Εγκλωβισμένο στη... θερινή ραστώνη το Χρηματιστήριο

Η χθεσινή υποχώρηση και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δημιουργούν το πλαίσιο για τη σημερινή συνεδρίαση. Σε λίγες μετοχές εστιάζεται το ενδιαφέρον απουσία καταλυτών ικανών να διαμορφώσουν τάση στην εγχώρια αγορά.

Απώλειες στην Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια, αρνητικό πρόσημο στις ευρω-αγορές- με απώλειες μεγαλύτερες του 1% σε Μιλάνο και Μαδρίτη- τερματίστηκε το 4ήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ.

Στη Νέα Υόρκη, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, διάλειμμα από τα ιστορικά υψηλά έκανε η Wall Street με τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο και τον προβληματισμό για τα επιτόκια.

Από την διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κρατάμε την απογοητευτική εικόνα του ιταλικού και ισπανικού, ειδικότερα του δεύτερου καθώς στην χώρα της Ιβηρικής παρατείνεται η πολιτική ρευστότητα. Ο "νότος" ήταν, είναι και θα παραμείνει ευάλωτος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τάση των χρηματιστηρίων και αγοράς ομολόγων στη συνέχεια.

Στο ΧΑ το ισχνό ανοδικό σερί ανακόπηκε με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,64% στις 572 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει σημαντικές απώλειες (2,02%) υπενθυμίζοντας μας τις εγγενείς (και ) τεχνικού χαρακτήρα αδυναμίες του.

Εν μέρει διαφοροποιήθηκαν οι εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί και τα blue chips του δείκτη και οι 2-4 από τη "μεσαία κεφαλαιοποίηση" με τους short να έχουν μικρό προβάδισμα.

Προβλημάτισε η εικόνα του τραπεζικού κλάδου στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, το "άδειασμα" σχεδόν στη δημοπρασία στη μετοχή-σηματωρό της Alpha Bank και η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο.

Η θέση μας γνωστή και... χιλιοειπωμένη, πως ο ΔΤΡ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαγράψει πειστική ανοδική κίνηση όσο δεν λύεται το μείζον πρόβλημα των NPEs, που όλο και επιβαρύνονται.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς, πως όσο ΔΕΝ λύεται πειστικά ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος τα περιθώρια ουσιαστικής κίνησης του FTSE25, κατ΄ επέκταση του ΓΔ είναι περιορισμένα και στο καλύτερο ενδεχόμενο δεν υπερβαίνουν (για τον ΓΔ) τα όρια των 670/680 μονάδων. Επίσης όσο συνεχίζεται αυτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με μικρές αυξομειώσεις η ευρύτερη ζώνη στήριξης των 500-480 μονάδων θεωρείται ανθεκτική στήριξη.

Οπως σημειώναμε εχθές (και) το ΧΑ σταδιακά αρχίζει να κινείται στον ρυθμό της αξιολόγησης, από Δευτέρα 22 Αυγούστου επιταχύνει για τα καλά, με την Ελενα Λάσκαρη να σημειώνει πως αρχίζει νέο...σπριντ για τα προαπαιτούμενα (και την έγκριση της υπό-δόσης των 2,8 δις. ευρώ). Η λίστα των 15 εκκρεμοτήτων, η ανησυχία για νέες καθυστερήσεις, τα μεγαλύτερα "αγκάθια" και το ορόσημο της 9 ης Σεπτεμβρίου (προγραμματισμένο Eurogroup) αρχίζουν και βαραίνουν ανάλογα (και ) στο χρηματιστήριο, που θ΄ αρχίσει να μπαίνει σε πιο κανονικούς ρυθμούς. Σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου και την εικόνα των ξένων αγορών θα είναι οι βασικοί καταλύτες της τάσης, που προσώρας βραχυπρόθεσμα παραμένει ανοδική.

Με τις συναλλαγές και το τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εχθές η αγορά δεν έχει και πολλά να περιμένει, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ει μη μόνον μία επιβεβαίωση των στηρίξεων (565 μον. για τον ΓΔ) και ει δυνατόν άλλη μία ανοδική προσπάθεια προς τις 588 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v