ΧΑ: Κέρδη 28,32% για τράπεζες σε έξι συνεδριάσεις!

Εκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, αλλά και υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας. Ανέκαμψε ο τζίρος. Κέρδη άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη. Βοήθειες και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Follie. Πιέσεις για Viohalco. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Η θετική αύρα από τις Διεθνείς Αγορές, καλά κρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να συνεχίζουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις και με "πολιορκητικό κριό" τον Τραπεζικό κλάδο να πετυχαίνουν και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έχοντας σημαντικές βοήθειες από όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις και σήμερα προχώρησαν σε κινήσεις "short covering".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε και από τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 30/6, 83,8 εκατ.), ενώ το "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, είναι ρεκόρ τετραμήνου για το Χ.Α., καθώς είχε να σημειωθεί από το διάστημα από 25/2 έως και 8/3, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε πετύχει σερί εννέα συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 18,85%.

Στις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 6,18% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 28,32%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, εξεπλάγησαν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και όσοι υποστήριζαν (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) ότι η αύξηση του όγκου συναλλαγών θα επανέφερε στην "θέση του οδηγού" τους εν δυνάμει πωλητές, υπό την ανοχή των οποίων είναι σε εξέλιξη η παρούσα ανοδική αντίδραση, ακόμα και αν κάποιοι γνωρίζουν πως "κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή" και τα "τεστ αντοχής" που θα ανακοινωθούν στις 29 τρέχοντος, για τις 51 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, δεν θα εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις και δεν θα επιστρέψουν, Παγκοσμίως, οι ανησυχίες για την "υγεία" του Τραπεζικού κλάδου!

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους περισσότερους να συντάσσονται με την θεωρούμενη συντηρητική άποψη.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, το Χ.Α. συνεχίζει να υποαποδίδει των Διεθνών Αγορών, οι περισσότερες των οποίων όχι μόνο έχουν επιστρέψει στις προ Βρετανικού δημοψηφίσματος αποτιμήσεις, αλλά σημειώνουν και νεότερα υψηλά και αυτό του δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης από το κλείσιμο της 23ης Ιουνίου απέχει 9,38% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών 28,28% και αυτό αφήνει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Η ημερήσια πορεία του Γενικού Δείκτη

Σε αυτή την περίπτωση και για όσους ασχολούνται με το trading στο Τραπεζικό ταμπλό, παραμένει θετική η εικόνα, όσο ο τίτλος της Alpha Bank δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,78 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 0,196 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 0,576 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,153 ευρώ.

H πορεία του τραπεζικού δείκτη από το βρετανικό δημοψήφισμα

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με "καύσιμα" από την έκθεση της Citi (σύσταση αγορά, τιμή - στόχος τα 22,50 ευρώ) δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή του Τιτάνα (+2,78%). Παραμένει η στήριξη στα 17,30 - 17,00 ευρώ, ενώ αν υπάρξει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 19,30 ευρώ, μπορεί να βάλει σαν απώτερο στόχο τα 21,90 ευρώ.

Σχετική αλλαγή στάσης από την Citigroup, που αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, η Citi επισημαίνει ότι οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν βελτίωση. Από την άλλη, η Citi προβλέπει ότι το ΑΕΠ για το 2016/17 θα μειωθεί στο -1,2%/-3,1%, εκτιμήσεις που βρίσκονται στο κατώτερο εύρος των εκτιμήσεων!

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των περισσότερων από τους εγχώριους αναλυτές, "οι αναταράξεις στις Αγορές και η μεταβλητότητα είναι πιθανό να επανέλθουν. Θεωρώντας ως πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επηρεαστεί αρνητικά, ενώ τυχόν συνέχιση της ανόδου δύσκολα θα οδηγήσει ψηλότερα με τα παρόντα επίπεδα συναλλαγών και με την Moody's να μας αρνείται μια καλύτερη αξιολόγηση στην παρούσα φάση".

"Το "relief rally' έχει ημερομηνία λήξεως και αυτή είναι πολύ κοντινή" υποστηρίζει η συντηρητική σχολή σκέψης, επισημαίνοντας την σημαντική υποχώρηση των Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και τις τεχνικές ενδείξεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η προσέγγιση των 571 μονάδων, θα πυκνώσει, κατά πολύ, τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+3,23%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 774,15 μονάδες (+7,88%), η μετοχή της Alpha Bank (+2,29%) μέχρι τα 1,90 ευρώ (+8,57%), της Εθνικής (+3,11%) μέχρι τα 0,20 ευρώ (+7,77%), της Eurobank (+7,24%) μέχρι τα 0,64 ευρώ (+11,21%) και της Πειραιώς (+1,29%) μέχρι τα 0,16 ευρώ (+7,10%).

