαρτώμενο από το διεθνές κλίμα Χ.Α., απλά 'άνοιξε την πόρτα στο σκοτεινό δωμάτιο" (!)

Δυστυχώς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 11% και τον Τραπεζικό κέρδη 36,41%), οι Διεθνείς Αγορές, με την τεχνητή ευφορία των αμέσως προηγούμενων ημερών, για πιθανή επικράτηση του 'Bremain", επέστρεψαν σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά και έχουν απίθανα περιθώρια υποχώρησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την "ρηχή" και χωρίς πρόθυμους αγοραστές, Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι συνέπειες της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, θα έρθουν κατά κύματα δημιουργώντας νέα προβλήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας Οικονομίας, μετά από 7 χρόνια συνεχούς ύφεσης και σκληρής λιτότητας.

Στις άμεσες συνέπειες, είναι η "διατάραξη" των εμπορικών σχέσεων. Οι Ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) και αφορούν κυρίως Τρόφιμα. Η υποτίμηση της Αγγλικής Λίρας έναντι του Ευρώ και του Δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της Χώρας από την ΕΕ, θα κάνει αυτόματα τα Ελληνικά Τρόφιμα ακριβότερα και αυτό σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών (λόγω της υποτίμησης του Νομίσματος) θα πλήξει τις Ελληνικές εξαγωγές.

Οι συναλλαγματικές διαφορές θα φέρουν προβλήματα και στον Τουρισμό, έστω και αν για φέτος οι επιπτώσεις θεωρούνται περιορισμένες, καθώς τα περισσότερα τουριστικά πακέτα έχουν κλείσει.

Άγνωστη παραμένει η συμπεριφορά των επενδυτών (και Ελλήνων), που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι το Λονδίνο είναι Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Κέντρο, ενώ προβληματισμός επικρατεί σε Ελληνικές Επιχειρήσεις με έδρα την Βρετανία, κυρίως Ναυτιλιακές και Real Estate.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η BP ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει τα κεντρικά της γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι η Χώρα αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, το "Leave" της Μ. Βρετανίας θα αφήσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ μία ετήσια "τρύπα" αρκετών δισ ευρώ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με μεγαλύτερη συμμετοχή των υπολοίπων Κρατών Μελών, ή να αποφασιστεί μικρότερη βοήθεια για τις ποιο ευάλωτες, οικονομικά, Χώρες.

Όλα αυτά, χωρίς να υπολογιστεί η περαιτέρω άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού που θα κάνει πολλές Κυβερνήσεις να αρχίσουν να συζητάνε για δημοψηφίσματα και άλλες να θεωρούν ότι οι αδύναμες Οικονομίες τις ΕΕ και της Ευρωζώνης, ίσως έφτασε η ώρα να αποχωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι επερχόμενες Ισπανικές εκλογές (26/6), αποκτούν μείζονα σημασία για την βραχυπρόθεσμη τάση των Αγορών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ξεκίνησαν και συνεχίζουν στο "βαθύ κόκκινο" οι Διεθνείς Αγορές (ο DAX έφθασε σε απώλειες μεγαλύτερες του 10%), έστω και αν κάποιες από αυτές δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά.

Η Στερλίνα βρέθηκε να σημειώνει διψήφια υποχώρηση έναντι του Δολαρίου, σε χαμηλά 31 ετών, ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές σπεύδουν στον Χρυσό.

Από την άλλη και σύμφωνα με το Bloomberg, το Δολάριο σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,4% έναντι των Νομισμάτων των Εμπορικών Εταίρων των ΗΠΑ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι του Αμερικάνικου Νομίσματος κατά τα τελευταία 45 χρόνια. Ο δείκτης Δολαρίου, που μετρά το Δολάριο έναντι έξι κυριότερων Νομισμάτων, έχει σημειώσει μεγαλύτερα κέρδη ενδοσυνεδριακά, μόνο άλλες δύο άλλες φορές στην ιστορία από το 1971: Το 1978 (+4,35%) και το 1992 (+3,46%).

Πιο βαθιά στην περιοχή των αρνητικών επιτοκίων υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου. Ειδικότερα, η απόδοση του bund υποχώρησε σήμερα στο νέο ιστορικό χαμηλό το -0,09%, ενώ η απόδοση του 10ετούς Αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας.

Μένοντας στις Αγορές ομολόγων, αναμενόμενη ήταν η επιστροφή των πωλητών, σε σαφώς ηπιότερη ένταση από αυτή των μετοχών, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με αξιοπρόσεκτη αναρρίχηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 2ετες 9,98%, 5ετες 9,43% και 10ετες 7,85%.

Εικόνες πανικού στα περισσότερα Διεθνή Χρηματιστήρια, όπως η αναστολή διαπραγμάτευσης στα Παράγωγα του Nikkei 225 (οι επενδυτές έσπευσαν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους εξαιτίας του "Brexit"). Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από τον Μάιο του 2013, ενώ αναστολή διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών, στα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, αποφάσισαν οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές, εξ αιτίας μαζικών εντολών πώλησης.

"Leaders" των αρνητικών αποδόσεων οι Βρετανικές Τράπεζες που έφθασαν σε απώλειες έως και 35%, ενώ στον αντίποδα η "Randgold Resources" καταγράφει άλμα μεγαλύτερο του 30%, καθώς έχει εκτιναχθεί η ζήτηση για Χρυσό.

Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, εξ απήνης έδειξαν να συλλαμβάνονται και οι περισσότερες των Κεντρικών Τραπεζών.

"Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές και τις Διεθνείς Αρχές, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις συνέπειες του αποτελέσματος στις Χρηματαγορές. Η Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει επαρκή ρευστότητα, κυρίως χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του swap που ισχύει μεταξύ των έξι Κεντρικών Τραπεζών και έτσι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των Αγορών", δήλωσε ο διοικητής Χαρουχίκο Κουρόντα.

"Εγγυόμαστε τη ρευστότητα στο Βρετανικό Τραπεζικό Σύστημα - Αυξάνουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια κατά 250 δισ Στερλίνες" ήταν η απάντηση της BoE, που σημείωνε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις ευθύνες της για τη νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητα.

"Μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις Χρηματαγορές και είναι σε στενή επικοινωνία με άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ρευστότητα, αν χρειαστεί, σε Ευρώ και ξένα Νομίσματα" τόνισε η Φρανκφούρτη σε ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρενέβη στην Αγορά Συναλλάγματος προκειμένου να αποδυναμώσει το Ελβετικό Φράγκο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έστειλε το Ελβετικό Φράγκο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 έναντι του ευρώ, ενώ το Νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τότε που η SNB σταμάτησε να συνδέει το Νόμισμα με το ευρώ στις 15 Ιανουαρίου του 2015.

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα τόνισε σήμερα πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές, σε συνεργασία με άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Η Fed δήλωσε έτοιμη να παρέχει ρευστότητα σε Δολάρια μέσω των swap lines με τις Κεντρικές Τράπεζες, αν αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιέσεις στις Παγκόσμιες Αγορές χρηματοδότησης με δυσμενείς επιπτώσεις στην Αμερικανική Οικονομία.

Περιορισμένης εμβέλειας εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις του "Brexit" για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκτίμηση αυτή εδράζει στο γεγονός ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι προστατευμένο εξαιτίας των "capital controls" (!)

Αύριο αναμένεται να συναντηθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, στο περιθώριο του τριμηνιαίου Τραπεζικού Συνεδρίου που γίνεται στη Βασιλεία. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα συνεδριάσει και η ΕΚΤ.

Στο συνέδριο αυτό, πέραν των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., συμμετέχουν πάντα και οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλες τις Χώρες του Κόσμου.

Με τα παραπάνω δεδομένα σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το σύνολο των μετοχών του FTSE25 να ξεκινά την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" και πολύ γρήγορα να βυθίζεται στα χαμηλά ημέρας, με τους περισσότερους από τους τίτλους να παραμένουν σε αυτά, παρά τις όποιες προσπάθειες για βραχύβιες αναδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Alpha Bank (-29,66%), Eurobank (-30%), Εθνικής (-29,45%) και Πειραιώς (-29,60%) "απασχόλησαν" το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "καίγοντας" το περισσότερο χρήμα από όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα αρχικά "limit down" ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στην συνέχεια. Αρκετοί από αυτούς, στην πορεία και μην βλέποντας διαθέσεις σημαντικής βελτίωσης των αποτιμήσεων (αρκετοί πιεζόμενοι και από τις ΑΧΕ), προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ενώ όσοι παρέμειναν με "χαρτιά" δημιούργησαν νέες ομάδες εγκλωβισμένων, που θα περιμένουν την επόμενη ανοδική αντίδραση, αν και όποτε έλθει, για να απεγκλωβιστούν.