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης υποχωρώντας μέχρι τις 550,06 μονάδες (-0,34%). Μετά τις 11.06 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 565,31 (+2,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 557,74 (+1,05%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 559,72 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,41%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 72,2 εκατ. από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο υψηλό ημέρας οι Μέτκα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, αύξησε ελαφρώς τις συναλλαγές η Sato (+16,+7%) κατά την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MLS (+0,57%), που σήμερα αύξησε κάπως τον όγκο, προσπαθούν να αντιδράσουν Ελ. Καλώδια (+3,39%) και Σωλ. Κορίνθου, ενώ ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίστηκε για την Frigoglass (+16,06%), λίγο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του τίτλου.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%

 Εν τω μεταξύ, σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 812,5 εκατ. προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,7%

"Είμαστε πλέον αισιόδοξοι για τις προοπτικές, καθώς βλέπουμε την κερδοφορία, η οποία ως επί το πλείστον είναι εκτός Ελλάδας, να βελτιώνεται και την αποτίμηση να είναι ελκυστική. Ταυτόχρονα, η μετοχή μπορεί να παρέχει και κάποια έκθεση στην Ελληνική ανάκαμψη" αναφέρει η Citigroup για τον τίτλο του Τιτάνα, αναβαθμίζοντας την σύσταση σε "buy" από "neutral". "Παράλληλα, μας αρέσει επίσης η Motor Oil και η Μυτιληναίος", σημειώνει η Citigroup. Οι τιμές - στόχοι που θέτει για τις τρεις μετοχές που ξεχωρίζει στο report είναι: Τιτάν 22,50 ευρώ από 20,50 ευρώ και σύσταση αγοράς, για τη Motor Oil συστήνει αγορά με τιμή - στόχο στα 13,50 ευρώ και για τη Μυτιληναίος σύσταση αγοράς και στόχος τα 6 ευρώ.

Ταυτόχρονα η Citi επαναδιατυπώνει την ουδέτερη αξιολόγηση για την Jumbo και τον ΟΠΑΠ. Για την Jumbo η τιμή - στόχος είναι στα 11,60 ευρώ (αμετάβλητη) και για τον ΟΠΑΠ η τιμή στόχος στα 6,60 ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα 6,80 ευρώ προγενέστερα.

"Βλέπουμε ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών να μένει υπό πίεση από τις περικοπές στις συντάξεις, τους υψηλότερους φόρους και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν. Για τον ΟΠΑΠ πιστεύουμε ότι ο διορισμός του νέου επιτρόπου για τα παίγνια είναι θετική εξέλιξη, αλλά δεν βλέπουμε επίλυση στο θέμα των VLTs πριν από το τέλος του έτους" συνεχίζει η Citi.

Παράλληλα, συστάσεις αγοράς προτείνει και για τις εταιρείες: ΓΕΚ-Τέρνα, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις τιμές - στόχους. Ουδέτερες οι συστάσεις για τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές και για τις Aegean Airlines και Mέτκα.

 

"Συνοδοιπόρος" της συντηρητικής σχολής σκέψης, δηλώνει και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που επισημαίνει:

"Ο Γερμανικός δείκτης DAX έχει προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής τον απλό και εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών που διέρχονται από τις 10054,8 και 10056,9 μονάδες, αντίστοιχα. Φαντάζει μάλλον απίθανη η υπέρβασή τους με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση, χρονική ή ποσοτική.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον Γενικό Δείκτη, με την υπέρβαση της αντίστασης των 548 μονάδων, ακυρώθηκε το σενάριο σχηματισμού 'bearish pennant', αλλά ο κίνδυνος σχηματισμού 'bearish flag' παραμένει πιο ορατός από ποτέ. Θα αποτραπεί μόνο με κλείσιμο του άνω ορίου της πιθανολογούμενης 'σημαίας' , δηλαδή των 556,5 μονάδων. Ο κίνδυνος θα αυξηθεί υπέρμετρα αν την αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασής των, την ακολουθήσει παραβίαση της στήριξης των 540 μονάδων. Αν αντέξει, θα δοθεί και νέα ευκαιρία στον Δείκτη να απειλήσει το άνω όριο της προαναφερόμενης 'σημαίας', με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αυτήν την φορά και με στόχο τις 571 μονάδες. Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι από την υπέρβαση των 556 μονάδων, ή την παραβίαση των 540 μονάδων, θα κριθεί, μάλλον, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών από τις 725 μονάδες διέρχεται η πλησιέστερη αντίσταση και αποτελεί το κάτω όριο 'διακεκαυμένης ζώνης' που εκτείνεται μέχρι την άνω γραμμή του 'δίκρανου του Andrew' στις 791 μονάδες. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι, η υπέρβασή της άνω γραμμής, υπό τις παρούσες συνθήκες και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο γνωστό, καυτό πρόβλημα που ταλανίζει τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, είναι μάλλον απίθανη. Από την αντοχή της στήριξης των 665 μονάδων θα κριθεί το ανοδικό momentum. Είναι απλά ζήτημα χρόνου η δοκιμασία της".