Η στήλη παραθέτει μερικά από τα εφιαλτικά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης:

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση, "ever" για τον Γενικό Δείκτη, με την μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στην "αποφράδα" συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2015 (-16,23%).

Οι απώλειες 29,92% της 3ης Αυγούστου, κράτησαν με "σκληρό φώτο φίνις" την πρώτη θέση, από το σημερινό -29,68% του Τραπεζικού δείκτη, που και αυτός σημείωσε την δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση "ever".

Ξεπέρασε το ένα προς εννέα, η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

Με διψήφιο ποσοστό απωλειών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση 48 τίτλοι, εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, χάθηκαν 5,6 δισ ευρώ, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Τεχνικά και μετά την σημερινή βύθιση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τα "gap" στις 591,02 - 587,88 μονάδες, 550,11 μονάδες και 522,98 μονάδες. Σαν επόμενη στήριξη δείχνει το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και σαν πιο σημαντική στήριξη το "gap" εκκίνησης από τα χαμηλά του περασμένου Φεβρουαρίου, στις 484,33 μονάδες.

Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 539,91 μονάδες, που είναι και το 50% της κίνησης από τα χαμηλά Φεβρουαρίου, μέχρι τα πρόσφατα υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει το Χ.Α. για την συνέχεια, ασφαλώς και δεν είναι η αναμενόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄ς, αλλά η βελτίωση της εικόνας στις Διεθνείς Αγορές.

Παρά το γεγονός ότι οι επόμενες μέρες θα μπορούσαν να θεωρηθούν έως και "ειδικών συνθηκών" για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, αφού αναμένεται επιστράτευση του συνόλου των αμυντικών μηχανισμών, σε περίπτωση μη πειστικής ανοδικής αντίδρασης, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. θα κληθούν να ανιχνεύσουν και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς από Δευτέρα και αν δεν αλλάξει δραστικά το κλίμα, αναμένεται "νηοπομπή" από "margin calls", με τα πρώτα "ανιχνευτικά" τηλεφωνήματα να γίνονται από σήμερα (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 76 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 1/3/2015 (520,08 μονάδες).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη αρνητική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 8,83% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 17,91%, ενώ παρά τις τέσσερις συνεδριάσεις η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 31,5% και διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ.

H πορεία του Τραπεζικού Δείκτη μετά τα capital controls

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 15,3% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 38,36%.

Απειλεί τα χαμηλά 76 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Πέτρος Στεριώτης

"Η μείωση της διάθεσης των επενδυτών Παγκοσμίως για ανάληψη ρίσκου, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το Βρετανικό δημοψήφισμα, πλήττει έντονα τις Περιφερειακές Αγορές "μικρού βάθους", όπως και το Χ.Α." αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε υψηλό 2 ετών περνά ο Χρυσός, ενώ νέα χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η υψηλή μεταβλητότητα των Παγκόσμιων Αγορών δυσκολεύει τη διακράτηση θέσεων και ενώ σε τέτοιο περιβάλλον πολλοί αναμένουν "σανίδα σωτηρίας" από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, η τεχνική ανάλυση, ειδικά για μια Αγορά όπως το Χ.Α., παίζει δευτερεύοντα ρόλο, καθώς στο επίκεντρο περνά η βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική ψυχολογία και η ροή έκτακτων ειδήσεων, με πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια να αναγκάζονται να μειώσουν επιθετικά τη μόχλευσή τους, κάτι που αυξάνει περαιτέρω τη διακυμανσιμότητα (volatility).

Προφανώς μετά και τα σημερινά, η εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι έντονα πτωτική.

"Στοίχημα' για τους αγοραστές ήταν να μη χαθεί τουλάχιστον το επίπεδο των 536 μονάδων στο εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ενώ επόμενη στήριξη υπάρχει στις 520 μονάδες" επισημαίνει ο αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

-Στρατής Πολυχρονέας

"Μπορεί να δημιουργούνται οι συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα στις Αγορές;" διερωτάται ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία να εντείνει την αβεβαιότητα; Ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία μετά από τρείς μήνες; Θα υπάρξουν νέα δημοψηφίσματα; Είναι διατιθέμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και δη η Γερμανία, να προχωρήσει ταχύτερα και με πιο αποφασιστικά βήματα στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Θα αλλάξει η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη;

Βασικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, όχι μόνο για να αποκρυπτογραφήσει κανείς εν μέρει την πορεία των Αγορών, αλλά για να μπορέσει να αντιληφθεί τον αντίκτυπο του "Brexit" στην Οικονομία, τις Επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στην Κοινωνία.

Η τελευταία, όλο και συχνότερα πλέον, καλείται να "βγάλει τα κάστανα από την φωτιά", γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν ή δε μπορούν να το κάνουν. Δυστυχώς όμως αυτό το έλλειμμα πολιτικής οδηγεί στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η Παγκοσμιοποίηση και οι πολιτικές λιτότητας έχουν αρχίσει και δοκιμάζουν τα όρια των Δυτικών Κοινωνιών, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν την επιστροφή στην Εθνική κυριαρχία και την φυγή από τις οιεσδήποτε είδους Ενώσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από Αυτές.

Η ετυμηγορία του "Brexit" (51,9% υπέρ, έναντι 48,1% κατά) και η γεωγραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει μια μάχη μεταξύ Βορά και Νότου (εξαιρουμένου του Λονδίνου και οικονομικά εύρωστων Περιοχών), ότι δηλαδή συμβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Χωρών.

Είναι αλήθεια, ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Μεγάλη Βρετανία ήταν προετοιμασμένες για αυτό το αποτέλεσμα και τις συνέπειες που θα έχει. Ωστόσο η πρώτη εικόνα σήμερα, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την παρακολούθηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, είναι μεγαλύτερη υποχώρηση για τις Χώρες της Ευρωζώνης και μικρότερη για τη Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς τι θα σημάνει επιτάχυνση της ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, η αύξηση της μεταβλητότητας θα προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στα Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναζητούν επενδυτικά καταφύγια χαμηλού ρίσκου ακόμα και σε αρνητικά επιτόκια.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την παραμονή της Χώρας στην Ε.Ε., άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία, επανέφερε την μεταβλητότητα και τις ακραίες διακυμάνσεις στις Αγορές" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Παρά τις εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων και των προγνωστικών από τα Γραφεία Στοιχημάτων οι Οπαδοί της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μια καθαρή νίκη.

Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Μ. Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρώπης και πέμπτη σε μέγεθος στον Κόσμο με ΑΕΠ $3 τρισ, μεγέθη που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορούν να θεωρηθούν.

Η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται, καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αφετέρου οι Περιφέρειες όπου επικράτησε η "παραμονή" (Σκωτία, Ιρλανδία) φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος, ζητώντας την Λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή ο Ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, βάζοντας το θέμα της αναθεώρησης της συμμετοχής στην Ε.Ε στις κομματικές ατζέντες.

Στον αντίποδα η αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών θα πρέπει να αναμένεται να εκδηλωθεί, εξαντλώντας τα περιθώρια δυνατοτήτων που διαθέτουν, διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα.

Κοινώς η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό.

Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η "ζώνη φθήνιας" για τις κυριότερες Ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

Σε τεχνικό επίπεδο η προσπάθεια ανοδικής επιστροφής είχε "άδοξο" τέλος, μετά το συντριπτική πτώση της Παρασκευής.