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,87%) σημαντικότατη αντίσταση αποτελούν οι 1575 μονάδες, ενώ πιθανή απώλεια της στήριξης στις 1468 μονάδες μπορεί να βάλει σε επαναδοκιμασία τις στηρίξεις στις 1450 και 1410 μονάδες.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Σαφώς περισσότεροι οι αγοραστές, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +0,84% του δείκτη Nikkei.

Ήπια ανοδική η εικόνα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Wall Street, σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, επιστροφή αγοραστών στον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι εξαγωγές της Κίνας συνέχισαν να μειώνονται σε όρους δολαρίου τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 4,8% σε σχέση με το περασμένο έτος, μετά από μία πτώση 4,1% τον Μάιο. Τα στοιχεία του Ιουνίου ήταν καλύτερα από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση 5%, οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal".

Οι εισαγωγές τον Ιούνιο υποχώρησαν 8,4% σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι της μείωσης 0,4% τον Μάιο. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση 6,4%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιούνιο στα $48,11 δισ. από τα $49,98 δισ. τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις μέσες εκτιμήσεις για πλεόνασμα $45,65 δισ.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Keqiang προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας, στο β΄ τρίμηνο, πιθανότατα θα διαμορφωθεί κοντά στο 6,7%. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Κινεζική οικονομία είναι "βασικά σταθερή".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,2% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Και τα δυο αυτά στοιχεία είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενα μείωση 0,8% σε μηνιαία βάση και αύξηση 1,4% σε ετήσια.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές εισαγωγής, που μετρούν οτιδήποτε καταβάλουν οι Αμερικανικές εταιρείες για εισαγωγές, αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", ανέμεναν άνοδο 0,5%. "Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας Κρατών θα επιταχυνθούν την επόμενη χρονιά" εκτιμά η S&P, καθώς τα αρνητικά outlook αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, "τα αρνητικά outlook στις αξιολογήσεις Κρατών είναι τριάντα περισσότερα από τα θετικά. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν μόλις τέσσερα περισσότερα".

"Πρόκειται για την πιο αρνητική δωδεκάμηνη μετατόπιση στο ισοζύγιο των outlook από τον Ιούνιο του 2009 και καταδεικνύει πως η κυριαρχία των υποβαθμίσεων θα επιταχυνθεί το 2017 και στο υπόλοιπο του 2016" δήλωσε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της S&P για τις Κρατικές αξιολογήσεις.

Η S&P ανέφερε ότι τα outlook έχουν επιδεινωθεί σε όλες τις Περιοχές από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Σημειώνεται πως μόνο λίγο πάνω από τις μισές χώρες αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 καταγράφηκε την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, η ενίσχυση του κόμματος του Abe και των Συμμάχων του στις εκλογές της Άνω Βουλής στην Ιαπωνία και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα (Alcoa), έθεσαν στο περιθώριο τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Άλλωστε το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας "σπρώχνει" τους Θεσμικούς επενδυτές στην ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερου ρίσκου, το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στις προσφερόμενες αποδόσεις. Μάλιστα το περιβάλλον αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την Τράπεζα της Αγγλίας (στην αυριανή συνεδρίαση ενδέχεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά τις 05/03/2009), αλλά και από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, η οποία στον "πόλεμο" κατά του αποπληθωρισμού, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μείγμα διαρθρωτικών αλλαγών και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στο εσωτερικό, η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιταχύνει τις εξελίξεις στις Ιδιωτικοποιήσεις (προκήρυξη της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ) επιδοκιμάσθηκε από την Αγορά, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξήσει το συσχετισμό της με την πορεία των Ξένων Αγορών, λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Ως επόμενο εγχώριο σημείο αναφοράς προβάλλει η ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την προώθηση της απλής αναλογικής.

Με το αποτέλεσμα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να απέχει πλέον των δύο εβδομάδων από τη γνωστοποίησή του (ενδιαφέρον πλην των κεφαλαιακών αναγκών των Ιταλικών τραπεζών θα έχουν και αυτές των Πορτογαλικών), διάστημα κατά το οποίο ενδέχεται να γνωστοποιηθούν οι κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για το υπερβολικό έλλειμμα, οι Αγορές θα συνεχίσουν να έχουν ως σημεία αναφοράς τα αποτελέσματα του β΄ 3μήνου στις ΗΠΑ και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

"Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί, ότι η Γερμανία εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της 10ετείς τίτλους με αρνητική απόδοση (διαμορφώθηκε στο -0,05%)" αναφέρει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v