Στην πραγματικότητα ο μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας "καλλώπισε" το πτωτικό κενό με το οποίο ξεκίνησε η ημέρα (-15,5%), ενώ η απόσταση σε μονάδες από το κλείσιμο των τιμών της Παρασκευής έως το χαμηλό της ημέρας ήταν σχεδόν η μισή από το αντίστοιχο νούμερο του περυσινού Αυγούστου: Το εύρος διακύμανσης της Αγοράς τον περυσινό Αύγουστο έγινε μέσα σε 185 μονάδες ενώ αυτή την φορά το εύρος ήταν 95 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά και οι ταλαντωτές έχουν σε ημερήσια διαγράμματα προσεγγίσει τις υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι πιθανότητες συνέχισης της πτώσης παραμένουν, με τους πωλητές οι οποίοι πλέον ξανακοιτούν με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των φετινών χαμηλών του Γενικού Δείκτη.

Η όποια ανοδική αντίδραση θα κριθεί για την αξιοπιστία της σε επίπεδο τζίρου, δεδομένου των πολύ ισχυρών συναλλαγών που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, συνθέτοντας ένα πολύ ισχυρό πεδίο αντίστασης μεταξύ 550 και 600 μονάδων. Συμπερασματικά η πτωτική κίνηση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα της, οι έντονες διακυμάνσεις παραμένουν εντός προγράμματος και η ανάκαμψη των τιμών συνδέεται αποκλειστικά με την τάση των κυριότερων Ξένων Χρηματιστηρίων.

Η εγχώρια ατζέντα των προγραμματισμένων οικονομικών και χρηματοοικονομικών γεγονότων σαφώς βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς το ενδιαφέρον θα μείνει σταθερά προσανατολισμένο στις εξελίξεις γύρω από το "Brexit". "Όπως και να έχει η επόμενη εβδομάδα δεν περιέχει κάποιο εσωτερικό γεγονός υψηλού ειδικού βάρους" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -7,96% για τον Nikkei.

Σε "κόκκινο φόντο" κινείται η Ευρώπη, που δείχνει διαθέσεις ανάκαμψης από τα πρωινά υψηλά, αλλά και οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Πιέζονται σημαντικά Ευρώ και Πετρέλαιο, ενώ ο Χρυσός σημειώνει σημαντικά κέρδη, αλλά υποχωρεί από τα υψηλά ημέρας.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo", ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 108,7 τον Ιούνιο από 107,8 τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 107,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση 2,2% το Μάιο μετά από άνοδο 3,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθούν κατά 0,5%.

"Η κορυφαία αξιολόγηση 'ΑΑΑ' για τη Βρετανία δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί, μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων της S&P, Moritz Kraemer. Σημειώνεται πως οι Fitch και Moody's είχαν ήδη υποβαθμίσει την αξιολόγηση για τη Βρετανία πολύ πριν το δημοψήφισμα.

Πτώση της Στερλίνας στα $1,25 - $1,3 και απώλειες 15 - 20% στις Ευρωπαϊκές μετοχές, έναντι των επιπέδων της Πέμπτης, αναμένει η Morgan Stanley. Σύμφωνα με ανάλυσή της, Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα συνιστούν τις καλύτερες ευκαιρίες για αγορές.

Αναμένονται απώλειες στην ισοτιμία Αυστραλιανού Δολαρίου - Γεν (με στόχο το 70), του Δολαρίου έναντι του Γεν (στόχος το 90) και του Ευρώ έναντι του Ελβετικού Φράγκου (στόχος το 1,02) λόγω μιας στροφής στους "ασφαλείς λιμένες".
Από τα Νομίσματα των Αναδυόμενων Αγορών, ο οίκος συστήνει "sell" στα Νομίσματα Πολωνίας και Νότιας Αφρικής. Η υψηλή μεταβλητότητα Παγκοσμίως λειτουργεί υπέρ του Γεν και του Ελβετικού Φράγκου.

Σε ότι αφορά τις συνέπειες, ο οίκος εκτιμά:

Οικονομικές: Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άγνωστη περίοδο αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε πτώση των επενδύσεων όσο και της κατανάλωσης. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, μια λιγότερο ανοιχτή Οικονομία μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας. Τα ρίσκα για την Οικονομία λογικά θα οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μονοπάτι χαλάρωσης, κρατώντας σταθερά τα επιτόκια, ή μειώνοντάς τα στις 10 μονάδες βάσης, με το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης να εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο.
"Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές", προειδοποίησε ο Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, διευκρινίζοντας ότι "ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος".

"Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που θα επιβαρύνει τις επιδόσεις της Οικονομίας και είναι ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός για το Βρετανικό αξιόχρεο", αναφέρει η Moody's.

Ο οίκος επισημαίνει τις άμεσες επιπτώσεις, με κλυδωνισμούς στις Αγορές και δριμεία υποτίμηση της Στερλίνας.
Ενώ η Moodys δεν αναμένει μεγάλες επιπτώσεις για τους περισσότερους Εκδότες τίτλων εντός της ΕΕ μετά το "Brexit", το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να ενισχύσει το ρίσκο πολιτικού κατακερματισμού εντός της ΕΕ εάν μειωθεί περαιτέρω η στήριξη της Ένωσης από τους πολίτες.

Η επίπτωση για το Βρετανικό αξιόχρεο θα εξαρτηθεί από τις νέες σχέσεις που θα δομηθούν με την ΕΕ. Το βασικό σενάριο της Moody's κάνει λόγο για μια συμφωνία που θα διατηρεί τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους τρέχοντες εμπορικούς διακανονισμούς. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σε τομείς όπως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τη νομοθεσία και τη μετανάστευση θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο νέο λειτουργικό περιβάλλον για τους Εκδότες χρέους.
Ως σοκ χαρακτηρίζει η Barclays το αποτέλεσμα της κάλπης στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα επιπλέον γεγονότων "αντι-παγκοσμιοποίησης" είναι πλέον μεγαλύτερη.

Εκτιμά ότι το σημερινό "sell-off" σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα συνεχιστεί για ένα διάστημα καθώς υπάρχουν μεγάλα τμήματα της Αγοράς που είτε δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα "hedging".

Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνει "ποιότητα" έναντι "αξίας" στις μετοχές και στα ομόλογα, δίνει σύσταση "long" για ομόλογα των τεσσάρων ισχυρών Οικονομιών (κυρίως αυτά των ΗΠΑ), "short" στα ομόλογα της Περιφέρειας, "underweight" στις Αναδυόμενες και στα Εμπορεύματα και "long" στο Γεν και το Δολάριο έναντι όλων των Ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, πολύ σύντομα υποχώρησε μέχρι τις 522,21 μονάδες (-15,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 532,97 (-13,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 534,78 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 13,42%.

Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/5, 205,2 εκατ.) εκτινάχθηκε στα 161,7 εκατ. από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ). Άλλαξαν χέρια 300491568 τίτλοι, από τους οποίους οι 264275278 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από το ταμπλώ του 25αρη, το σύνολο των μετοχών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και όλες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με σημαντικές, ή λιγότερο σημαντικές απώλειες.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia, Lamda Development.
Καλύτερη της αρχικής, αλλά κάκιστη η τελική εικόνα, με 11 ανοδικές μετοχές, έναντι 105 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 20%.

Δεν υπήρξε αλλαγή στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,443 δισ), ΟΤΕ (3,916 δισ), Alpha Bank (2,551 δισ) και ΟΠΑΠ (1,901 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, στον απόηχο του "Brexit" και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (125.066 συμβόλαια).

Στα 5.556 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.052, 5.990 για τον Ιούλιο και 62 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.412,75) κινήθηκε μεταξύ 1378 και 1502 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 2,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, με το discount να δικαιολογείται μόνο εν μέρει, λόγω της επικείμενης αποκοπής μερισμάτων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (31.600 Alpha Bank, 11.500 Jumbo, 5.000 Motor Oil, 39.027 ΟΤΕ, 5.000 Τιτάνα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.587), Alpha Bank (21.008), Eurobank (10.516), Πειραιώς (28.654), Εθνική (40.192), MIG (18.503), ΟΠΑΠ (1.259), Ελ. Πετρέλαια (385), ΟΤΕ (1.290), ΕΧΑΕ (190), Μυτιληναίο (442), Ελλάκτωρα (101), ΓΕΚ (328), Viohalco (337).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 303 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (194 αγοράς και 109 πώλησης).

Ας σημειωθεί το εσπευσμένο κλείσιμο "long" θέσεων στον τίτλο της Εθνικής.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (20.814.629 τεμ.). Πειραιώς (47.448.211 τεμ.), Alpha Bank (10.696.589 τεμ.) και Eurobank (12.187.198 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v